Last news in Fakti

20 Юли, 2020 19:23 5 335 32

Значителен спад в сделките с жилища в София

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • софия-
  • сделки-
  • моти-
  • агенция по вписвания

За второто тримесечие пазарът се е свил със 17.2%

Значителен спад в сделките с жилища в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

За периода април-юни на текущата година в София са били сключени 6352 сделки с имоти, което е със 17.2% по-малко спрямо същия период на 2019 г., сочат данните на Агенцията по вписвания. За сравнение, второто тримесечие на миналата година е било с най-много сделки от годината на кризата – 2008-а.

През второто тримесечие сделките са били с 20% повече спрямо първото. За сравнение, при същата съпоставка за 2019 г. ръстът е бил 35%.

Тенденцията на сключени по-малко сделки с имоти се отнася и за страната. Средно с 28% по-малък е техният брой през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, или под 38 000.

Най-силен спад на броя на сделките има през април – точно в пика на пандемията от коронавируса, когато и ограниченията бяха най-много. Тогава сделките са спаднали с 55% на годишна база, отчитат от Агенцията.

В периода април-юни най-силен спад при сделките в по-големите градове на България се наблюдава в Бургас – 28%. Следва Пловдив – с 19%. Трета остава Варна – 17%.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баю

    17 14 Отговор
    Да дава оставка и всичко ще се оправи
  • 2 Сух

    31 9 Отговор
    Сега започва..
  • 3 експерта

    19 33 Отговор
    цените са пандали поне тройно на имотите до момента, оттук нататък ще има бум на покупки на евтини апартаменти в София

    Коментиран от #17, #18, #26

  • 4 как така

    24 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През второто тримесечие сделките са били с 20% повече спрямо първото? Уточнете спад ли е или не?! Една статия не можете да напишете на хората. Като купите поне 1 апартамент в живота си тогава пишете статии за имоти
  • 5 балон

    26 5 Отговор
    е какво очаквате като повечето нотариуси не работеха дори?! Продажбите на коли се свиха много повече
  • 6 Умен

    37 7 Отговор
    Ще става много зле. Много хора ще останат без работа. Редица бизнеси едвам кретат. Германците едвам си спасха Луфтханза от фалит чрез държавна помощ. Това не е някоя квартална бакалия, в тази фирма и свързаните с нея работят поне стотици хиляди а сигурно ще правят и реформи(съкращения). Жална ни майка. Маса народ няма да може да си обслужва кредитите, които банките раздаваха сякаш беше 2008(само с листче от работодателя колко взимаш на месец). За сега само мораториума върху кредитите задържа лавината. Само ЧСИ-тата ще имат много работа. А на фона на всичко това пишман брокерите и инвеститорите предричат ръст на цените на имотите?!

    Коментиран от #7, #13

  • 7 патил

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Умен":

    точно като 1996 година в България, добре че предната година бях купил една гарсониера, та си запазих и малкото, което имах. Иначе ако не си бях купил жилище сега щях да спя под някой мост, а парите щяха да са хартийки. Това от горчив опит

    Коментиран от #10

  • 8 Спад

    3 4 Отговор
    Е меко казано,чиста кома
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Умен

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "патил":

    Не е баш като 1996. Тогава са били в долари апартаментите, ако не се лъжа. Та ако си имал долари е можело и по-късно да си го купиш.

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    10 3 Отговор
    Вчера чета статия как пазара се е възстановил на 90% от предкризисният период,сега се оказва друго.Аз ще поизчакам за следваща покупка поне да мине зимата да видим как ще са нещата.Кой бърза да купува .
  • 12 Чичко Шорош

    14 5 Отговор
    Много гладни кокошки ще сънуват просо, ама еФтиното свърши още есента на 89-та. Добре дошли в демокрацията и света на кредита, банките и най-вече банкстерите.
  • 13 пишман капиталист

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Умен":

    може и да си прав в условията на работеща типична пазарна икономика с развит капиталов пазар и население инвестиращо в него, директно или чрез фондове. Тук хората са уникални - няма сила, която да ги убеди, че има алтернативи на имота, които също запазват стойност. Докато това е така иначе валидни аргументи като демография, доходи, кризи, дупки и ти.нат. няма да свалят цените на имотите осезаемо.

    Коментиран от #16

  • 14 патил

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Умен":

    да, в долари бяха жилищата тогава; само че цените (и в долари, и в марки, евро ако искаш като дойде) се покачиха много бързо и за 10 години след 1996 сигурно цените се вдигнаха 10 пъти. ХАртиената банкнота няма стойност само по себе си, имота има
  • 15 Парите

    7 3 Отговор
    Навсякъде по света се обезценяват много бързо. Да не мислите че само българския лав се обезценява. Еврото, йената и долара се обезценяват също мн бързо. Инфлация и девалвация на валутите. Вечния бич за нормалните хора
  • 16 Умен

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "пишман капиталист":

    Айде стига с тая брокерска мантра, че българите искали собствено жилище и че щели да инвестират в жилища хората. Ще кажеш, че на запад не се строят жилища, защото хората живеят под наем. Е нали живеят в нечие жилище под наем! А това за инвестицията в имот го слушаме от фалита на КТБ. Уж тогава се бил раздвижил пазара уж хората гледали да си инвестират парите в имот, защото било по сигурно а се оказа, че депозитите само са се увеличили. И сега пак брокерските приказки видите ли хората имат много пари в банките щели да инвестират в жилища. Абе нали ги инвестираха тия пари след КТБ?!

    Коментиран от #20

  • 17 Този

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "експерта":

    Ех мечти, мечти!!!
  • 18 Онзи

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "експерта":

    Бях си харесал няколко апартамента в кв. Гоце Делчев, ама или ги продадоха или изобщо не искат да свалят от цената. Моля те ела да ми намериш тристаен под 160000 евро, ще почерпя.
  • 19 123

    3 2 Отговор
    Много кисело туй грозде
  • 20 9988

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Умен":

    Така става като не пускаш мишката и не излизаш от бърлогата си. Не си прави труда да четеш , трябва да можеш и да разбираш и осмисляш прочетеното и чутото.

    Коментиран от #21

  • 21 Умен

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "9988":

    Аналогично!

    Коментиран от #23

  • 22 ththjtj

    5 1 Отговор
    От сделките в София за Април - Юни 970 са дарение. Каквото и да значи това!
  • 23 9988

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Умен":

    Трябва и малко практика, не само статистика. Каквото и да се случи София ( за съжаление ) ще си остане притегателен център за много хора. когото доходите им не позволяват да купят - те наемат, но някой преди тях е купил. И те така...

    Коментиран от #30

  • 24 Софиянчето

    3 10 Отговор
    В София идват почти от цялата страна да работят,има много работа и то платена,всеки храчи по София но всеки иска да живее тук.Ако сте живяли по Европата ще знаете,че цените там са много по високи на жилищата.Не се надявайте цените да падат,напротив отиват нагоре

    Коментиран от #31

  • 25 обичайният заподозрян

    6 2 Отговор
    Бихтe ли ми oбяcнили кoй и кaк рeшaвa кoлкo дa cтрувa квaдрaт нoвo cтрoитeлcтвo в БГ? Вceизвecтeн фaкт e, чe нa зaпaд нaдцeнкaтa нa инвecтитoрa e 10-20%. Вcички знaeм, чe тук cтрoят нa пo МAКC. 400, a Прoдaвaт нa пo 1600 eврo...или нa 300% нaд ceбecтoйнocттa. Щo тaкa, бe!?

    Коментиран от #28

  • 26 Gosy

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "експерта":

    Къв бум бе експерте? То хората са безработни и скоро безимотни! Кой ще купува?

    Коментиран от #27

  • 27 не не

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Gosy":

    ти говори за себе си - моите доходи се увеличават от март насам, в производството и търговията съм
  • 28 реалист

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "обичайният заподозрян":

    ами започни и ти да строиш бе, пич, събери пари, купи оборудване, купи парцел, направи проект, построй сградата, въведи я в експлоатация, продаи я и прави 300 % и ти. И ще видиш, че нямаш и идея какво говориш
  • 29 Наемодател

    7 0 Отговор
    Много мътно бъдеще. Много се изнесоха, свалих наема на нива от преди 15 години и НЯМА желаещи. Сградите без хора не са много Полезни, може би за някои които няма къде да държат парите или са получили наследство. Питам и други - няма търсене на наеми, офертите са много. Кога ще се върнат в София?
  • 30 Умен

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "9988":

    Абе то и Манхатън е притегателен за хората от цял свят ама е на виж и там падат цените с цели 18%. Явно статистиката върши работа.
  • 31 Умен

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Софиянчето":

    Стара ти е информацията за многото работа. Нещо почна да поизчезва многото работа. Офисите почнаха да се изпразват един по един. Дано не съм прав, но се задава такава криза каквато близките 2 века не е имало.

    Коментиран от #32

  • 32 ITто

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Умен":

    Едно от най-големите имена изнася дейности извън ЕС и изхвърля стотици от софийските офиси и затваря офиса. Още 2-3 големи да избягат и ще е видимо за всички. Скъпи станахме, искат съкращения на разходите. Та тая мантра за софийските работни места губи сила.