Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 18:23 2 920 12

Познавате ли тези места: преди и сега

  • германия-
  • забележителности-
  • история-
  • сгради-
  • архитектура

Те са уж едни и същи, но въпреки това изглеждат коренно различно. Каква беше Германия преди Обединението и каква е сега?

Бранденбургската врата

Тя е един от най-известните символи на Берлин. Вратата, построена през 1791 година, маркира по време на разделението границата между Източен и Западен Берлин и е недостъпна за обществеността. Преградите са махнати едва през есента на 1989 - оттогава площадът е любимо място за срещи на хора от страната и чужбина.

Берлинската стена

В продължение на 28 години тя разделя града на две. Край 160-километровата строго охранявана стена намират смъртта си много хора, опитали се да избягат на Запад. Галерията „Ийст Сайд“, най-дългата запазена част от стената, бе изрисувана от художници в годината на Обединението на Германия.

Познавате ли тези места: преди и сега

"Фрауенкирхе" в Дрезден

На 15 февруари 1945 година - два дни след първата бомбена атака срещу Дрезден, опожарената черква рухва. Повече от четири десетилетия разкошният едно време храм остава в развалини. Той е възстановен чак след демократичните промени с дарения от Германия и от цял свят.

Познавате ли тези места: преди и сега

Дворецът на републиката отстъпи място на Берлинския замък

Той бе един от центровете на властта в ГДР и сцена за конгресите на ГЕСП. Дворецът на републиката е открит през 1976 година. След Обединението престижният обект на Ерих Хонекер, който се оказва построен с азбестови строителни материали, е разрушен. На негово място е възстановен бившият градски замък на Берлин.

Познавате ли тези места: преди и сега

Градският замък в Потсдам

Бароковият градски замък в Потсдам е бил резиденция на известни благородници. По време на Втората световна война изгаря при въздушна атака на съюзниците. Във времената на ГДР е взривен, а останките му са отстранени. Днешната великолепна сграда е възстановена почти изцяло в съответствие с историческите планове и снимки.

Познавате ли тези места: преди и сега

Старият център на Щралзунд

Град Щралзунд в провинция Мекленбург-Предна Померания е известен със своите специфични островърхи сгради. Във времената на ГДР историческите постройки са били пред рухване. След промените са санирани изцяло, а от 2002 година живописният стар град е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Познавате ли тези места: преди и сега

Ленин от квартал "Фридрихсхайн"

От 1970 до 1991 в берлинския квартал „Фридрихсхайн“ се издига 19-метров колос от червен гранит. На официалното му откриване, където реч държи видният партиен деец на ГДР Валтер Улбрихт, присъстват 200 000 души. В началото на 1990-те години статуята е демонтирана. Днес бившият площад „Ленин“ се нарича “Площад на Обединените нации“.

Познавате ли тези места: преди и сега

Хоеншьонхаузен

До 1989 година на това място в Източен Берлин се намира следственият арест на ЩАЗИ. Там попадат всички политически затворници, които властта подлага на всевъзможни психически и физически изтезания. Комплексът от сгради е бил секретен и не е обозначаван на нито една карта на града. След Обединението е затворен и превърнат в мемориал за жертвите на тоталитаризма.

Познавате ли тези места: преди и сега

Корекомите на ГДР

В т.нар. „Интершоп“ по времето на ГДР е можело да се пазарува само със западна валута. Тези магазини си остават недостъпни за повечето тогавашни източногерманци. Един от първите интершопове се появява на улица „Фридрихщрасе“ в Източен Берлин. Днес това място изглежда съвсем различно и е пълно с бутици и магазини.

Познавате ли тези места: преди и сега

KaDeWe

Универсалният магазин в Западен Берлин, известен под абревиатурата „KaDeWe“ (Магазинът на Запада), е вторият по големина в Европа след „Хародс“ в Лондон. Луксозният магазин с 60 000 квадратни метра търговска площ е открит през 1907 година. По време на Втората световна война е почти унищожен, а днес е атракция за туристите, местните хора и почитателите на лукса.

Познавате ли тези места: преди и сега


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааааа

    7 7 Отговор
    Стиха хвалбите за Берлин. Кой не тук незнае. Всичко прехвалено🤮

    Коментиран от #3

  • 2 Дълбоко Виждащ

    2 3 Отговор
    Там в новогодишната нощ се събират над 2милиона !Германците умеят и да се веселят!

    Коментиран от #5

  • 3 Хората

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ааааа":

    нямат представа за мизерията Берлин соца лъхащ не само там ами на много места в Германия - да не говоря за архитектурата

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Винокурова

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дълбоко Виждащ":

    Не ги познавам нито преди, нито сега. Вероятно сте прав. Поне снимките показват ясно
  • 6 Кой?

    1 0 Отговор
    Ама и сега не изглеждат баш така.. виж Бранденбургската врата и стената колко туристи обикалят, а сега са правзи като площад св. Петър в Рим и около Айфеловата кула в Париж.. който казва "сега", да показва сега, а не миналата година.. че "сега" много го промениха света и след сега идва гадно утре..
  • 7 Според внучката кокво е научен от дядо !

    0 1 Отговор
    Че и Прости хора могат да управляват Държавата, че Българите са Ахмаци и обичат да ги лъжат!! И най важното да намериш кой да те "Крепи" на чело на държавата, да "обещаваш, като циганин на свадба"!!! Жени Живкова!!!
  • 8 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хората":

    Разходете се в Парка Сан-Суси в Потсдам и после пишете,за .....Германия!

    Коментиран от #10

  • 9 Хахахахахахахахах

    1 1 Отговор
    Мръсната кочина германя и преди и сега
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    2 0 Отговор
    Хората въстановяват архитектурното си наследство за следващите поколения и имат много туристи. В България всичко се унищожава и се показват само основи от сгради в най добрия случай, за какво да дойдат туристите и какво да видят?
  • 12 Кръст

    1 1 Отговор
    Няма германски град който да не е сринат със земята. После трябваше да се строи бързо и грозно за оцелелите, особено грозни са комунистическите блокове (не чак толкова грозни като в България естествено). Това е. Хората поне се опитаха да победят червената чума, поне бяха свободни 12 години от 33та до 45та.