Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 13:21 7 810 10

Уникална възрожденска къща тъне в разруха

  • пангалова къща-
  • смолян-
  • възрожденци

Собствениците могат да кандидатстват за средства по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“

Министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности. Собствениците на имота или лица с прехвърлени права на управление могат да кандидатстват за отпускане на средства по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“, е отговорил министърът на културата Боил Банов на зададения от народния представител д-р Даниела Дариткова въпрос дали може държавата да се намеси за запазване на един от най-ценните образци на родопска къща от времето на Възраждането – Пангаловата къща в Смолян.

Преди товар той съобщава, че през 2016 г. е имало сигнал за проникване във възрожденската къща. Извършена била проверка от инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата и специалист „УТОС“ при община Смолян, уточнява actualno.com. Установено било, че са изпаднали каменни плочи, липсваща дограма по фасадите и изпочупени стъкла на прозорците, липсваща мазилка от еркерните участъци, избит отвор от северната фасада и следи от проникване във вътрешността на сградата. Тогава бил изготвен констативен протокол за състоянието на сградата с указания за предприемане на незабавни мерки по затваряне на подхода от северната страна, за да се предотврати проникване на външни лица. В определения 10-дневен срок собствениците направили необходимото, за да я обезопасят откъм проникване.

Пангаловата къща обявена за архитектурен и художествен паметник от национално значение през 1998 година и е типичен пример за родопската възрожденска архитектура. Намира се в кв. Райково и е разположена на площ от 315 квадратни метра. Строена е от 1856 до 1960 година от Уста Харит Кисьов за големия търговец на аби и шаяци Вълчо Пангалов. От 1952 до 1983 г. в нея се помещава експозицията на Родопския народен музей, в последствие Окръжен исторически музей – Смолян. Първата музейна експозиция е открита на 9-ти септември 1955 г.

Къщата е реституирана през 1998 година. Оттогава многобройните наследници не са предприели никакви действия за поддържане на собствеността си. През годините община Смолян е уведомявала многократно собствениците за състоянието на сградата“, бе посочила д-р Дариткова в питането си до министъра.

Уникална възрожденска къща тъне в разруха


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    19 1 Отговор
    Строена е от 1856* до 1960* година от Уста Харит Кисьов за големия търговец на аби и шаяци Вълчо Пангалов.
  • 2 35535

    16 3 Отговор
    За Пампоровогейт нещо няма ли?
  • 3 Бири Мири

    8 1 Отговор
    Тука е така !
  • 4 778

    22 1 Отговор
    В такива случаи, когато става въпрос за реституиране на такива специфични (включително и за поддръжка) недвижими имоти, не знам защо хората си губят времето и силите да си ги връщат. Хубаво върнал си си имота, а след това?
  • 5 Нашия

    14 0 Отговор
    През цялата си история, като нация сме показали на света, че паметници на културата за други епохи и поколения трудно оставяме. Даваме мило и драго , да заличаваме - защото е било от турско, от фашистко, от комунистическо време, а това е нашата история - това сме ние! Това сме ние пред света!
    Крайно време беше държавата, да предприеме нещо, за да може бъдните поколения и чужденците дошли тук, да видят , такива шедьоври на националната и родопска архитектура, като например Пангаловата къща, Агушевите конаци, множеството къщи от архитектурния резерват "Чешитска махала" - за много къщи, от които вече е твърде късно!
  • 6 Някой

    10 0 Отговор
    Колко некъдърни наследници !Първият собственик построил имота със сигурност ще се срамува от такива наследници !Жалко за този величествен имот !
  • 7 Архитект

    5 0 Отговор
    В графство Или , Англия, имат катедрала над 1000 годишна. Таванския етаж е от над 1000-годишен английски дъб. Поддържат я. Трудно, но си я поддържат. В България също има стари сгради над 200-300 годишни но малко. И не се поддържат.

    Коментиран от #10

  • 8 Мария

    3 2 Отговор
    Чекмеджето на вожда е пълно. Какво го интересува културата и историята на някаква си България
  • 9 Жоро

    3 0 Отговор
    Вина имат власт имащите. Не са родолюбци а мафиоти. Ако бяха направили първо качествени законите които да задължават наследниците да отговарят за действията си и да бъдат задължавани да поддържат важни за историята обекти. Ако подпишат договор взимат ако не тогава не взимат. Обаче политиците гледаха да откраднат каквото могат затова не направиха добри закони
  • 10 Чичото

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Архитект":

    През социализма всичко се поддържаше, имаше държавна политика за културното наследство на България!
    След 1989 год. държавата тотално абдикира, строят се частни палати и резиденции, къщи за тъщи по европроекти и отвсякъде се чува само едно "Пари няма". Пък мебелите на джипко бибитко пълни с пачки по 500 евра и кюлчета златни. Пука му на него и цялата алчна кохорта за културното наследство на България. За 30 год. в България не остана камък върху камък. Който смята, че казаното е вярно да сложи едно +, а който е тролче и калинка със войто – потвърждава още веднаж истината на казаното!