Last news in Fakti

4 Януари, 2013 10:10 2 793 9

С 12% поскъпнаха имотите в Турция

  • инвестиция-
  • цени-
  • жилища-
  • турция

Пазарът на недвижими имоти в южната ни съседка е във възход. Най-голямото доказателство за това е регистрираният 12% ръст в цените за 2012 г. в сравнение с година по-рано и значително повечето чуждестранни предприемачи.

Стабилен инвестиционен интерес към турските имоти се наблюдава през последните пет години, отчитат от GYODER – Асоциацията на компаниите, обединяваща инвеститорите в недвижими имоти в Турция.

„Нестабилността на местната икономика в резултат на високата инфлация отдавна е в миналото”, обяснява Герман Кок, председател на консултантската компания Multi Corporation. Според него, икономиката на страната е много стабилна, а държавният дълг е 40% от БВП на глава от населението, което е значително по-малко в сравнение с Германия или Франция.

Ако преди няколко години чуждестранните инвестиции са възлизали на 2.5 млрд. EUR годишно, то сега тази сума е 10 млрд. EUR. Обект на сделки са предимно къщи по крайбрежието и ваканционни апартаменти в известни турски курорти. Чуждестранните клиенти са главно от ОАЕ и Русия.

Не всички погледи са насочени единствено към частния сектор. През последната година се наблюдава интерес и към инвестиция в търговски обекти. През 2013 г. акцентът ще бъде покупката на парцели за застрояване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    1 2 Отговор
    Според него, икономиката на страната е много стабилна, а държавният дълг е 40% от БВП на глава от населението, което е значително по-малко в сравнение с Германия или Франция.

    Ако преди няколко години чуждестранните инвестиции са възлизали на 2.5 млрд. EUR годишно, то сега тази сума е 10 млрд. EUR. Обект на сделки са предимно къщи по крайбрежието и ваканционни апартаменти в известни турски курорти.
    -----------------------------------------------------------------------

    Интересно , много интересно даже... А в България където имотите продължават да дълбаят нови все по невероятни дъна имаме още по-малка задлъжнялост. Например срещу тутрските 40% у нас има само 12 % държавно гарантиран дълг ( втори в Европа по нисък дълг след Естония) , чуждестраните инверстиции за 7 милионна България за 2011 са 2 млрд, а за 2007 бяха над 10 млрд евро... Дори днешните спаднали до 2 млрд инвестиции у нас са повече от 10 млрд за 80 милионна Турция , ако ги броим на глава от населението, всъшност повече от 2 пъти са повече нашите инвестиции на калпак .... Ех, кога ще ги стигнем турците, кога!?

    Коментиран от #2

  • 2 varna

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "bubblehead":

    ей къртица си беше и къртица си остана, четеш и нищо не виждаш.
    това са инвесрициите само в имоти а и с естествен прираст от 1 милион жители на година, трябва да си канален инжинер като теб за да не разбереш на къде ще вървят цените в турция.
    както съм ти казвал и преди, имаш много големи проблеми но наи големите са ти липсата на каквито и да е познания по история и география, баз държа, че не можеш да покажеш турция на картата ама за кръчмарски сранения си експерт.
    виж какво гедаи си мръсните канали и се радваи, че си далеч от българия, тя си има достатъчно душмани които я готвят да я поднесат на тепсия на турция.
  • 3 bubblehead

    1 2 Отговор
    Абе тия които поднасяте на тепсия България на Турция сте нашенските парчета дето сте загледани тъжно в собствения си пъп и от това занимание не ви остава време да познавате дори действителноста у нас ( такава каквато е статистически измерена, квантувана и класифицирана) па се захласвате по икономическия просперитет на анадолския манафет. Да ме прощават турците нищо не са виновни , но епитета се налага за да слезат на Земята нашите откачени и полуотродени диваци ... Всяка икономическа цифра има различни начини да се ползва и интерпретира. Например тия разсъждения за намаляващото население у нас защо не се използваха като аргумент за гигантсия икономически ръст които имахме ние в добрите години !? А си ревахме като магарета на умиране и тогава? Например дали някои тиквеник дето се захласва по турското икономическо чудо му минава през тиквата че да имаш икономика с ръст от 7% и да го правиш с намаляващо население с 1% на година ( като България преди 3-4 години) е същото като да имаш икономика с ръст от 9% и увеличаващо се население с 1% на година, като Индия например един от най-добрите примери за прогрес в съвремения свят ... (Тука да не се обърка някоя вежда че са по напред индийците като тия са с 30 години след нас по тоя път ако се движат с тая скорост и в тая посока....) Но все пак Индия върви доста по-бързо напред от Турция междудругото... Защо тоя демографския аргумент тогава не се използваше за да се подчертае какъв гигантски ръст има българската икономика !? Защото сбъркания ни манталитет не позволява да погледнем извън пъпа си, а само да мрънкаме и търсим кризи където ги няма а напоследък съвсем откачихме и реалноста (а тя е с увеличващи се доходи, спестявания , инвестиции , възможности за реализация , по-добра градска среда , инфрастурктура ...) в празните кратуни тая реалност вече става нетърпим кенеф ... Отговора е прост щото в България се напълни с ид..ти от Аксаковския калибър дето на две магарета тревата не могат да разделят па кво остава проценти, ръст, трендове, причини, последствия ... Но мнение имат, а как така няма да имат мнение и да пишат по форуми ...Тия се надумват един друг с глупостите си и на нормален човек мнението не се чува в тая егалитарна лудница България...
  • 4 BUHAL

    1 2 Отговор
    Ще поскъпнат естествено, като се раждат деца и имат демографски ръст. Каква по-естествена перспектива за икономически възход. Винаги съм казвал, че ако имам пари ще инвестирам в държави където се създава пазар и потребление - Албания, Турция, Индия, Косово и други. А в това отношение родната картинка е плачевна. След 15-20 години ще сме 5 милиона, като всеки ще може да се похвали с 2 жилища, наследени от 1,5 милиона пенсионери, които ги чака летарен изход следващите години, за съжаление. Застаряването и миграцията са следващия бич за пазара. Така, че не вярвайте, че имотите в БГ ще растат, напротив - ще станем свидетели на призрачни квартали в които никой не живее, и на кооперации където са се настанили ромски "наематели", които никой не може да изгони, тъй като все пак винаги идват избори, а който владее циганските гласове....сещате се.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Иракли Иракли

    1 3 Отговор
    До BUBBIEHEAD и VARNA
    Искахме да направим коментар в този форум в защита на нашите
    български имоти и това,че са стойносттни,но коментара на BUHAL
    е толкова точен,че спираме до тук!
  • 6 българин

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "BUHAL":

    съгласен съм с теб брато,така е за съжаление,е..ха ни м..ката нашите управници
  • 7 Jack Western

    1 3 Отговор
    Балоне, България е доста назад в гарантирането на частната собственост. На незавидно място. А това показва степента на цивилизованост на дадена територия. Китай и 1000% ръст да има - ще се срине неизбежно, няма ли сигурност има само конюнктура, която се сменя светкавично. Достатъчно е да прочетеш закона за земята и никога няма да припариш по тия географии. Какви инвестиции, какви 5 лева ? Идват някакви за евтината работна ръка, това е всичко...
  • 8 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "BUHAL":

    Тъй, тъй, юруш за Албания и Косово, още по-добре направо към Африка, щото то според демографската картина, развита Европа същия "летален изход" я чака. На, Германия с най-нисък прираст от 1946 и тя... Печал печална.
  • 9 Методи Методиев

    1 1 Отговор
    Явно някои не празнуват,а по цял ден седят пред компютъра и се чудят каква глупост да напишат!
    Да попитам само: Какво му е на закона за ползване и стопанисване на земеделските земи? Защото това е пълното му название. Не знаете - ама пишете!
    Да попитам: Каква е връзката между раждаемостта и цените на недвижимите имоти ? Не знаете - ама пишете!
    Да попитам: Кой ви каза, че в България имотите са на ниски цени и продължават да падат? Не знаете -ама пишете!
    Да попитам: Знаете ли за 10 години с колко се е повишила цената на земеделската земя в България? Не знаете ! верен отговор - минимум 5 пъти.През 2003 година изкопувах земеделска земя в Дунавската равнина за 50 лв/дка. Сега плащам за най-лошата 250 лв/дка. В Добруджа 2003 година 300 лв/дка сега 1500 лв/дка. и така.....
    Проблема с цените на недвижимите имоти е проблем на манипулация на пазара от структри, които държат инвестиционен ресурс и искат да купуват на килограм. Това е проблема в България.
    Вещното право в България е едно от най-гарантиращите собствеността право в света въобще ! Проблема е именно в тази изключителна защита на собствеността, защото много от собствениците злоупотребяват с това свое основно право.Всеки, който е придобил по законен начин имот в България е гарантиран от закона. Тук ключа е "законен"! Защото много, ама наистина много предприемачи в нашата страна още със стартиране на инвестиционното си намерение са нарушили закона и по този начин са застрашили правото на собственост, което п