Last news in Fakti

4 Март, 2013 13:53 1 899 3

Изкуствено поскъпване на турския имотен пазар

  • турция-
  • ваканционни имоти

От началото на 2013 г. турските предприемачи плащат по-високи такси и данъци при реализирането на нови проекти. Според експерти, това ще доведе до повишаване на цената не само на предстоящи за изграждане жилища и къщи, но и на вече готови такива. Строителите ще плащат 8% от стойността на жилища с площ до 150 кв.м, чиято цена е между 220 и 440 EUR/кв.м. Ако цената на квадратен метър надвиши 440 EUR данъкът скача на 18%. За апартаменти над 150 кв.м данъкът е 18% независимо от цената на квадратен метър.

„Новите данъци ще обърнат пазара. Фокусът на клиентите ще е вече върху имотите от вторичния пазар. Това е и целта на държавата – да стимулира покупката на вече съществуващи апартаменти и къщи”, обясняват местни експерти.

Възможно е строителите на вече почти готови сгради да вдигнат цените, но в последствие, отчитайки ситуацията на пазара на недвижими имоти в Турция, да ги намалят. След като през 2004 г. беше разрешено на чужденци да купуват имоти в южната ни съседка, търсенето превиши предлагането. В резултат на това двойно скочи строителството по морското крайбрежие. Към момента предлагането значително надвишава търсенето. „Предприемачите, които започват през тази година изграждане на нови комплекси с жилища и къщи, ще ги продават с около 20% по-скъпо спрямо първоначално планираната. Ако обаче не успеят да реализират имотите на тази по-висока стойност, се очаква след време да редуцират цената”, коментират анализатори.

Цените на имотите в Турция са едни от най-ниските в Европа. Стойността на ваканционен апартамент започва от 20 000 EUR. Срещу въпросната сума може да се купи студио с площ около 50 кв.м в комплекс от затворен тип в Анталия или Алания, които се считат сред най-евтините и като туристически дестинации, и като място за придобиване на имот. Цената на къщите във въпросните ваканционни селища започва от 150 000 EUR, а на луксозните имоти – от 1000 EUR/кв.м.

Към днешна дата предприемачите са се насочили към Алания, Бодрум и Кушадъса. Очакванията са през тази година да бъдат издадени двойно по-малко на брой разрешения за строеж в сравнение с 2012 г. Миналата година техният брой е бил 700 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муха

    0 1 Отговор
    Интересна статия. Дали турските строители са по-ниско платени от българските? Дали турските строителни материали са по-евтини от тук? Предвид почти 12 месечният сезон в Анталия 20 000 са си доста на сметка в сравнение с тукашните. Дали тук цените не са надути? Презастрояване, лоша инфраструктура, нарастващи разходи. Дали...
  • 2 Колибар

    1 0 Отговор
    Некой начетен (хаха, звучи като нашмъркан) от клуб 3000евро няма ли да ни "изясни" парадокса?
  • 3 Фют

    0 1 Отговор
    Яко дим изчезнаха милите родни предприемачи дето обясняват, че ако продават на под 700е/м2 са на загуба.