Last news in Fakti

28 Май, 2021 10:37 2 795 2

Пандемията срина интереса към тази програма

  • малта-
  • жилища-
  • сделки

Със 75% са спаднали приходите от „Златна виза“ в Малта

Пандемията срина интереса към тази програма - 1
Снимка: Shutterstock

Със 75% са спаднали приходите от програмата „Златна виза“ в Малта през 2020 г. Основната причина за това е пандемията, отчитат от Националния фонд за развитие.

През миналата година островната държава е спечелила от програмата едва 27.8 млн. EUR. За сравнение, през 2019-та сумата е била 105.9 млн. EUR, а през 2018-та – 100.6 млн. EUR.

Спад от 28% през 2020 г. има и при новоотпуснатите ипотечни заеми. Основно той е през второто и третото тримесечие.

Двуцифрен остава и процентът на спад при сделките с жилища, било то придобити с ипотечен заем или изцяло платени. Тук обаче не влизат сключените сделки с имоти в етап на строеж. „Налице са факти, че обемът от такива сделки е значителен, особено през второто и третото тримесечие на миналата година“, отбелязват анализатори. По данни на Асоциацията на посредниците на Малта (MDA) от януари до декември миналата година са били сключени 13 867 предварителни договори за покупка на жилища. Общата стойност на сделките е близо 3 млрд. EUR, което е идентично с показателите от 2019 г. По информация на MDA, продажбите отчитат рязък скок през декември 2020 г. Само тогава са били сключени 1390 предварителни договори на обща стойност 382 млн. EUR


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Маркс

    4 0 Отговор
    Пандемията срива"капиталовите пазари" на капиталистите и слага маска на мутрата на алчността,идва нова социална схема,законността и порядъчността са истинските ценности на планетата Земя,"западните ценности" са един обречен гей-парад..
  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    В Малта съм бил преди 30г. и за мен в съзнанието ми до днес останаха като един хитър, трудолюбив и задружен народ. На един гол камък са създали толкова неща, че нямат стигане. Сигурно и сега работят там много българи.