Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 14:21 3 641 3

ЕС съди Малта

  • малта-
  • златна виза-
  • ес-
  • съд-
  • претенции

Обект на спор е програмата „Златна виза“

ЕС съди Малта - 1
Снимка: М. Богданова ©

Европейската комисия заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу Малта заради така наречената програма „златна виза", която позволява на богати чужденци да получат гражданство в замяна на инвестиция от около 1 млн. EUR. Притежаването на малтийски паспорт им позволява да живеят и работа във всяка страна от ЕС.

През последните месеци Малта спря програмата за граждани на Русия и Беларус след началото на войната в Украйна, но схемата продължава да работи за всички останали националности и Малта "не е изразила намерение да я спре", се посочва в изявление на Европейската комисия.

Брюксел смята, че схемата нарушава законодателството на ЕС, тъй като гражданството се предоставя без реални задължения за бенефициентите. Малта оспорва тази гледна точка, като настоява, че нейното тълкуване на договорите на ЕС е правилно. „Правителството на Малта счита, че не нарушава принципа на искрено сътрудничество, както е посочено в член 4, параграф 3 от Договора за Европейския съюз“, се казва в изявление на малтийското вътрешно министерство.

Отнасянето до съда на ЕС идва след години на спорове с Малта за редакция на схемата. Европейската комисия заяви, че е започнала процедура за нарушение през октомври 2020 г., но тя не е довела до осезаеми промени.

Натискът от страна на ЕС вече доведе до спиране или отмяна на схемите за „златна виза“ в други страни, като Кипър и България бяха последните, които спряха програмите.

Продажбата на Златните паспорти донесе на Малта над 800 млн. EUR между 2014 г. и 2020 г. и беше похвалена от лейбъристкото правителство за подпомагането на финансирането на заплатите на работниците в разгара на пандемията. Повечето инвеститори идват от страните от Персийския залив, Азия и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    12 1 Отговор
    Да разбираме ли, че ЕС не иска богати имигранти, а настоява за пълчищата прииждажи от третия свят, т. н. "инженери" на Меркел и Урсула?
  • 2 Гошка Шаманова

    1 1 Отговор
    Няма страшно. Ние ше изкупиме всички имоти . За ромеите не е забранено.
  • 3 Тошко

    0 1 Отговор
    Яко мачкане с ботуша по малките държави