Last news in Fakti

21 Март, 2023 11:11 2 045 23

Малка държава привлече огромни инвестиции

  • малта-
  • златна виза-
  • инвестиции

Програмата „Златна виза“ донесе на Малта над 50 млн. EUR

Малка държава привлече огромни инвестиции - 1
Снимка: М. Богданова ©

Програма Residency Malta, която е аналог на „Златна виза“ събра над 50 млн. EUR през 2022 г. Програмите, които са аналог на „Златна виза“ играят ключова роля в инициативите на правителството за по-голям икономически растеж, като ги нарече "важни, привлекателни и подходящи за световния пазар", коментира вътрешният министър на Малта Байрън Камилери.

Основните схеми, използвани от Residency Malta, включват Програмата за постоянно пребиваване в Малта (MPRP) и разрешението за пребиваване на цифров номад.

Програмата за инвестиционно пребиваване MPRP се върна към нивата отпреди пандемията. През 2022 г. са били подадени 780 заявления, с което общият брой на заявления от стартирането на програмата през 2016 г. достига 3580.

Само през 2021 г. тази програма е донесла 33,4 млн. EUR. От тях 10 млн. EUR са отишли ​​за консолидирания фонд, 6,4 млн. EUR за Националния фонд за социално развитие (NSDF), 12,5 млн. EUR за закупуване на недвижими имоти и 4,5 млн. EUR под наем.

През 2022 г. агенцията отбеляза също нарастване на популярността на разрешенията за пребиваване на цифрови номади, като са били подадени 500 заявления, с което общият брой на заявления от стартирането на програмата през юни 2021 г. е достигнал 668.

Дистанционните работници, които са се преместили в Малта по схемата, получават средна заплата от 84 000 EUR на година и харчат средно 2 800 EUR на месец, каза той, добавяйки, че това допринася за около 16,8 млн. EUR за малтийската икономика за 12 месеца.

В сътрудничество с Malta Enterprise, агенцията стартира и новата програма за резиденция на стартиращи компании в Малта през октомври 2022 г.

Целта на тази програма е да навлезе в нишата на приложенията, които могат значително да повлияят на икономиката чрез стартиране на иновативни стартиращи компании. Екосистемата за стартиращи фирми вече съществува и тази програма ще улесни получаването на разрешения за пребиваване за основатели, съоснователи и така наречените основни служители от трети държави.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    11 1 Отговор
    Пфу... реклама,какво общо със статията има статистиката за недвижими имоти в България???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуй

    3 9 Отговор
    И тука ще дойдат хора с пари защото БГ е рай,а вие си мрънкяйте само

    Коментиран от #6

  • 4 Вуй

    2 4 Отговор
    Искахте промяна,и я получихте.Тази псевдо демокрация си е див капитализам.А при капитализма всичко е пари и време.Комунистите са измислили любовта за да не плащат ха ха хах
  • 5 Вуй

    0 4 Отговор
    Ма колку съм умен само , а !

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Те идваха, но като видяха какво дране пада от високите етажи и се отказаха. Сега вече никой не иска да идва. Само мигранти напират на границата, но те не са много по законните работи, ако ме разбираш.
  • 7 Вуй

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Вуй":

    Мочо и да пишеш от мое име,се тая, винаги ще си останеш да ривере

    Коментиран от #12

  • 8 малка германка

    1 1 Отговор
    И ние имаме имоти на малта. Безплатно е.
  • 9 Вуй

    1 4 Отговор
    До дежурните от ул.Плакалница - след 2 -3м. ще дойде лятото и ще почнете да плюете и родното черноморие - колко скъпо било,колко еди кво си и тн.Замислете се,дали проблема не е във вас?Плюете и бакшишите и полицаите,но като имате проблем първо при тях тичате,спрете да цинкяте само ве.Спрете се щото ше ви подам......

    Коментиран от #17

  • 10 Вуй

    1 3 Отговор
    Къде сте ве,тигри от ул.Плачковица,а опъвате якоо мдаа.Старите хора са казали - който няма много акъл,да му е здрава гърбината ха ха хах.
  • 11 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Беше това 2020 и 2021, ама нали мафията трябва да поддържа паниката и затова и статииките ви вече не са актуални, ако някой се хване ако не здраве
  • 12 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вуй":

    Вуйчо, грешиш, нещо те е прихванало пак. Не ми трябва твоето име за да ми слагат хората минусчета, замисли се и ще видиш че съм прав
  • 13 Вуй

    1 3 Отговор
    Още си млад Мочо,простено ти е

    Коментиран от #15

  • 14 Вуй

    1 3 Отговор
    Като збягах от добруджата и додох у варната и станах брокер много изках да стана пръв у работа и яко кодоших колегите на шефа. Сега АЗ съм ШЕФ хи хи хи....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    След 2-3 мес вече ще е излязло новото решение на ФЕД за лихвите по заемите. Дали се очаква спадане? Още ги тресе заблудата, че керепиченото им имение в северозападен вилает струва милиони, но след лятото идва зима, през която интересът клони към нула.
  • 18 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Днес FOMC повиши своите пет лихвени проценти с 25 базисни пункта, с което горната граница на диапазона достигна 5,0%. Федералният резерв вече се е повишил с 475 базисни пункта за 12 месеца, много повече, отколкото някой публично си е представял преди година. Гласуването беше единодушно. Изкачи се:

    Целевият процент на федералните фондове е в диапазон между 4,75% и 5,0%.
    Лихвата, която плаща на банките върху резервите, е 4,9%.
    Лихвата, която начислява при овърнайт репо сделки до 5,0%.
    Лихвата, която плаща по овърнайт обратни репо сделки (RRP) до 4,8%.
    Основен кредитен лихвен процент до 5,0% (какво банките плащат, за да заемат в „Прозореца за отстъпки“, част от ликвидната подкрепа за банките ).

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Вуй

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Аз Кочо":

    Какво само ми преписваш статистики ве, ти му викаш Нане Иване, а то търчи за ..... да те фане

    Коментиран от #20

  • 20 Трънчо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Вуй":

    Муууууууу, мууууууу
  • 21 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз Кочо":

    Сега, една част от продавачите ще пусне на пазара вилички и лозенца - все дребен, непривлекателен имотец, с който ще опита да изплати някоя друга вноска.
  • 22 Вуй

    1 0 Отговор
    Ся лягам чи утри съм на обекта ша маами тухли пу итажите бес асанцьор
  • 23 Вуй

    0 2 Отговор
    Зцааааак ха ааа ха ха, пак съм тукааа