Last news in Fakti

13 Януари, 2022 12:31 3 522 6

Имало е незаконни действия в Борисовата градина

  • борисова градина-
  • арх. здравко здравков-
  • софия

В сила е заповед за започване на процедура по премахване на автокъща и заведение

Имало е незаконни действия в Борисовата градина - 1
Снимка: БГНЕС

Проектът на парк „Борисова градина“ се изработва повече от пет години и в днешното обществено обсъждане ще се представи вторият преработен вариант, в който голяма част от мероприятията, които бяха предвидени при първото разглеждане, вече ги няма. Това обясни в "Денят започва" главният архитект на София Здравко Здравков.

На общественото обсъждане преди две години обществото настръхна, тъй като се предвиждаше изграждане на климатично училище, възстановяване на ресторант, нова композиционна ос в парка.

Планът вече е доста по-консервативен и отговаря на препоръките на експертния съвет и г-жа Фандъкова. Предстои разглеждането на плана, надявам се да направим балансиран диалог довечера, както и на 17 февруари и да се стигне до приемането му, уточни арх. Здравков.

По думите му, този план е единствената основа, върху която Столична община може да направи така, че да придобие имотите, които вече са били възстановени в обхвата на парка. „Този план дава възможност чрез процедури по отчуждаване отново да ги придобием и да са на софиянци“.

Главният архитект призна, че през годините в Борисовата градина е имало незаконни действия. По негова заповед е в сила процедура по премахване на автокъща и заведение. Премахването на става след влизането в сила на съдебното решение.

По отношение на реконструкцията на стадион "Българска армия", арх. Здравков уточни, че за него е важно този проект да отговаря на изискванията на подробен устройствен план и да се впише в обхвата на самото съоръжение.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 езерото ариана законно ли

    21 8 Отговор
    бойко - мутрата даде на други мутри и вътре в него има 3бр кръчми ? мутрата фандъшка кога ще влезе в затвора само за търпежа на това престъпление и още хиляди други !?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ценител

    9 7 Отговор
    и аз, като по-млад, извършвах редовно с приятелката си едни действия в нея градина... чудя се, законни ли са били, не дотам ли...

    Коментиран от #5

  • 4 Факт

    18 5 Отговор
    Пак ще се краде! Както в Западния парк!
  • 5 Факт

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "ценител":

    В маймунарника!?
  • 6 Човек

    10 0 Отговор
    Автокъщата Капитолия ли е? Въх, недей ... а къде мутрите ще си купуват возила?