Last news in Fakti

17 Януари, 2022 16:51 2 439 14

Проектът за Борисовата градина е ултраконсервативен

  • борисова градина-
  • арх. борислав игнатов-
  • позиция

Това е голям плюс за опазване на зеленината

Проектът за Борисовата градина е ултраконсервативен - 1
Снимка: БГНЕС

При новия вариант на ПУП за Борисовата градина строителството се забранява изцяло. Ще бъдат възстановени детският канал с лодките, "Кривите огледала“ и светофарната площадка. С преработения Проект на ПУП отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музеят за зелената памет на София, Климатичното училище, ресторант "Тенекиите“ и е намалено застрояването в терена на гара "Пионер“, където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи.

В района на гара "Пионер“ се предвижда да бъдат изградени скейтпарк, зона за екстремно колоездене, два тенис корта, игрища за футбол и за баскетбол, както и две за волейбол. Под тях ще бъде изграден подземен паркинг за 210 автомобила. Предвидена е и обслужваща сграда към спортните съоръжения.

"Проектът е ултраконсервативен, което за опазване на зеленината е много добра новина". Това заяви в интервю за БНР арх. Борислав Игнатов, представител на опозицията в Столичния общински съвет (СОС): "Екипът на проф. Атанас Ковачев, който спечели конкурса преди време и то преди доста време за този ПУП, първоначалната му концепция беше консервативна, запазваща зеленината на максимален обем. От малкото строителство, което беше разрешено в първоначалния вариант за спортни и културни съоръжения, са отпаднали над 50% от тях и са останали наистина най-необходимите неща за осигуряване на елементарни функции в парка, свързани със спорта и с детските площадки. Основният акцент е в запазването на зеленината. Всеки може да види проекта. Той е качен на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство“ на Столична община".

"За мен основната загуба е, че първоначалната концепция е много променена със странични намеси. Няколко са нещата, за които екипът не е могъл да се пребори. Такъв е например Конният център, който е до метростанция "Стадион Васил Левски“. Той остава там, където е сега, а първоначалната идея предлагаше той да бъде изместен в по-отдалечената част на парка и там да се развие наистина с място за езда. Смятам, че това щеше да бъде много по-добро решение".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 атлантик

    3 7 Отговор
    Паметник на Рейгън и Тачър в Борисовата градина!
  • 2 От ултра

    10 4 Отговор
    селяни - толкова !

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Абе ти

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "От ултра":

    какво искаш, я си ходи на село, София няма място вече за такива като теб
  • 4 Кадир от Провадия

    8 0 Отговор
    Не подкрепям! Дайте малко санитарна сеч, после небостъргачи. Нищо, че сме в упадък, изимитирайте че сме на световно ниво.
  • 5 морски

    11 4 Отговор
    Няма по мръсна столица от София в Европа !!Само като вземе да се снишава самолета , виждам гета като в Момбай и Камерун !!
  • 6 А ултра селянините

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "От ултра":

    Боко тиквата и фандупкова построиха 1 арка в западния за 11 милиона и то колко години я строиха?
  • 7 ТОЧНО ТАКА

    12 0 Отговор
    Паркът е парк! За разходка из природата и спокойствие, а не влизаш в парка и не можеш да минеш от паркирали селтаци от една страна, от друга те лъха смрад на гранясало изгоряло олио от незаконните кочини, наречени ресторанти. Да не говорим, че пред спортна София трябва да минаваш с изключително повишено внимание, за да не те отнесе някой селяндур, който идва в парка с кола??????
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стоян Александров

    3 1 Отговор
    Важно е цеца да не строи стадион
  • 10 Стоян Александров

    6 1 Отговор
    Не искам да виждам там никакви червено- оранжеви футболери
  • 11 Стоян Александров

    6 2 Отговор
    И без това тази градина ли е, парк ли е никой не знае е руина
  • 12 Насо

    3 0 Отговор
    А частните терени, на Вълка, на Ганчев, на Пеевски?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вълка

    0 0 Отговор
    А какво се предвижда за басейна Мария Луиза и автокъща Капитолия? От статията не става ясно. За гара Пионер- много добър план.