Last news in Fakti

17 Януари, 2022 09:21 2 372 10

Премахват незаконни обекти в Борисовата градина

  • борисова градина-
  • обекти-
  • премахване

Възстановяването на къпалнята "Мария Луиза" става все по-скъп проект

Премахват незаконни обекти в Борисовата градина - 1
Снимка: БГНЕС

Борисовата градина в София тъне в разруха, Занемарени повече от десетилетие спортни обекти, неработещи заведения, неясни собствености. От новия подробен план на Борисовата градина, изготвен от архитект Ковачев, почти нищо не остана. Климатично училище, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на стадион "Юнак", преместването на конната база при гара "Пионер". Това са само част от изтритите предложения на "Ковачев архитекти" в преработения нов подробен устройствен план на Борисовата градина. Възражда се и идеята за нов стадион на мястото на "Българска армия", както и нов паркинг под автокъщата в началото на парка.

Кметът на район Средец вече е издал преписка за премахването на металните конструкции, следва и премахването на автокъщата. Планът за Борисовата градина все още не е влязъл в сила, защото се изчакват становищата преди окончателното обсъждане през февруари. От районната администрация "Средец" вече успяха да премахнат няколко незаконни атракциона от територията на парка.

Оказа се, че батутите, количките под наем, стрелбището и няколко павилиончета за пуканки сa напълно незаконни. Вече площадчето до детската площадка "Слончето" е напълно разчистено. "Ние просто решихме, че ще поемем тази част и после ще си искаме парите, защото бюджет за това не е предвиден, каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", цитиран от БНТ.

Къпалнята "Мария Луиза" е неизползваема за гражданите повече от десетилетие, a собствениците са заградили неправомерно 12 декара. "Имаме абсолютно всичко, общината е законен собственик потвърдено и сега пристъпваме към отделянето на тези 12 декара и приобщаването има към парка, допълни Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

Иначе възстановяването на къпалнята "Мария Луиза" става все по-скъп проект . Петте басейна бавно се разпадат. Собствеността е на дружеството "Парк Мария Луиза" АД, в което почти 42% дял държи "Софийски имоти", а останалите 58,04% са разделени между две фирми. Затова и общинската фирма няма никакъв контрол над дружеството.

Незаконни в парка се оказаха и битовия ресторант близо до ул. "Драган Цанков", както и автокъщата срещу радиото. Те ще бъдат премахнати.

Там няма никакво законово основание да има автокъща след като бъдат премахнати тези обекти, няма да има основание ползвателя да продължи да бъде там, каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

В близост е и бившото емблематично заведение "Лодките". От години някой се е подслонил там, но планът предвижда мястото да се възстанови.

Според новия план на острова в езерото "Ариана" ще бъде възстановена и бирарията в стил австро-германски барок. В момента от трите заведения около езерото работи само едно, което е частна собственост. Останалите чакат нов конкурс за наемане на помещенията.

Стадион "Юнак " също трябва да бъде възстановен в стария си облик. Всички намеси и реконструкции на стадионите в парка могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кути от Добрич

    14 3 Отговор
    Изсичай и да построим небостъргачи. Тая София прилича на провинциален град, лошо осватена и зле устроена.
  • 2 Бг дейност

    18 0 Отговор
    Жалко. София има потенциал, но само крадат от управата по всички нива.
  • 3 ХАХАХАХАХАХА

    17 0 Отговор
    Излиза, че фъндъка и тиквата МНОО добре знаят какво трябва да се направи, но 12 ГОДИНИ нищо не направиха! Само че имам силни съмнения за успеха на начинанието по извеждане на здравите момчета от трите обекта, двата от които са незаконни, а третият щял да бъде скъп.
  • 4 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    В автокъщата са мутри на Фандъкова.Все скъпи коли.
  • 5 Кадир от Провадия

    7 1 Отговор
    Мести столицата във Варна, или във Велико Търново. Стига с тея глупости.
  • 6 Гришата

    8 0 Отговор
    при бай ТОШО къпалнята "Мария Луиза не беше скъп проект ,тя просто си съществуваше и радваше няколко поколения софиянци ,НО тогава не се крадеше. Познайте при кой крадлив кмет беше продадена къпалнята на мутрите?,както и централните софийски хали ,,ЦУМ и т,н,
  • 7 Еразъм

    4 0 Отговор
    В тази кочина (бивш град) никой не си гледа работата, само кражбите, далаверите и мрънкането са на дневен ред! В "Овча купел" кофите с боклуците стоят по десетина дена преди камионите да ги приберат, но фирмата, която отговаря най-вероятно си взима редовно парите. Това е София сега - далавери до безкрайност, работа около нула!
  • 8 НЕ ЗБРАВЯЙТЕ

    3 3 Отговор
    И стадиона на тирето построен с народни пари. на един изкуствено създаден отбор през соца. ГАНЬО иска да построи нещо като стадион не за отбора а да вземе земята под него.

    Коментиран от #10

  • 9 Един

    9 0 Отговор
    А какво ще стане с" Летния театър"? Имаше концерти, забави филми.Сега НИЩО, някакви таралясници ръждясват.
  • 10 Кадир от Провадия

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "НЕ ЗБРАВЯЙТЕ":

    Стадиона ще ви го оставим, но земята под и около него в целия парк ни трябва. Разбираш ли сега?