Last news in Fakti

19 Януари, 2022 10:37 2 827 7

Проектът на ПУП на Борисовата градина не решава някои основни проблеми

  • борисова градина-
  • борис бонев-
  • пуп

Държавата иска възстановяване на стадион "Юнак", но не са представени планове за неговата функция и визия

Проектът на ПУП на Борисовата градина не решава някои основни проблеми - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки че през последните две години беше изминат дълъг път и много от забележките на гражданите бяха отстранени от екипа, изготвящ Подробен устройствен план /ПУП/ на Борисовата градина, все още има няколко основни теми, които не са решени. Това заявява независимият общински съветник Борис Бонев в профила си във Facebook по повод на общественото обсъждане на ПУП-а, което се проведе на 13 януари.

Такава тема е собствеността - наложително според Бонев е да бъде изготвен точен план, включително финансов, за отчуждаване на частната собственост в парка особено за къпалнята "Мария Луиза" и за Летния театър, които трябва да бъдат върнати отново в общински ръце, да се ремонтират и да се използват от софиянци.

Важна тема е масовата сеч, посочва Бонев и пояснява, че в показаните документи се вижда, че множество дървета са предвидени за сеч, а вече е станало ясно, че това е заради сбъркано задание през 2016 г., в което Борисовата градина е възприета като "стопанска гора", т.е. е допустима е сечта на 15-20 процента от дърветата. Затова според него е необходимо да бъде извършена нова оценка. В плана липсва и стратегия за управление и опазването на биоразнообразието на парка.

Бонев поставя въпроса за новите строежи в парка и отбелязва, че Министерството на спорта настоява за възстановяване на бившия стадион "Юнак", но до този момент не са представени планове за неговата функция и визия в контекста на парковите функции на Борисовата градина. Без да е ясно имаме ли нужда от този стадион и за какво ще се използва, рискуваме да получим поредно спортно съоръжение за много пари с по две-три събития годишно. Съмнително е и строителството на нови сгради в района на гара "Пионер", отбелязва общинският съветник.

Той обръща внимание и на транспортен достъп. Въпреки че паркът е изцяло обграден от бързи, екологични и удобни форми на градски транспорт, ПУП-ът предижда нов паркинг за 420 автомобила, с което допълнително ще бъде насърчено достигането на градината с автомобил. Това трябва да бъде преосмислено, а имотът на автокъща "Капитолия" да бъде интегриран обратно в парка, пише Бонев.

Относно алейната мрежа той отбелязва, че са направени компромиси, които са довели до отхвърляне на първоначалната добра идея на проектантския екип за алейна мрежа на парка. Особено жалко е, че заради изцяло идеологически причини беше допуснато да не се възстанови алеята водеща към Братската могила, с което не само се губи симетрия, но и остава текущото състояние на импровизирана кална пътека, посочва общинският съветник.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кадир от Провадия

    5 1 Отговор
    Каква е тази глупост? Изсичай и да почваме необстъргачите, паркинзите и прилежащите площи. Ще има и дървета разбира се...

    Коментиран от #5

  • 4 ГУМЕН КРАДЕВ

    4 1 Отговор
    Таз градина ще я прекръстя - вече ще се казва Руменрадевата градина ! Или Илиянаиотовата градина !
  • 5 Пупа

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кадир от Провадия":

    ,е като да ти ,,вкарат само главичката,,
    Може би си прав и крайната им цел тая която си описал.
  • 6 БожеПроектиратТрва

    4 0 Отговор
    Националните проблеми ни се простират до това как да проектираш да израства тревата .... боже, станахме като ЕС: бюрократ до бюрократ и нито един работещ нещо смислено.
  • 7 Пппп

    0 0 Отговор
    Да възстановят само басейните. Да се забранят други строежи.