Last news in Fakti

11 Декември, 2002 00:00 670 0

Шест мерки за стилуринане на бизнеса предлагат от БИБА

  • трябва-
  • страната-
  • правителството-
  • българия-
  • книга-
  • безуханова-
  • според-
  • бялата-
  • кирков-
  • бизнес-
  • внимание-
  • година-
  • асоциацията-
  • инвестиции-
  • контрол-
  • средните-
  • бялата книга
Шест мерки за стимулиране на икономическата среда предложи Българската международна стопанска асоциация (БИБА) на правителството в представената във вторник Бяла книга за 2003 година. Тя беше връчена официално на премиера Симеон Сакскобургготски в Софийския университет. За разлика от друг път сегашните препоръки на асоциацията не са насочени конкретно към чуждестранните инвестиции, а към подобряване на икономическия климат в страната. Основните точки в сътрудничеството с кабинета, предложени от БИБА за следващата година, са свързани със съдебната реформа, митническия контрол, създаване на експортно-импортна банка, повишаване на ефективността на данъчната администрация, съгласуване на степента на готовност на данъчната администрация да премине към прилагането на международните счетоводни стандарти и децентрализацията на бюджета в полза на общините.
“По-широко внимание е отделено на стимулирането на малките и средните предприятия”, заяви вицепрезидентът на асоциацията Саша Безуханова. Според нея трябва да се намалят данъците за дребния бизнес и да се въведе обслужване на едно гише. В генератор на такъв вид обслужване трябва да се превърне Агенцията за чуждестранни инвестиции, смята Безуханова. Така бюрократичните процедури и съответно възможностите за корупция също ще са по-малко. В Бялата книга се предлага и въвеждане на нулева ставка за данък печалба, която ще способства за излизането на малките и средните предприятия от сивия сектор на икономиката. БИБА съветва правителството да проучи опита на по-напредналите страни в преход в стимулирането на дребния бизнес. Премиерът Сакскобургготски от своя страна обясни, че от 1 януари 2003 година правителството ще въведе нулева ставка в райони с висока безработица при определени условия.
“Държавните управници трябва да подхождат индивидуално към по-големите инвестиционни проекти в България, като дори се правят специални законови промени за тяхното осъществяване”, каза още Безуханова. Според нея приоритетни за страната проекти са изграждането на прохода “Маказа” и “Дунав мост 2”, каскадата “Горна Арда” и модернизацията на енергийните мощности в “Марица-изток”. За всяко от тези начинания да отговаря премиерът или най-малкото лично ресорният вицепремиер, предложи вицепрезидентът на БИБА.
Според чуждите инвеститори Съветът за икономически растеж е сериозно постижение за диалога между правителството и бизнеса и трябва да се поощрява. Мнението на стопанските организации, участващи в него, е било взето под внимание при изготвянето на законите за данъчното облагане, за обществените поръчки, както и за енергийната програма. Естествено не всички препоръки на БИБА, БТПП, БСК и клуба “Възраждане” са взети под внимание, но поне властта се допита до нас, каза Безуханова.
Митническият контрол се е подобрил значително след привличането на “Краун ейджънтс” за съветници , констатира Бялата книга. Неадекватният граничен контрол обаче още пречи на дребните и средните предприемачи и ограничава вложенията в България, се отбелязва в документа.
Сътрудничеството между правителството и БИБА в областта на образованието трябва да е стратегически приоритет за страната, заяви президентът на асоциацията Кирко Кирков. Според него Бялата книга търси отговор на въпроса какво може да направи големият бизнес, за да се подобри състоянието на държавата. Той допълни, че България е длъжна да търси своите предимства за привличане на инвестиции. Две от тях биха могли да са навлизането на компаниите на нов пазар и евтината работна ръка. Първото условие обаче не е налице, защото вътрешният пазар в страната е беден. Евтина работна ръка пък означава и нискоефективни служители. Така че трябва да се намерят други предимства, смята Кирков. България може да се рекламира като мост при навлизането на пазарите на съседните държави като Турция, Румъния, Гърция и Югославия. Освен това по думите му специалистите в страната са висококвалифицирани. Ролята на вече навлезлите компании пък ще бъде да стимулират други водещи дружества в съответния бранш да ги последват, влагайки парите си в България, посочи Кирков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА