Last news in Fakti

30 Март, 2022 16:07 2 676 1

Нов план за борба с жилищната криза

  • израел-
  • жилища-
  • криза-
  • цени-
  • мерки-
  • правителство

Тези, които предлагат най-ниска цена, те печелят търга

Нов план за борба с жилищната криза - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските власти работят по нов план за справяне с влошаващата се жилищна криза в страната на фона на последните данни, показващи, че цените на жилищата се повишават с бързи темпове. Този план е актуализирана версия на стратегията, представена през октомври 2021 г., която според Министерството на финансите вече не е достатъчна предвид влошаващата се ситуация на жилищния пазар.

Планът ще включва три основни точки:

* държавата ще определи максималната цена за земята въз основа на географския район;

* изпълнителите, предлагащи най-ниски цени, печелят търгове;

* тези изпълнители ще трябва да завършат строителството в рамките на 3 години.

Предишните планове предвиждаха правителствени търгове за безвъзмездни средства за изпълнители с най-високи оферти, което напълни държавната хазна и вдигна цените на жилища. Новият план ще доведе до това, че държавата ще загуби част от приходите.

Министърът на финансите на Израел Авигдор Либерман ще обсъди плана с висши правителствени и общински, съобщават израелските медии, отбелязвайки, че предложението вероятно ще бъде одобрено.

Планът е иницииран от Либерман, след като бяха публикувани най-новите данни на Националния статистически институт на Израел. Там става ясно, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0.7% през февруари спрямо януари, а на годишна база увеличението е 3.5%.

Цените на апартаментите през 2021 г. са се повишили с 13%, като само през януари са се увеличили с 2,1%. Общият размер на ипотечните заеми, издадени през февруари 2022 г., е 3.39 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    0 1 Отговор
    Споко, с високия процент на прободени до 1-2 години жилищната криза ще бъде решена...