Last news in Fakti

1 Февруари, 2003 00:00 1 241 0

Соравия център се строи по специална технология

  • дълбочина-
  • използва-
  • софия-
  • шнекът-
  • пространство-
  • стени-
  • технология-
  • шлицови-
  • шлицови стени

При изграждането на подземните нива на “Соравия-център” се използва интересна технология. С помощта на специална машина се изграждат шлицови стени и пилоти, чиято дълбочина може да достигне 40 м. По този начин може да се усвои подземно пространство до кота - 20 м. Тази дълбочина в редки случаи би могла да се използва ефективно, поради наличието на високите подпочвени води в София, които не са непреодолими, но натискът им е доста голям. Освен това такава дълбочина не винаги е рентабилна и би могла да се използва пълноценно.
Чрез новата технология се позволява фундиране на 15 см от съседната съществуваща сграда. Една от машините, които се използва при фундирането е CFA. Тя е с непрекъснат шнек и позволява да се изливат с висока скорост пилоти на дълбочина 16.60 м. В зависимост от геологията машината може да влезе на 12 м за 4-6 минути. На практика един пилот може да се излее в рамките на 15-20 минути.
Принципът на машината е следният: шнекът влиза в почвата до зададената дълбочина, след което по помпата се подава бетон, който влиза през шнека. Компютър отчита започването на пълнене на бетона. В момента, в който бетонът опре в дъното на пробитата дупка, шнекът автоматично започва да се вдига, така че да се пълни цялата дупка. Важно е да се отбележи, че шнекът запазва целостта на конструкцията. След като се напълни пилота, в него се пуска арматурата. За добре свързани почви, каквито са в София, този метод е изключително бърз и ефективен.
Машина за изграждане на шлицови стени може да достигне дълбочина на шлицовата ламела до 40 м. Това е телескопично скеле, което се разгръща надолу с грайфер, чиято големина може да бъде от 600 до 1000 мм дебелина на ламелата и от 2 до 3 метра дължина на захапване на грайфера. Шлицовите ламели се използват за изграждане на шлицови стени.
В центъра на София тази технология е използвана при строежа на бизнес-центъра при Градската библиотеката, подземното пространство между ул. “Аксаков” и “Раковски” на “Булбанк”, подземно пространство на “Дрезднербанк” срещу Княжеския дворец, строежа на нов хотел на ъгъла на ул. “Шипка” и “Кракра”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА