Last news in Fakti

21 Февруари, 2003 00:00 2 494 0

Намеренията за строеж в градинката пред Руската църква скандализират софиянци вече три години

  • руската-
  • църква-
  • проект-
  • интернешънъл”-
  • “абротеа-
  • градинката-
  • бизнесцентър-
  • война-
  • световна-
  • сградата-
  • години-
  • място-
  • комитет-
  • архитекти-
  • руската църква-
  • “абротеа интернешънъл”-
  • световна война-
  • градинката пред-
  • пред руската-
  • градинката пред руската
, На това място не трябва да има никакъв строеж, категорични са архитекти и урбанистиПроектът за изграждане на бизнесцентър в градинката пред Руската църква е ту пускан, ту спиран от 2000 г. насам. Срещу намеренията на израелската фирма “Абротеа интернешънъл” се надигнаха гражданите на София. Създаден бе и специален комитет за спасяването на поредната зелена площ от застрояване. В крайна сметка, след хиляди дебати, на строителството бе даден зелен светофар и израелците дори обявиха конкурс за бъдещата сграда.

Предисторията
Под благовидния предлог за възстановяване на някогашното писателско кафене на обществено обсъждане още преди две години бе подложен проект за възстановяването му, но в рамките на модерен бизнесцентър, който да бъде построен на някогашното му място в градинката пред Руската църква.
В периода 1895-1934 г. на мястото между Руската църква и Военния клуб са били построени двете сгради - на Тодор Балабанов и на Недю Бояджиев. Сградата на Т. Балабанов е била построена през 1895 г. и разширена през 1932 г. Тя е представлявала нео-ренесансова композиция с класицистични елементи от Йонийския архитектурен стил. В нея след Първата световна война е открито заведение, станало известно като писателското кафене, защото било средище на известни български интелектуалци. След Втората световна война сградата е преустроена. През 60-те години на партерния етаж са разположени изложбен салон, книжарница и магазин за сувенири. Горният етаж се ползва за административни нужди.
Сградата на Н. Бояджиев е построена през 1934 г. Не е притежавала висока културно-историческа стойност. След Втората световна война се е използвала за административни нужди.
Двете постройки са съборени през 1977 г. За едно денонощие на тяхно място е направена градинка.
Бистра и Мария Хранови - наследници на имота на някогашната фамилия Балабанови в градинката до Руската църква на бул. “Цар Освободител”, го получават по силата на закона за реституцията през 1998 г. - 5 години след подаването на молбата за връщане на собствеността им. Те се договарят с фирма “Абротеа интернешънъл”, свързана с “Ащром” - компанията, която реставрира Халите, на въпросния парцел да се построи бизнесцентър, от който да получат дял. “Абротеа интернешънъл” са закупили парцела. Сред строителните документи обаче липсва акта за собственост на фирмата. Въпреки това е издадена строителна виза. Всичко върви сякаш по план до момента, в който архитектурната колегия не се изправи срещу явното недомислие или недобронамереност на общинските чиновници, дали разрешение за проекта.

Съюзът на архитектите се обяви официално против
застрояването на въпросния терен. С цел спиране на сделката за строежа бе учреден и обществен комитет “За защита на София”, в който влизат архитекти, интелектуалци, политици. Те се заканиха да не допуснат повече архитектурни недоразумения в столицата. Стигат ни “Хилтън”, 5-етажният по проект бизнесцентър на мястото на взривената по Янчулево време градска библиотека, който тихомълком се превърна в 9-етажен, събореният мавзолей, Южния парк, категорични са от обществения комитет. Архитекти алармираха обществеността за посегателството върху най-красивите места на столицата, повечето от които преди застрояването бяха зелени площи. Безпокойство изрази и руският посланик Владимир Титов. Според него основите на строежа могат да нанесат непоправими щети на храма, който неотдавна бе реставриран със средства от Русия. Той е убеден, че бизнесцентърът ще наруши историческия и архитектурен ландшафт на София.
Първоначалният проект за изграждане на модерен бизнескомплекс в крайна сметкап остана само на хартия. Въпреки явната пристрастност на кмета Софиянски към реализацията на проекта, под натиска на професионалистите и столичната общественост той бе принуден да вземе решение за замразяване (макар и “временно”) на строителството. “Абротеа интернешънъл” обаче не бе склонна да се откаже от обекта и след дълги перипетии се стигна почти до финалната права на обявения от фирмата конкурс за нов проект за бъдещия бизнес център. Точката засега сложи министър Абрашев. Ако последната дума е негова, градинката пред Руската църква ще радва столичани и в бъдеще.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА