Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 15:15 2 956 9

"Газпром" инвестира 16 млрд. рубли в изграждането на кампус

  • газпром-
  • сахалин-
  • проект-
  • sakhalin tech

SakhalinTech ще спомогне за реализирането на много мащабни проекти в логистичния, енергийния и индустриалния сектор

„Регионалните власти на Сахалинска обаст вече разполагат с 16 милиарда рубли за изграждането на уникалния кампус SakhalinTech - това са извънбюджетни средства, които ще бъдат отпуснати от "Газпромбанк"“, съобщиха от регионалното правителство.

Според областния управител Валери Лимаренко, изграждането на нов кампус и реформата на главния островен университет (SakhSU) е въпрос на по-нататъшно развитие на целия регион. „Сега регионът е на прага на реализирането на много мащабни проекти в логистичния, енергийния и индустриалния сектор. Важно е нашите островитяни, нашата младеж да бъдат търсени в нови предприятия. Сигурен съм, че SakhalinTech също ще помогне за това, което ще издигне образованието на островния регион на ново ниво“, цитира Лимаренко пресслужбата.

Правителството на региона уточни, че кампусът ще стане основа за технологичното развитие на региона и обучението на висококвалифицирани кадри за големи инвестиционни проекти в Сахалин и Курилските острови (област Сахалин). „В момента се фокусираме върху развитието в областта на зелената енергия, климата, аквакултурата и марикултурата, както и сътрудничеството със страните от Азиатско-тихоокеанския регион“, добави правителството.

В края на февруари 2023 г. Валерий Лимаренко по време на видеоконференция с руския президент Владимир Путин предложи изграждането на университетски кампус в региона. Държавният глава одобри инициативата и обеща да включи проекта в постановление на руското правителство, което позволява на руските региони да сключват концесионни споразумения без провеждане на конкурс специално за създаване на университетски кампуси. Още на следващата седмица след това губернаторът се срещна с учени от Далекоизточния клон на Руската академия на науките (FEB RAS) и се договориха за сътрудничество в създаването на кампуса SakhalinTech.

SakhalinTech е уникален проект, цял блок в Южно-Сахалинск, където на площ от 112 000 квадратни метра. м. ще се помещават учебен, изследователски и лабораторни блокове, няколко общежития, библиотека, конгресна зала и обществени и бизнес пространства. Капацитетът на кампуса ще бъде 1500 места. Общите капиталови разходи се оценяват на 26,1 милиарда рубли, включително 16 милиарда рубли от Газпромбанк. Строителството на кампуса започна през август 2023 г. и е планирано за 2026 г. Работата се извършва по национален проект „Наука и университети”.

Основната цел на националния проект „Наука и университети” е - изведе Русия в петте най-големи световни лидери по развитие в приоритетни области. Създават се условия, за да е удобно за учените да живеят и работят в Русия, отделя се голямо внимание на популяризирането на науката, за да се привлекат младите хора в тази област. Стартира програма за създаване на мрежа от модерни кампуси. Изследователите разполагат с модерно оборудване и инфраструктура, включително уникални инсталации от клас „меганаука“. и нови научни съдове.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Външен КлоZ

    12 10 Отговор
    23 години джуджака лъже крепостните, че ще постигнат стандарта на Португалия и като видя, че не може да не краде и убива, просто реши, че ще ги затвори като Северна Корея докато бълнува за "прогрес".
  • 3 Тити

    11 11 Отговор
    И небостъргач да вдигнат от рашистките примати нищо не става.
  • 4 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    11 10 Отговор
    имат - инвестират, а Ганко пак е на грешната страна на историята. Този път обаче няма кой да го спасява...
  • 5 Яяяяяя

    9 9 Отговор
    Който има, инвестира
  • 6 Потрошенко

    10 5 Отговор
    айде бе кузеци, кажете поне, че ще е с външна тоалетна, вие съвсем оклюмахте след Ъвдеевка, човек няма с кой да се изкодоши
  • 7 Здрасти

    3 6 Отговор
    Проруското сайтче- факти, как гръмко го обяви 16 милиарда, ама рубли. Защо не казвст колко е в нормална валута, не във вестници.?
    По-добре звучи така, 16 милиарда 🤣🤣🤣
  • 8 Просто бизнес

    1 2 Отговор
    16 млрд рубли са 160 млн евро. Толкоз българското правителство подари на Минстрой, да си построят небостъгача на ГМ Димитров.
  • 9 Архитект

    5 1 Отговор
    Повечето коментиращи сте в голяма заблуда. Разгледайте руския кампус до Варна - Комплекс "Камчия". След това коментирайте кой какъв стандарт на живот има. Даже София изглежда като плевня в сравнение с Комплекс "Камчия".