Last news in Fakti

27 Февруари, 2003 00:00 688 0

ЕС ни дължи 1,6 млрд. евро компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

  • затварянето-
  • брюксел-
  • които-
  • централа-
  • атомната-
  • четирите-
  • малки-
  • млн евро
Краят на дългото и гузно мълчание колко ще загуби България от затварянето на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" настъпи. В доклад до премиера Симеон Сакскобургготски за затварянето на 1 и 2 блок навръх Нова година, министърът на енергетиката Милко Ковачев призна, че става дума за 2,7 млрд. лв., което прави 1,4 млрд. евро.Но по-добре ще е ако вместо да се вайкаме за съдбата на четирите малки блока на атомната ни централа, да поискаме компенсации от Брюксел. Така, както направи Литва, която обеща да затвори атомната си централа до 2008 г. Литва не отстъпи, докато не получи 2 млрд. долара компенсации от Европейската комисия.
Министър Ковачев вече спомена, че компенсациите, които трябва да получи България се изчисляват на над 1,6 млрд. евро.
Финансовите ангажименти, поети от Брюксел досега са смешно малки.Това са грант от Програма ФАР в размер на 200 млн. евро и по 100 млн. евро за четирите 440-мегаватови реактори. От тях обаче сме получили едва 26.85 млн. евро. А според последните изчисления затварянето на блоковете ще ни струва 720 млн. лв., които страната ни няма откъде другаде да вземе. Досега във фонда за извеждане на 440-мегаватовите блокове са натрупани около 130 млн. лв. Въпреки това обаче в Министерството на енергетиката и в Министерството на външните работи засега не са предприели нищо, за да поискаме повече пари за затварянето на блоковете на атомната ни централа. Това е задължително, ако искаме да запазим поне частица достойнство, след като правителството се съгласи да затворим 1760 мегавата енергийни мощности до 2006 г. И да се надяваме на партньорска проверка, която според повечето от ядрените специалисти само ще узакони "правилността" на позицията на правителството, взето повече под натиска на министъра на външните работи Соломон Паси и на министъра на евроинтеграцията Меглена Кунева, отколкото на евробюрократите в Брюксел.
Сега остана да се надяваме да стартира проектът за строителството на АЕЦ"Белене". Защото в противен случай след 2008 г. от износител, може да се превърнем във вносител на електричество на цени, които няма да са по джоба на българина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА