Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 11:11 6 138 1

Опростиха правилата за наем на жилища

  • брюксел-
  • airbnb-
  • наем-
  • жилища-
  • промени

Брюксел насърчава краткосрочното отдаване под наем, въпреки дефицита за имоти за дългосрочно наемане

Опростиха правилата за наем на жилища - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Общината в Брюксел прие на първо четене предложение за закон за облекчаване на изискванията за настаняване на туристи. Според министър-председателя на Брюксел Руди Верворт регионалните власти искат да опростят процеса, така че жителите да могат да използват домовете си, за да приемат посетители на платформи като Airbnb.

Първо, правителството ще се стреми да спести време чрез улесняване на договора с частична собственост. Второ, срокът на валидност на сертификата за сигурност ще бъде увеличен от 5 на 8 години.

Опростени актове за проверка също са одобрени от регионалното правителство, което ще ускори обработката на файловете.

Не се правят промени в процеса на регистрация, което означава, че всички потенциални наемодатели ще трябва да се регистрират в Брюкселската служба по икономика и заетост, преди да пуснат имотите си на пазара.

Проектът на регламент ще бъде представен за разглеждане на Икономическия и социален съвет на региона Брюксел, Brupartners, Brulocalis и Органа за защита на данните.

Мнозина обаче се чудят защо регионалното правителство е превърнало либерализирането на жилищния пазар в приоритет. Белгийската столица вече изпитва рязко покачване на цените на жилищата, което принуди жителите да напуснат Брюксел, докато столицата също е заплашена от индексиране на наемите.

Проучване в САЩ установи, че 1% увеличение на обявите в Airbnb е довело до 0,018% увеличение на наема и 0,026% увеличение на цените на жилищата.

Като се има предвид настоящият недостиг на достъпни жилища в Брюксел, правителството ще трябва да се запита защо е избрало да предпочете Airbnb, чиито инвеститори вече са завзели огромна част от недвижимите имоти в столицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахм

    7 0 Отговор
    Чалмите трябва да има къд да спят и да им е по-лесно да праят деца и да заселват с капацитети... Специалисти трябват ейййй. Нищо че са с объркано днк в мозъка..