Last news in Fakti

10 Март, 2003 00:00 6 764 0

Нова технология завършва строителство за месец и половина

  • панели-
  • сгради-
  • години-
  • строителството-
  • системата-
  • строителство-
  • дебелина-
  • начин-
  • материал-
  • около-
  • елементи-
  • топло-
  • фирма-
  • този начин
От две години на нашия пазар се правят опити да се въведе нова строителна екосистема за жилищни, обществени и промишлени сгради. Става въпрос за монолитно строителство с панели и елементи от полистирол с високи топло- и звукоизолационни качества, които се прилагат едновременно като оставащ кофраж.
Технологията е създадена през 60-те години в САЩ. В този вид обаче системата е създадена преди 6-7 години в Норвегия като търсене на алтернативно строителство при лоши климатични условия. Там и в Швеция тя се прилага масово, а в последните години навлиза широко и в бившите социалистически страни.
Строителството е удобно за изпълнение в нашите климатични условия, тъй като позволява да се работи при много ниски температури. Монтажът е лесен и бърз. Къща със 150 кв. м разгърната площ се строи за месец и половина, обяснява Васил Рудев, председател на съвета на директорите на "Термобаусистем", фирмата - вносител на технологията у нас. Ако се налагат изкопни работи за помещения под нивото на пода например, процесът се удължава с още около десет дни. Строителната система се състои от панели и елементи от изпенен полистирол със суровини от немската фирма BASF - устойчив срещу микроорганизми химически инертен материал, който не образува водоразтворима субстанция.
Леките полистиролни панели и плочи позволяват лесно и бързо транспортиране и строителство без използване на кран. Кофражните плоскости се сглобяват, стените се укрепват със скеле и се монтира арматурата по указание на проектанта. Така укрепената конструкция се бетонира на ръка и бетон-помпа.
Армировката в стените е хоризонтална и вертикална
Подовите и таванни панели са армирани с две метални нишки с дебелина 0.9 мм (Т-образна ламарина за допълнителна устойчивост). На всеки 60 см отстрани на носещия панел се монтира арматура, а отгоре се заздравява с метална мрежа. Връху тавана и пода се излива четирисантиметрова бетонова плоча, върху която може да бъде поставена предпочетената от клиента подова настилка.
При строителството по този начин няма нужда от кофражни платна, подпори, от дървен материал и т. н. Водопроводните инсталации са вътре в стената. Така се спестява място, а тръбите са предпазени от повреди и корозия.
Полистиролните панели са носеща кострукция и заедно с това осигуряват топло- и звукоизолация. Стена с дебелина 25 см отговаря по топло- и звукоизолация на тухлен зид с над 150 см дебелина или 70 см бетонена стена, обяснява Веселин Димитров, изпълнителен директор на фирма "Хидро-атом-енергостроймонтаж".
Себестойността на този тип строителство е по-ниска от тази на традиционното, а разходите за отопление се намаляват с окло 4 до 6 пъти в сравнение със сградите от тухли или газобетон.
В сграда от този материал,
температурата е със 7-8 градуса по-висока
при липса на отопление, а през лятото е прохладно и няма нужда от климатизация.
Системата може да бъде комбинирана с традиционните строителни материали като елементите се вграждат в бетоновия скелет. Вътрешните стени може да бъдат покрити с тънка изолационна мазилка или с гипсокартонени плоскости. От външната страна може да има минерална мазилка, облицовка с имитиращи фугирана зидария материали или дървена обшивка. Полистиролните елементи са негорими, но при евентуален пожар се самозагасват и не отделят отровни вещества.
По този начин може да се строят до седеметажни сгради. Системата е обезопасена и има
земетръсна устойчивост до 8 степен по скалата на Рихтер
Преди години американска фирма е построила две сгради срещу ВИАС в София по подобна технология. В момента българските предприемачи водят преговори с няколко фирми за строителството на жилищни сгради с новата система. Американски фондации са заявили намерения да построят жилища за социално слаби българи и роми в 16 общини, а румънски бизнесмени планират изграждането на жилищен комплекс с около 300 сгради в покрайнините на Букурещ, обяви Васил Рудев. Предвижда се да се построят няколко къщи от американски тип на 6 дка парцел в кв. "Бояна" в София. Идеята е първоначално сградите, построени по този начин, да бъдат предлагани на по-ниски от реалните цени с цел популяризиране на системата. В момента строителството на сграда по тази технология излиза около 230 долара за кв. м при пълно завършване, но с внасянето на технологичната линия за производство на елементите и панелите в България, единичната им стойност значително ще се намали.
Елена Маркова[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА