Last news in Fakti

18 Април, 2003 00:00 751 0

Гилдията иска по-сериозни промени в ЗУТ

  • които-
  • категория-
  • строеж-
  • обекти-
  • предвижда-
  • бранша-
  • сгради-
  • издава-
  • обектите-
  • планове-
  • предложението-
  • строителните-
  • камара-
  • национален-
  • строителната-
  • закона-
  • възможност-
  • разрешението-
  • четвърта-
  • промените-
  • включени
Промените в Закона за устройство на територията, одобрени от парламента на първо четене, отново разбуниха духовете в строителната гилдия, която го подложи на унищожителни критики. По-добре е законът да не се променя, а да се направи изцяло нов, настояват от Съюза на архитектите.
азрешението за строеж за по-малките обекти ще се издава в срок до 14 дни, гласят промените в ЗУТОсновните критики са срещу предвидената в законопроекта възможност незаконните строежи да се узаконяват. Ще настояваме за незабавни промени, за да се отстрани тази възможност, категоричен е шефът на Българската асоциация на архитектите и инженерите Марин Бакалов.
В бранша са недоволни и от разделението на новото строителство на шест категории. Причината е, че за всяка една от тях ще действат различни изисквания към проектната документация както и срокове при получаването на разрешението за строеж. Сградите от първа до трета категория ще получават разрешение за ползване от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), а за тези от четвърта и пета - от кметствата. В първата категория са включени обекти с национална и обществена значимост - магистрали, първокласни и второкласни пътища, пристанища, летища, жп. линии, както и софийското метро. Тези обекти ще се одобряват от Държавна приемателна комисия.
Във втората категория са включени третокласните шосета, жилищни сгради, високи над 15 метра, с голяма разгърната застроена площ. За обектите от тази категория разрешителното за строеж ще се издава в срок от 30 дни след подаването на документите. Инвеститорите им обаче ще са длъжни да наемат консултантска фирма. За следващите категории обекти, които са с по-малка сложност на изпълнение, се предвижда облекчаване на процедурите. В трета категория ще попадат сгради с височина от 10 до 15 метра, като разрешението за строеж за тях ще се издава в срок до 14 дни. За четвърта и пета, където попадат по-малките строежи, разрешението за строеж ще се издава също в двуседмичен срок. За обектите от шеста категория пък, където са включени второстепенни стопански постройки, няма да се иска одобрение на проект, се предвижда в проектозакона.
От Строителната камара и Българската стопанска камара обаче настояват проектантите за обектите от четвърта категория да не се лицензират, защото става дума за сгради, които не са технически сложни за изпълнение. Според проектозакона визата за проектиране остава задължителна само за обекти с национално значение - автомагистрали, пристанища, летища, железопътни линии. Текстът е добър, но предвидената възможност еднофамилните къщи, блоковете с до 9 апартамента, кафенетата и заведенията до 20 места да се одобряват единствено от кметовете ще създаде условия за субективизъм и корупция, предупреждават от бранша. Над 80% от сградите, които се строят в провинцията, са точно от този тип, пресмятат строителите. Те се обявиха и против предвиденото в закона стесняване на кръга от хора, които ще имат право да обжалват устройствените планове. Съдебните дела по подадени жалби сега се проточват с години. В много от случаите съдилищата дори не могат да издирят всички заинтересовани лица по дадено дело. В промените в закона се предвижда недоволните от градоустройствените планове да могат да се жалват в двумесечен срок. После се предвижда кратка процедура, която на практика ще узаконява градоустройствения план и ще изключва възможността за последващи обжалвания. Така значително щяло да се ускори изготвянето на подробните устройствени планове, което в повечето случаи отнема няколко години, аргументираха се от министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Всички юридически и физически лица да имат право на строителна дейност само ако са вписани в национален регистър на строителните предприятия, предлагат пък от Строителната камара. Единният национален регистър на строителните предприятия щял да се води и съхранява в БСК. Той ще съдържа информация за административните, техническите, финансовите и производствените възможности на предприятията. Вписването ще става след покриването на изисквания, които ще се определят с наредба от правителството, гласи предложението на камарата, които вече са изплатени до парламентарната комисия по по местно самоуправление. Целта на предложението е да се изкарат на светло строителните фирми, които работят в сивата икономика.
Дори предложението на БСК да бъде одобрено от парламента, това няма да извади на светло фирмите от бранша, които са в сивия сектор, твърдят строителни предприемачи. Причината е, че за малки обекти като строеж на къща или преустройства на сгради почти никога не се подписват договори между възложителя и изпълнителя на обекта, категорични са те. Според тях единственият начин да се решат проблемите на бранша е изцяло нов закон, а не козметични промени, които да се приемат буквално всяка година.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА