Last news in Fakti

16 Май, 2003 00:00 1 350 0

Архитекти обсъждат глобализацията

  • архитектура-
  • които-
  • архитектурата-
  • академия-
  • архитекти-
  • старосел-
  • света-
  • изложба-
  • интерарх`2003-
  • участват-
  • българия-
  • международната-
  • международната академия
Десетото юбилейно триенале на архитектурата "Интерарх`2003" се провежда през тази седмица в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. В него участват едни от най-големите имена - майстори на съвременната световна архитектура."Интерарх`2000" направи оценка на изминалото столетие, припомни арх. Георги Стоилов, президент на Международната академия по архитектура. "Тя бе необходима не само за България, но и за онова, което остави ХХ в. на страниците на световната архитектура." "Глобализация и идентичност в архитектурата" е мотото на "Интерарх`2003". Основните въпроси, на които участниците се опитват да намерят отговор, са каква е насоката за избягване на нивелирането, на обезличаването, на стандартизацията и загубата на културната идентичност.
Във форума участват Кионори Кикутека, проектирал първият град върху вода в Страната на изгряващото слънце, специалистът по стадиони Аймерик Зюблена, строителят на съвременна Малта Ричард Ингланд, а също и представители от Русия, САЩ, Германия и България.В рамките на триеналето се провежда изложба-конкурс на архитектурни проекти от цял свят. В нея участват над 190 архитекти от 24 страни с повече от 220 проекта. Най-новите книги в областта на архитектурата предлагат на любознателните гости 19 автори в отделна изложба. Студенти от УАСГ представят 30 дипломни проекта.Архитектурните предложения са много и дават различни решения на проблемите, които ни поднася новото столетие, но само един от тях ще спечели голямата награда на ЮНЕСКО. Общо 27 награди ще бъдат раздадени на "Интерарх`2002". Повечето от тях са осигурени от Международната академия на архитектурата, Съюза на архитектите в България, Университета за архитектура, строителство и геодезия, както и от кмета на Гренобъл (Франция), провинция Ено (Белгия), град Шарлероа (Белгия).
Участниците и гостите на "Интерарх`2003" могат да се запознаят отблизо с водещите майстори в световната съвременна архитектура - членове на Международната академия на архитектурата, както и с най-новите идеи на Руската академия по архитектура и строителни науки.В рамките на форума през изминалата седмица в Съюза на архитектите беше открита изложба, посветена на археологическите разкопки, в Старосел. Гостите видяха два филма - единият за разкопките направени през 2000 г., а другият за тези през 2002 г. Архитекти са се опитали да покажат как изглеждат част от разкритите помещения. Значителна част от архитектурните съоръжения, погребани под могилите, не са гробници, а са храмове., Тепърва трябва да бъде облагородявана територията около археологическите разкопки в Старосел, за да могат повече туристи да посещават мястотоПърво са разкрити стълбището и коридора, останалата част е била скрита под насип, обясни ст. н. с. Георги Китов - ръководител на разкопките. Частта, която се вижда, е изградена от огромни впечатляващи и малко грубо обработени каменни блокове, докато фасадата и вътрешността на същинския храм са построени от вулканичен туф. По този начин тракийските архитекти и проектанти са искали да противопоставят земния на небесния свят, света на обикновените жители на Тракийската държава и света на техните богове. Прави впечатление, че украсата на фасадата и входовете на двете помещения е много величествена и художествено изпълнена.
Храмът е така направен, че би издържал без никакъв проблем най-опустошителното земетресение по света. Сцеплението между каменните блокове е такова, че дори игла не може да бъде пъхната във фугите, които са обвързани с железни скоби, залети с олово. Това не може да бъде разрушено, освен съзнателно, както е и направено с помощта на кирки, категорични са археолозите.
Около Старосел засега са намерени 6 храма. Надявам се да намерим още някои, които без съмнение са вързани в един комплекс, каза ст.н.с. Китов.
Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА