Last news in Fakti

20 Юни, 2003 00:00 1 871 0

Замъкът Линдерхоф е една от забележителностите на Бавария

  • замъка-
  • линдерхоф-
  • людвик-
  • стените-
  • спалнята-
  • краля-
  • намира-
  • които-
  • двореца-
  • група-
  • picture-
  • кралят-
  • порцелан-
  • върху
, Струятата на фонтана пред замъка се издига на 30 мСред суровия планински пейзаж в южните части на Бавария, на 87 км южно от Мюнхен, в красивата алпийска долина Грасвангтал се намира замъкът Линдерхоф. Той е граден по заповед на Людвик ІІ. През 1869 г. краля купува земите наоколо. По същите места неговият баща Максимилиан ІІ е имал ловна хижа, наричана от местните хора кралския дом.
Замъкът Линдерхоф е изграждан от 1870 до 1878 г. под ръководството на придворния архитект Георг Долмана. В Линдерхоф всичко е било готово още по времето, когато кралят е още жив, и този замък си остава едно от любимите му места. Монархът се удавя на 13 юни 1886 г. в езерото Щарнберг.
Главната фасада на замъка е с тераси. Пред нея има басейн
с позлатена скулптурна група
Струята на фонтана се издига на височина 30 метра. След портала на сградата посетителят попада в красив вестибюл. В периферията му има колони от червен мрамор и пиластри. В центъра е разположена бронзовата скулптура на един от бурбоните - Людвик ХІV, известен в историята като кралят-слънце на кон.
picture:3,20030620_301.jpg, Друга забележителност на замъка е западната стая с гоблените, наричана още музикална. Тя поразява с многоцветността на стенописите. Картините и дамаската на меките мебели напомнят на гоблени. Те са изработени в парижка фабрика и изобразяват пасторални сцени в стил рококо. Посетителите се впечатляват от вида на богато украсения музикален инструмент, необичайна комбинация от фортепиано и латерна. До него има паун с реални размери, направен от рисуван севърски порцелан. В същата стая има още и лебед от бял порцелан, една от любимите птици на Людвик ІІ.
Приемната на краля е проектирана от мюнхенския художник Християн Янк и е изработена още в началото на строежа през 1870 г. Първоначалната идея е била помещението да бъде тронна зала. В скъпите облицовки на стените хармонично и дискретно са вградени две камини от бардиглийски мрамор, върху които са поставени конни статуетки на крале от бурбонската династия. На работното бюро на собственика на замъка има позлатена перодръжка и настолен часовник. Бюрото е обшито със зелен благороден балдахин с позлатени нишки. Кръглите малахитови настолни украшения върху бюрото са подарък от руската царица Елисавета Александровна.
Спалнята в замъка Линдерхоф е проектирана от театралния художник Анжело Квадлио през 1971 г. През 1884 г. тя е разширена от Юлиус Хофман. Интересното е, че
спалнята е най-голямото помещение
в двореца. То е разположено по неговата средна ос и гледа към водната каскада на север, осветявана от кристален газов фенер с доминиращ син цвят. Мраморните скулптури, пластиките и рисунките по таваните показват склонността на стопаните към древногръцката митология. Над нишата на леглото е изрисувана слънчевата карета на Аполон. Нейн автор е немецът Людвик Лескер. Бродериите на балдахините си остават незавършени, с изключение на баварския герб върху постелята.
picture:1,20030620_302.jpg, Скулптурната група на Нептун на склона с водните каскадиНепосредствено до спалнята е разположен розовият кабинет, който преди това е бил стая за обличане на краля. Кабинетът е един от четирите, имащи форма на подкова, разположени около главните дворцови помещения. Те са с по-пастелни и нежни тонове. Розовият кабинет е обзаведен елегантно, в стил рококо. По стените има пастелни изображения от Алберт Грефле на дами от френския двор от ХІІІ век. Сред тях е и портретът на графиня Дюбари, метреса на Людвик ХV.
Огледалната зала
е свързана със спалнята. Намира се откъм южната й страна. Много специалисти смятат това помещение за един от върховете на майсторството на немските архитекти, които са били най-добрите в Европа в обзавеждането на огледални зали. Традициите на този занаят по германските земи са още от 18-ти век. Големите огледала са монтирани в стените, имащи бяло-златна обшивка. Огледалата създават илюзия за по-голямо пространство и повтарят многократно образите на скъпите украшения от слонова кост. Срещу прозореца има диван за почивка.
picture:3,20030620_303.jpg, Туристите в Линдерхоф винаги са много Залата за приеми се намира на втория етаж на двореца. Оцветена е в ярко червен цвят и е с кръгла форма. На масата има ваза с цветя от майсенски порцелан. Столовата е можела да се обслужва и от партера и има това предимство, че дава възможност на господаря да се храни сам. Помещението е украсено с ескизи от картини в стил барок. Техен автор е Християн Янк. Рисувани са в периода 1870-1872 г.
Източната стая с гоблените е украсена със статуетки, изобразяващи сцени от митологията. Над мраморната камина е скулптурната група с трите грации на Теобард Бехлер. Стените и таваните са изрисувани с живописни картини и златни барелефи. Основната картина изобразява Аполон и Аврора.
На север от замъка е разположен
склон с водни каскади
състоящи се от 30 мраморни стъпала, по които се стича вода в басейн с фонтан. Той е украсен със скулптурна група, изобразяваща римския бог Нептун.Стръмните склонове на баварските Алпи създават добри условия за направата на красивите градини около замъка Линдерхоф. Терасовидните градини са в ренесансов стил. Паркът е в английски стил и заема площ от 80 хектара. На южния хълм кралят е искал да се строи амфитеатър. По-късно обаче там е сложена статуя на Венера.В обширния парк се намира и Мавританския павилион. Той придава неповторима екзотика на парка на замъка. В онези години е била известна привързаността на Людвик ІІ към всичко източно. В неговата зимна резиденция в Мюнхен има индийски павилион. Друго причудливо хрумване на краля е разположената близо до двореца Линдерхоф изкуствена пещера със сталактити.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА