Last news in Fakti

5 Март, 2010 00:00 777 0

Съветват Гърция да продава острови и Акропола

  • острови-
  • министерството-
  • гърция-
  • година-
  • според-
  • трябва-
  • някои-
  • вчера-
  • които-
  • млрд евро
Гърция трябва да започне да продава някои от своите необитаеми острови, за да привлече пари в брой. Това заявиха двама от съюзниците на германския канцлер Ангела Меркел пред немския вестник „Билд“. Според Франк Шьофлер, депутат от Партията на свободните демократи, Атина е длъжна да продаде дялове от компании и активи като например някои ненаселени острови, тъй като ще трябва да представи обезпечение за парите, които получава от Европейския съюз (ЕС). "В такъв случай може да стане въпрос и за някои гръцки острови. Вие ни давате пари, ние ви даваме Корфу", коментира „Билд“.

Гърция има около 6000 острова, като само 227 са обитавани. А според другия коалиционен партньор Йозеф Шларман „щом са неспособни да погасяват дълга си, трябва да продават имущество, за да се издължат на кредиторите си. Гърция притежава сгради, компании и незаселени острови, които може да се продадат или заложат за нови кредити, за да бъдат събрани средства за погасяване на държавния дълг", обоснова екстравагантната си идея Шларман. Той е цитиран в статия със заглавие „Банкрутирали гърци, продавайте острови! И Акропола също!"

Междувременно вчера стана ясно, че южната ни съседка започва с продажбите на десетгодишни облигации с цел ограничаване на колосалния бюджетен дефицит. Според анонимни източници, цитирани от „Блумбърг“, доходността на емисията за 5 млрд. евро ще достигне 6,5%. За сравнение, доходността на сега съществуващата емисия, която е с падеж през юли 2019 година, е 6,1 на сто. Според Ройтерс само час след като са били пуснати книжата вчера, са получени заявки от инвеститори за над 7 млрд. евро.В сряда гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви нови мерки за борба с дефицита, сред които увеличение на акцизите върху тютюневите изделия и алкохола, ограничаване на възнагражденията в публичния сектор и вдигане на ДДС. Планът е бюджетният дефицит, който в момента е в размер на 12,7 на сто, да бъде свит до около 4 на сто в края на годината.

Гръцкото правителство трябва да продаде облигации за 53 млрд. евро тази година, за да покрие нуждите си от финансиране, добавя „Блумбърг“.

Рестриктивните мерки обаче провокираха нови протести. 300 комунисти от Фронта за синдикална борба (Pame) окупираха министерството на финансите в Атина вчера. Синдикалистите успяха да влязат в министерството, докато в сградата имало само един охранител, след това се качили на терасата, където поставили бандерол с надпис "Вдигнете се, за да не бъдат приложени мерките". Някои от тях останали пред вратата на министерството и попречили на служителите да влязат в сградата.

В опит да спести пари министерството на отбраната на Гърция реши да разпродаде 200 луксозни автомобила Mercedes, написа гръцкият вестник „Вима”. Колите, предназначени за генералите, са закупени миналата година, но досега стояли неизползвани в двора на министерството, без да са изминали и километър. Тази година ще се правят икономии и от военни паради, като целта е разходите за тях да се намалят с 12,1%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА