Last news in Fakti

11 Март, 2010 00:00 1 726 0

Продават на половин цена жилища на цигани

  • жилища-
  • общински-
  • години-
  • които-
  • общината-
  • общински жилища
В този жилищен блок на ул."Пловдивска" жилищата са в сравнително добро състояние.Диана Варникова11.03.2010 Ромски фамилии от пазарджишкия квартал "Изток", които наемат общински жилища, ще могат да ги закупят на 2 пъти по-ниски цени, обяви кметът Тодор Попов и допълни, че върху данъчната оценка на имотите няма да се начислява коефициент 2,2. Градоначалникът е подготвил предложение за промяна на Наредбата за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в общински жилища до местните парламентаристи и се надява да бъде подкрепен, защото над 100 одобрени за продан общински апартаменти не са намерили мераклии за собственици. Става въпрос за 580 общински жилища, обитавани от мургави граждани и намиращи се на улиците "Спартак", „Бузлуджа" и „Пловдивска". Пазарджишкият кмет е категоричен, че ако не се даде възможност на тези хора да ги купят, след години общината няма да може да ги продаде изобщо. Голяма част от панелките, прилежащите общи части - входове, междуетажни площадки, коридори и изби, се нуждаят от ремонт, което допълнително тежи на местната хазна. Общински пари се харчат и за хидроизолация, като преди 2 години бяха заделени към 90 000 лв. за подмяна на покривите на 4 блока на ул."Пловдивска" и „Спартак".

Общината вече продаде през 2008 г. 12 апартамента на досегашни наематели от малцинството. Условието по Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в жилища, собственост на община Пазарджик, е да са коректни платци и добри стопани и да са живели в жилището не по-малко от 5 години. Някои са направили подобрения в имотите си - монтирали са ПВЦ дограма и гранитогрес, освежили са ги, макар и с козметични ремонти. Има и такива, които нямат пари и се примиряват с олющените стени и течовете във ВиК мрежата.

Средно по 18 лв. е месечният наем

30 стотинки за квадратен метър плащат наемателите на общински жилища в Пазарджик съгласно решение на местните общинари от 2005 г. От 912 апартамента и 40 къщи във фонда на общината в регистъра на „Жилфонд" се водят 602 жилища само в ромския квартал "Изток", в които живеят близо 3500 души от т.нар. малцинство. Средният месечен наем за двустаен апартамент от 60 кв.м излиза 18 лв. , но и тази смешна сума не се плаща редовно от повечето привилегировани. С години не са прекрачвали прага на общинското предприятие „Жилфонд", оправдават се, че не работят, нямат доходи и препитание. Общинското ръководство обаче е безкомпромисно към некоректните длъжници, някои от които са натрупали сметки за 7-8 години от 1500 лв. и срещу тях са предприети съдебни мерки за събиране на дължимите пари. Не са малко случаите и на принудително изваждане от общинските жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА