Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 07:37 5 023 7

Ипотечните кредити бият дългогодишни рекорди

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихви-
  • европа-
  • нива

Многогодишен връх в 20 от 35 европейски държави

Ипотечните кредити бият дългогодишни рекорди - 1
Снимка: Shutterstock

Средните лихви по ипотечните кредити в Европа растат бързо, сочат данните на анализ направен на база данните на редица централни банки в региона. Според проучване, на 35 регулаторни органи лихвените проценти по жилищните кредити са достигнали многогодишни върхове в 20 европейски държави, като най-голямото им увеличение от януари е в Молдова и Полша.

Анализатори смятат, че причината за тази ситуация е ръстът на инфлацията в Европа, който е резултат от енергийната криза и активната работа на "печатната преса". На този фон експертите очакват по-нататъшен ръст на лихвите по жилищните заеми в региона.

Ипотечни рекордьори

Най-високите средни лихви по този тип заеми през август са установени в Молдова, където цената на ипотечните кредити достигна максимума от май 2016 г. от 12,53%. Второто място сред европейските страни е заето от Полша. Там ставката се е повишила до 9,2% годишно, което е рекорд от 17 години. Унгария затваря челната тройка с цена на жилищните кредити от 8,46%, което е най-високото от 2015 г. насам.

Малко изостава от лидерите България, където банките през август са предлагали ипотеки на жителите при средна лихва от 8,26%. Над 5% се повишиха в Швеция и Румъния.

Най-ниските ставки в края на лятото са в Австрия, Франция, Финландия и Малта - на ниво 1,58-1,98%. Въпреки толкова ниската цена на ипотеките, в първите 2 страни те се повишиха до върхове от началото на 2017 г. А финландските банки предлагат жилищни заеми на най-високите лихви от май 2014 г.

Останалите страни показват средна цена на заемите за закупуване на жилище в района на 2-5%. В редица от тези държави обаче са постигнати многогодишни рекорди. Така лихвите във Великобритания и Естония се върнаха на нивата отпреди десетилетие. В Люксембург и Германия цената на ипотеките достигна най-високите нива от 2013 г. насам, в Гърция - от август 2014 г., в Литва - от началото на 2015 г. В Холандия, Португалия и Белгия банките повишиха лихвите по жилищните кредити до най-високите си нива от 2016 г. А Черна гора, Сърбия и Словакия постигнаха най-високите разходи за жилищни кредити от четири до пет години.

Как са се променили ипотеките

От началото на годината най-много са повишили ставката Молдова и Полша, където е нараснала съответно с 4,97 и 4,5 процентни пункта. Осезаемо нараства процентът и в Унгария - ръст от 3,79 процентни пункта, в Румъния - 2,09 и във Великобритания - 2,07.

В същото време банките в редица страни действаха по-малко грубо, като увеличиха лихвите по ипотечните кредити само с 1-2 процентни пункта, включително Германия, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словакия, Финландия, Чехия и Швейцария.

Съвсем малко, до 1 процентен пункт, са се увеличили лихвите по жилищните кредити в Австрия, Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Дания, Испания, Литва, Норвегия, Сърбия, Словения, Франция, Хърватия, Черна гора, Естония и Малта.

Има сред европейските страни, които вървят срещу тенденцията. Така Кипър успя да запази непроменен от началото на годината процент по ипотечните кредити с фиксирана цена. А в Ирландия, Северна Македония, България и Швеция процентите, напротив, намаляват в рамките на 0,01-1 процентни пункта.

В същото време през последния летен месец молдовските банки увеличиха най-много лихвите по жилищните кредити - с 0,88 процентни пункта. В Латвия, Унгария и Полша ръстът е 0,4-0,53 процентни пункта, Словакия, Швейцария, Албания, Дания и Естония - в рамките на 0,31-0,35%.

Напротив, през август цената на ипотечния кредит беше намалена от банките в Северна Македония, Швеция и Босна и Херцеговина.

Причини за растеж: криза и ръст на лихвата на ЕЦБ

„Поскъпването на ипотечните кредити в страните от ЕС се обяснява с повишаването на основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ), която започна да я повишава през юли 2022 г. и още през септември я доведе до рекордните за 11 години 1,25 % годишно“, казва Валери Пивен, ръководител на групата за оценка на финансовите институции в ACRA.

Действията на ЕЦБ са опит за ограничаване на инфлацията, която се покачва от началото на 2021 г. и достигна исторически връх от 9,9% през септември. „Регулаторът е принуден да повиши нивото на лихвените проценти, за да предотврати необратим скок на инфлацията“, посочват анализатори от BCS World of Investments.

Високата инфлация в ЕС е резултат от енергийната криза, както и от „прекомерната ликвидност във финансовата система, която беше инжектирана бързо по време на пандемията“. Според ЕЦБ от пролетта на 2020 г. до септември тази година паричната база в еврозоната се е удвоила до повече от 6 трилиона евро. Инфлацията е двигател на растежа на ипотечните лихви в други страни от ЕС.

„Като се има предвид, че инфлацията в еврозоната е доближила 10%, е вероятно по-нататъшно увеличение както на ставката на ЕЦБ, така и на лихвите по ипотечните кредити“, заключава Пивен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз затова и...

    20 0 Отговор
    ...5 лв. Ипотечен кредит не тегля...
  • 2 Иво

    21 1 Отговор
    Както и миналата криза (грабеж) обикновеното ипотекар ще бъде оставено на лешоядите. Финансово неграмотната част от населението ще бъде трайно заробена заради алчността и глупостта си.
  • 3 Брабус

    10 1 Отговор
    И това е само началото..
  • 4 Идиотечен кредит

    9 0 Отговор
    Можете да изтеглите ипотечен кредит от едно евро за имотите, които се предлагат по селата в Южна Италия и Испания.
  • 5 Пурко

    17 2 Отговор
    Толкова им беше на ипотечните рекорди- който е сложил хомота, сега ще си го тегли няколко петилетки. Подлъгваха хората, че цените може да са високи, но лихвите са ниски и всичко се нагуши с 30 годишни ипотеки, а сега дойде и момента на удвояване на вноските. Колко рев ще е и колко сълзи през следващите години не е истина.
  • 6 гост

    5 0 Отговор
    Хора продавайте докато е време.
  • 7 Бай Хюсеин

    1 0 Отговор
    Аве в Молдова Как теглят ипотечен кредит с 50 долара заплата.