Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 14:21 4 694 5

Важна информация относно мерките за енергийна ефективност

  • саниране-
  • енергийна ефективност-
  • мерки

За въпроси се обръщайте към местната власт

Важна информация относно мерките за енергийна ефективност - 1
Снимка: М. Богданова ©

Още този месец бизнесът и гражданите ще могат да подават заявления за финансова подкрепа на мерки за енергийна ефективност на жилищни и нежилищни сгради. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по време на Годишното събитие: План за възстановяване и устойчивост на България.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на регионалното развитие и благоустройството има отговорност по отношение повишаване на енергийната ефективност и подпомагане развитието на регионите в този аспект, обясни Георгиева и подчерта, че екипът ѝ вече е на етап подготовка на финалния вариант на поканите за кандидатстване. В момента ведомството е съсредоточило усилията си в активна информационна кампания за привличане на всички заинтересовани страни за обществено обсъждане, включително браншовите организации, с които разговарят непрекъснато, стана ясно от думите на заместник-министъра.

„Идеята е да дадем достатъчно информация на всички, които ще участват в процеса по обновяване на сградния фонд“, обясни още Десислава Георгиева и допълни, че в реализирането на мерките за енергийна ефективност важна роля ще има местната власт и ще се разчита на нейния административен капацитет.

Заместник-министърът призова всеки, който има интерес към мерките, да се обръща към общинските администрации, които разполагат с информация и са готови да подпомогнат процеса - от структуриране на сдружения на собствениците, през подготовката на обследвания и на заявления за кандидатстване.

На форума заместник-регионалният министър информира отново, че обновяването на сградите за бизнеса и гражданите ще е свързано с интегриране на енергоспестяващи мерки и възобновяеми енергийни източници. Ще се разчита на амбициозност, постигане на енергиен клас Б, прилагане на зелени обществени поръчки, екосъобразни материали.

„Ново изискване, което Европейската комисия залага е в посока много високи стандарти с принципа за ненанасяне на значителни вреди“, обясни още Георгиева и посочи, че МРРБ полага усилия да представя тези нови принципи, които са важни за българската икономика да стане по-зелена и именно в този аспект МРРБ насърчава „зелените“ инвестиции и диалога с гражданите в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    9 1 Отговор
    Всеки път, когато една страна получи малки субсидии от Европейската комисия, в обществото настава неописуема радост и триумф.

    Коментиран от #2

  • 2 Ква радост бе

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Плащат 80% от цената на санирането и искат да дадат възможност на двама души в блока да изтеглят кредит с 10-15% лихва за останалите 20% от общата сума от името на цялата етажна собственост.... ....А 20% от цената за саниране на цял блок (саниране, дограми, порив) е сума доближаваща десетки хиляди левове!?!? Кой от блока после ще я плаща сумата по този кредит, ако човек остане без работа, ще отддържат два пъти повече на съседа му, за компенсират недобросъвестните платци ....

    Коментиран от #3

  • 3 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ква радост бе":

    Документи за Саниране се подават на 2 Етапа:1/До 31.03- които успеят с набавяне на документацията,ще бъдат компенсирани 100%.2/До 31.12- които подадат документи ,ще бъдат компенсирани 80%.Ти обаче това не го знаеш.Освен това за какви кредити говориш,след като Нашият блок /4 етажа/ има решение да кандидаятства и ВСИЧКИ ПАРИ ги имаме КЕШ?Ама някой щял да остане без работа според примера ти...Ами аз ако работех за Заплата щях ли да имам без проблем Необходимата сума?!И възниква въпроса:КОЙ дава писалки на Дебилите да драскат тука Простотиите си?
  • 4 архитект

    7 1 Отговор
    Вместо да се занимават със пренаселените претъпкани градове в България и как да решат проблемите със паркирането, те тръгнали да се занимават със зелени тъпотии.
  • 5 Ббб2

    4 0 Отговор
    Като дойде една"лицензирана "фирма и ти каже примерно 200 лв.на квадрат и с помоща ще ти излезе по-скъпо,отколкото някой добър майстор.Ще пълним джобовете ,пак на "наши" хора,за бенефициента ще остане бюрокрацията и ще е вътре с едни пари.