21 Октомври, 2024 18:15 909 5

10 препоръки за пазара на имоти съобразно европейските еко директиви

  • имоти-
  • енергийна ефективност-
  • саниране

Анализът е направен на база Директивата за корпоративното отчитане на устойчивостта (CSRD) и Директивата на ЕС за енергийните характеристики

10 препоръки за пазара на имоти съобразно европейските еко директиви - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Инвеститорите все повече гледат на устойчивото развитие като на нещо, което е от решаващо значение за запазване на дългосрочната стойност на техните активи. Със затягането на регулациите участниците на пазара на недвижими имоти трябва да приемат прехода към по-устойчиви сгради, за да останат конкурентоспособни. Независимо дали става дума за въвеждане на възобновяема енергия или за възприемане на нови технологии за измерване на ефективността на сградите, целта трябва да бъде добавяне на осезаема стойност към портфейлите с недвижими имоти, повишаване на ликвидността на активите и удовлетворяване на очакванията на заинтересованите страни“. Това е мнението на Деймиън Харингтън, ръководител пазарни проучвания и капиталови пазари, Colliers, който коментира най-новия доклад на компанията за региона на Европа, Близкия изток и Африка - Realising ESG Performance. В него се съдържа полезна информация за това как индустрията на недвижимите имоти може да интегрира стандартите за устойчиво развитие и съответните нормативни изисквания, като същевременно създава дългосрочна добавена стойност

Възприемането на интелигентни технологии ще бъде в основата на тази трансформация, осигурявайки основани на данни заключения, необходими за изпълнение на регулаторните и пазарните изисквания и за подобряване на показателите за устойчивост в реално време. „Технологиите са ключът към разгръщането на потенциала на ESG в областта на недвижимите имоти“, заяви Анди Мърсър, Ръководител на ESG отдела в Colliers. „Интелигентните сградни системи, инсталациите за възобновяема енергия и инструментите за събиране на данни са незаменими за оптимизиране на използването на ресурсите и постигане на амбициозни цели за устойчивост. Тези стратегически инвестиции могат да доведат до значителни резултати в областта на ESG.“

В доклада се подчертава, че това често ще бъде гъвкав и повтаряем процес, напредващ постепенно и сътрудничеството между собствениците на сгради, наемателите и доставчиците на услуги ще е от ключово значение. „ESG в областта на недвижимите имоти вече не се свежда само до спазване на регулаторните изисквания“, обяснява Сам Адисън, Ръководител управление на проекти, Occupier Services, Colliers EMEA. „Фокусът трябва да бъде върху постигане на дългосрочна стойност чрез сътрудничество и стратегически, постепенни промени. Постепенните подобрения позволяват на собствениците на имоти да разпределят разходите за инвестиции в ESG, като същевременно реализират незабавни икономии. Малките стъпки водят до значително повишаване на устойчивостта и стойността на активите. Нашият доклад предоставя на управителите на имоти план за постигане на тези цели без значителни първоначални инвестиции.“

Основните препоръки за пазара на недвижими имоти включват:

  • Поетапни стъпки за трансформация: Извършване на малки, целенасочени подобрения като оптимизиране на сградните системи и намаляване на температурата на котлите за постигане на дългосрочна устойчивост.
  • Инвестирайте в измерване и прозрачност: Инвестирайте на ранен етап в инструменти за мониторинг и системи за управление на сградите, за да проследявате потреблението на енергия, да идентифицирате областите на подобрение и да гарантирате спазването на стандартите.
  • Контекстуални стратегии за ESG: Адаптирайте стратегиите за устойчивост към конкретното място, като вземете предвид инфраструктурата и възможностите за използване на възобновяема енергия.
  • Отвъд енергийната ефективност: Извън постигането на енергийна ефективност се съсредоточете върху намаляването на въглеродните емисии, намаляването на отпадъците и подобряването на качеството на въздуха за по-добър екологичен профил.
  • Приемане на ограниченията и възможностите за екзит стратегии: Приемете, че някои активи не могат да покрият по-високи стандарти и разработете стратегии за излизане от тях, за да укрепите цялостния си инвестиционен портфейл.
  • Използване на най-добри практики: Използвайте доказани рамки като ESG Playbook и си сътрудничете с експерти, за да гарантирате, че инвестициите в устойчивост ще повишат стойността на имотите.
  • Наблегнете на сътрудничеството: Съгласувайте стратегиите за ESG, като работите в тясно сътрудничество с наемателите, инвеститорите и доставчиците на услуги, поставяйки си общи цели и ефективно прилагане на практики за устойчиво развитие.
  • Инвестирайте в интелигентни технологии: Интегрирайте интелигентни системи и технологии за възобновяема енергия за мониторинг в реално време, оптимизиране на енергията, намаляване на емисиите и спазване на ESG стандартите.
  • Поетапно модернизиране: Управлявайте разходите за модернизация с поетапни подобрения, като започнете с въздействащи промени като LED осветление и подобрения на ОВК системите.
  • Приоритизиране на регулаторното съответствие: Уверете се, че имотите отговарят на развиващите се стандарти за ESG и енергийна ефективност, за да избегнете санкции и да осигурите дългосрочна жизнеспособност на активите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бум бум бум няма шарани

    5 4 Отговор
    Имотната мафия се удо на къде да хваща
  • 2 ПОРЕДНИТЕ ПРОСТОТИИ

    11 1 Отговор
    С ТЕЗИ ЕВРО ДИРЕКТИВИ. НАПЪТ СА ЕДИН ДЕН ДА ЛИШАТ ХОРАТА ОТ СОБСТВЕНОСТ ЗАЩОТО ВИДИШ ЛИ ТАКА Е ПО ЕКОЛОГИЧНО.НАЙ ВЕРНИЯ И ПОЛЕЗЕН ПЪТ Е РАЗПАДА НА ЕС.ВСЕКИ САМ ДА РЕШАВА КАК ИСКА ДА ЖИВЕЕ ,А НЕ НЯКАКВИ НЕИЗБРАНИ И НЕЖЕЛАНИ УРСУЛКИ ДА НИ ДАВАТ ТОН В ЖИВОТА.
  • 3 Зевс

    8 1 Отговор
    Според ЕС директивите е най-добре да се върнем в пещерите, за да спасим Земята :)
  • 4 Радон

    4 0 Отговор
    Хубаво мислят за устойчивост, но като знаем как навсякъде има далеч по-сериозни проблеми като радон, повишен гама фон, формалдехиди, летливи органични частици, озон и т.н. като че ли никой не е заинтересован за здравето на живущите!?
  • 5 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Моята препоръка е не купувайте имоти в ценови балон като моя приятел Вуи