Last news in Fakti

1 Август, 2013 10:47 3 329 0

Турция-новата изненада на имотния пазар

  • инвеститори-
  • недвижими имоти-
  • предприемачи

Швеция заема челно място в изготвения от британската консултантска компания Ernst and Young доклад относно най-предпочитаните от предприемачите пазари за инвестиции в недвижими имоти. На второ място е Турция. През последните години Истанбул се превърна в магнит за чуждестранните предприемачи. Много от участниците на пазара очакваха първа в Европа по инвестиции да е Германия, но в класацията на Ernst and Young тя остава на трето място.

От Топ 3 изненадата безспорно е Турция. 40% от участниците в анкетата оценяват пазара на южната ни съседка като „много привлекателен”, а 60% - като „привлекателен”. В рамките на една година продажбите на недвижими имоти в Турция са се повишили с 9.13%, а разрешенията за строеж и тези за пускане в експлоатация на обекти са се увеличили със 16%. Лихвите по ипотечни кредити непрекъснато спадат от 2002 г. насам. През 2012 г. цените на жилищата в Истанбул са се увеличили със 17.75%, а на наемите със 15.2%.

Безспорно една от причините за отличното развитие на пазара на недвижими имоти е стабилният ръст на икономиката, който се наблюдава през последните години. В периода 2001-2007 г. в Турция ръстът на БВП на глава от населението беше средно 6.8% на година. През 2010 г. той възлизаше на 9%, а през 2011 г. – 8.5%.

Очакванията са цените на недвижимите имоти да продължат да растат през 2013 и 2014 г. Ако Истанбул успее да спечели домакинство за Олимпийските игри през 2020 г. то поскъпването на имотите е гарантирано за още няколко години. Най-голям интерес към турските имоти проявяват предприемачи от Русия, държавите в Персийския залив и Азия, като последните се насочват към търговския сегмент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА