Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 23:17 4 860 10

Колко скъпа е най-голямата търговска улица в България

  • cushman & wakefield-
  • търговски улици-
  • бул. витоша-
  • наем-
  • класация

Бул. „Витоша“ е на 47-ма позиция в Европа

Колко скъпа е най-голямата търговска улица в България - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският бул. „Витоша” се нарежда на 47-а позиция в Европа в класацията за най-скъпи търговски улици. Средният месечен наем за магазин от 100 кв.м там започва от 50 EUR/кв.м, което е с 10% по-малко спрямо нивата от 56 EUR/кв.м през 2019 г. Спадът е резултат от Covid-19 пандемията, като от началото на тази година е налице плавно възстановяване и завръщане към предходните нива. Данните са от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield. Докладът обхваща 47 държави в света, като България е представена със столичния бул. „Витоша“.

“Въпреки че наемните нива на търговски площи и в центъра на София бяха повлияни от пандемията, тенденцията е към плавно повишаване и връщане към нивата от 2019 година“, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman & Wakefield Forton.

„Бул. „Витоша“ продължава да се развива като локация, привличаща най-много наематели от сегмента на ресторантите и заведенията. Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни нива и изместването на търговците към моловете и търговските паркове постепенно допринесоха за сегашния облик на централната улица“, допълни той.

По думите му макар и повечето от съществуващите магазини на централната търговска улица да са по-скоро тип flagship обекти, все повече се обръща внимание на икономическото им представяне. Навлизането на нови кафенета и ресторанти на булеварда също е ограничено, тъй като сградите там са основно жилищни и в много случаи етажната собственост отказва промяна на предназначението на партерните помещения в заведения.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    30 8 Отговор
    Витошка е за селяндурите с пари и тарикатите,които перат пари.Средната класа пазарува в Димитровград ,Одрин и Капалъ Чарши.Има и такива,които отскачат до Лондон,Париж и Милано през Дубай.Останалите в бутиците за втора употреба.К’во толкова,Black Friday is coming.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Тая улица е

    28 5 Отговор
    Улицата по която софиянци не минават.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дабе

    18 2 Отговор
    Само перачи се задържат там от бившата номенклатура и наркодилъри
  • 5 True Майна

    13 6 Отговор
    Най-дългата Търговска улица в България и света е в Пловдив !!!
  • 6 Софиянец

    22 2 Отговор
    Витошка не е това което беше, чалга, анцузи, Рафи простотия на алибегов, никой нормален не минава по нея, заобикаляме я по преките. Всичко това е резултат от ГЕРБ фандъкова и корупцията в СО.
  • 7 Гост

    5 12 Отговор
    Откакто го няма Баце, има тежък разпад на даржавността.Разбира се ,че не е същата,то да дойдат всички бекове и дизове в столицата, така ще е
  • 8 Гост

    13 3 Отговор
    Че то там не може да се върви, ще си изпочупи краката човек, всички плочки са разбити, дупки, витрините грозни, марките евтини..
    "Скъпата" ни Витошка е по- смотана от задънена търговска улица в Испания, Италия, Франция...
  • 9 Пенсионер

    6 8 Отговор
    Що не ходиш тогава в Испания,Италия и Франция да работиш да миеш клозети,да гърбиш в строителството и на полето,иначе сте големи юнаци - клавиятурни
  • 10 Ехооо

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Личи си че си гостенин на столицата…а от другите градове които изброяваш си бил май само в Димитровград със сигурност ,а може и до Одрин да си ходил да видиш свят. За София няма смисъл да коментираш .,щото не си бил софиянец..няма и да бъдеш ,и никога няма да разбереш как виждаме ние нещата тук