24 Ноември, 2022 15:45 5 048 6

Най-скъпата търговска улица в света

  • cushman & wakefield-
  • търговски улици-
  • наем

Това е Via Montenapoleone в Милано

Най-скъпата търговска улица в света - 1
Снимка: Shutterstock

Най-скъпата търговска локация в Европа вече е Via Montenapoleone в Милано с 1212 EUR/кв.м месечен наем. Следва я New Bond Street в Лондон с месечен наем, равняващ се на 1195 EUR/кв.м. Третата позиция на Стария континент заема Via Condotti в Рим с нива от 1034 EUR/кв.м на месец. Парижката Avenue des Champs Elysees изпада от ТОП 3 и заема 4-то място с наем от 922 EUR/кв.м.

В световен мащаб най-скъпата улица отново е Пето авеню в Ню Йорк, с наем от 1756 евро на кв. м. Пето авеню бележи и ръст с 14% спрямо времето преди Covid-19 пандемията. На втора позиция, въпреки спада от 41% спрямо 2019 г., се нарежда Tsim Sha Tsui в Хонг Конг. На трето място в глобален план се подрежда първенецът в Европа - миланската Via Montenapoleone.

Най-голям скок в класацията отчита улицата Nedra Slottsgate в Осло, която се изкачи от 27-о до 22-ро място, докато варшавската Nowy Swiat отбеляза най-голям спад и слезе от 32-ро на 36-то място.

Тенденцията на възстановяване е валидна не само за България, но и в международен план и наемните нива постепенно се завръщат към показателите от 2019 година. В пика на Covid-19 цените в региона на Европа, Близкия изток и Африка /ЕМЕА/ спаднаха средно с 11%, макар да варираха значително в зависимост от тежестта на текущите затваряния. Ирландия, Обединеното кралство, Испания и Франция изпитаха значително въздействие, като наемите спаднаха средно с до 28%. В същото време промените бяха минимални в части от Източна Европа, като Словакия и Словения.

Първокласните наеми в региона се възстановиха до 8% под нивата отпреди пандемията, а в началото на 2022 г. в региона на ЕС бяха регистрирани обеми на продажбите на дребно, които бяха с 4,1% по-високи в сравнение с нивата при появата на Covid-19. Възстановяването обаче е и ще продължи да бъде подложено на предизвикателствaта на инфлацията, което оказва сериозно влияние върху потребителското търсене.

Въпреки предизвикателните краткосрочни икономически перспективи, от Cushman & Wakefield регистрират вълна от нови участници, които навлизат на пазара, проучвайки физическата търговия на дребно. През последните 18 месеца 75% от сделките на дребно са нови договори за наем, което значи, че търговците отново оценяват значимостта на физическите магазини.

"Много брандове гледат в дългосрочна перспектива и се стремят да си осигурят най-добрите възможности за адаптиране към все по-взискателните клиенти. С по-нататъшните инвестиции, целящи да превърнат посещението в магазините в изживяване, както и с напредъка в омниканалните подходи, сме уверени в устойчивостта на сектора, особено в луксозния сегмент и в ключовите градове на световните дестинации", казва Робърт Травърс, ръководител на отдел "Търговия на дребно" за Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    16 4 Отговор
    Статията е греда.
    В Слънчев Бряг е по скъп наема. Като включим и такса спокойствие няма стигане.
  • 2 редник

    1 2 Отговор
    Мда-а, инфлацията не спира...
  • 3 Цоко Смоко

    3 0 Отговор
    Да ама само брецате ,че у нас е скъпо
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кан

    3 4 Отговор
    Не съм съгласен, в Кан и Лимасол съм виждал по-скъпи
  • 6 завод

    0 1 Отговор
    Avenue des Champs Elysees -авеню на Елисейските Полета.