2 Декември, 2022 18:36 2 241 4

Кой инвестира най-много в Централна и Източна Европа

  • colliers international-
  • инвестиции

Това са чешки и унгарски предприемачи

Кой инвестира най-много в Централна и Източна Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Благодарение на силната активност през първото тримесечие, частично пренесена от 2021 г., инвестиционните обеми към октомври 2022 г. възлизат на 7,5 млрд. EUR. В края на годината те могат да достигнат между 9,0 и 10,0 млрд. EUR, сочат прогнозите на Colliers публикувани в доклада "Инвестиционна сцена в Централна и Източна Европа през първите 9 месеца на текущата година“.

„Поотделно, в повечето страни се наблюдава леко подобрение на резултатите на годишна база, като в Унгария увеличението на инвестиционните обеми е 53%. Обичайно силното четвърто тримесечие обаче вероятно ще бъде с по-ниска активност, тъй като на пазара има по-малко продукт, на фона на повишените разходи за финансиране и продължаващия период на неяснота на ценообразуването. По отношение на активността до момента през 2022 г. Полша е осигурила 58% от обемите в ЦИЕ", казва Кевин Търпин, регионален Директор капиталови пазари, ЦИЕ.

Доходност от първокласни активи през третото тримесечие на 2022 г.

Въпреки липсата на доказателства за това на някои пазари, се регистрира покачване на доходността от първокласни имоти между 25 и 50 базисни пункта (водещо до намаляване на цените на имотите). Цената на финансиране се увеличава бързо през последното тримесечие, като всички разходи вече варират между 500 и 600 б.т. и могат да нараснат още повече, ако ЕЦБ повиши допълнително основните си лихвени проценти в отговор на инфлацията. "Подобни реакции наблюдаваме и на други пазари в Европа, като Великобритания и други западноевропейски пазари обикновено се приспособяват по-бързо, отколкото тези в ЦИЕ. Както споделяме в нашия доклад, можем да очакваме намаление на капиталовите стойности между 0% и 30%, в зависимост от това как ще се проявят други фактори през следващите от 6 до 24 месеца", добавя Кевин.

Потоци в ЦИЕ по сектори

Офис секторът продължава да държи първото място с 38% дял от инвестиционните обеми за първото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се голямо търсене на логистичните имоти, но липсва достатъчно продукт. При търговските площи два големи инвестиционни портфейла смениха собствениците си. Все още се регистрира голям интерес към жилищни имоти, които обаче също са в недостиг. В условията на много по-високи лихви по ипотечните кредити и намаляващи продажби инвеститорите може да променят плановете си и да се ориентират от продажби към наеми.

Потоци в ЦИЕ по произход на купувача

Местните инвеститори в ЦИЕ са били с най-висока активност до момента през 2022 г. с 35% дял от целия обем. Чешкият и унгарският капитал продължават да са отговорни за съответно 19% и 10% от всички инвестиции в региона. Инвеститорите от ЦИЕ са с общ принос от над 10% от трансакциите в Полша.

Унгарският капитал, вложен в активи в Унгария, е с 80% от общия обем, а чешкият е с дял от 56% на пазара в Чехия. Следват северноамериканският (27%) и европейският капитал (22%), въпреки че като цяло се регистрира забавяне или задържане на темпото от страна на международните инвеститори, което ще продължи до корекцията на цените.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    2 1 Отговор
    Офис сектора - 1-во място, ха ха , ами тъй де- бай СОРОС инвестира, ха ха ха..
  • 2 БСП за България и кРадев

    2 5 Отговор
    В България всичките са от робсия, независимо каква е фирмата и австрийските са най руски, то за това има толко тролове платени в копейки !

    Коментиран от #3

  • 3 Прав си !

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "БСП за България и кРадев":

    Основните инвестиции у нас са минали през западни банки руски пари и парите на нашата олигархия, крадени от народа !
  • 4 никой

    0 0 Отговор
    не купува нищо в Европа, до мошенници, надявали се на лъжите си! ФИНИТО и после никой