Last news in Fakti

23 Август, 2013 17:15 1 490 0

Промени в три закона искат от левицата

  • зут-
  • зоп-
  • зкс-
  • закон-
  • промени-
  • михалевски
Промени в три закона искат от левицата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Конкурентоспособността между строителните фирми през последните години се стопи. За да се възвърне тя са необходими промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за камарата на строителите (ЗКС) и Закона за обществените поръчки (ЗОП).

В ЗУТ е нужно да се прецизират някои категории строежи, както и да се посочат специфичните изисквания към обектите на геозащита и тунелно строителство, каза на пресконференция Димчо Михалевски, заместник-председател на ПГ на „Коалиция за България”.

„Когато имаше възход в строителния бранш, нямаше особени проблеми. Фирмите нарастваха в този период. Имаше една позитивна тенденция. От 2010 г. започна сривът в строителството и проблемите пред фирмите. За да получи една компания първа категория, тя трябва за предходната година да е имала обем минимум 3 млн. лв., назначените строители да са над 50 души и да има дълготрайни материални активи над 50 000 лв. Ситуацията към края на 2012 г. и началото на 2013 г. в бранша следната: по критерии персонал, близо 84% от фирмите са малки до 50 души, средните фирми са 15% до 200 души и само 1,9% от фирмите имат над 200 души.

Промените в ЗКС трябва да засегнат условията и правилата при определяне на допустимите категории, смятат от левицата. Промените в ЗОП трябва да доведат до въвеждане на онлайн национална платформа. Задачата й е ще бъде да генерира цялата информация за възлагането на обществени поръчки от публичната власт, така ще може да се вижда във всеки един момент коя фирма какви поръчки изпълнява. „Така ще се възстанови нормалната конкурентна среда и ще се премахнат фирмите – брокери”, коментира Михалевски.

За първото полугодие са в строителната сфера са сключени 801 договора на обща стойност над 2 млрд. лв. Близо 70% от тази сума – 1 357 млрд. лв., са влезнали в големите фирми, като с тях са били сключени 122 договора. Броят на договорите със редни фирми за същия период е 423 на обща стойност 548 млн. лв. При малките фирми договорите са 230 на стойност 63 млн. лв. „Данните показват, че на практика има прекалено голяма концентрация на договори в много малък брой строителни компании. Негативно явление е фигурата на компанията-брокер, която акумулира несъразмерен за нейните възможности обем от договори, който по-късно се преразпределя, но това създава и проблеми с разплащането към подизпълнителите”, обясняват от левицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА