Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 18:37 4 406 10

Не се изработва жизненоважен документ

  • инж. валентин йовев-
  • земетресение-
  • мррб

Методиката и анализът на карта за сеизмичния риск е разработена още през 2018 г., но такава все още няма

Не се изработва жизненоважен документ - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Не земетресенията, а сградите убиват хората“! Кога, къде и с каква сила ще има земетресение е въпрос, чийто отговор никой не знае. Това е едно от най-тежките природни бедствия, което може да причини смъртта на хиляди хора, както и видяхме от случилото се в съседна Турция и в Сирия. Хората и правителствата обаче, могат да направят много неща, за да се минимизират броят на човешките жертви, материалните щети, здравните, икономическите и социалните последици. Едно от тези неща, е изготвянето на карта за сеизмичния хазарт/риск.

През 2018 г. методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск е изготвена с европейски средства и предоставена на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Дейностите по изготвянето на самата карта, обаче са спрени, независимо, че по европейска директива България като член на Европейския съюз трябва да има такава до 2025 г.

Основният проблем е липсата на т.нар. паспорти на старите сгради. Известно е, че при нанасяне на сграда в кадастралната карта, документацията се придружава и от копие на техническия паспорт, но това пак е за новопостроени сгради. „Методиката, която е част от изготвянето на картата за сеизмичния риск отчита, че тези паспорти са налични на 100% и това е даденост. Тези паспорти за частните сгради трябва да ги направят собствениците. Последните трябва да го възложат на група от строителни специалисти. Срокът за изготвянето на тези паспорти обаче беше отложен от министър Комитова до 2032 г.“, припомня инж. Валентин Йовев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, специално за читателите на ФАКТИ. „2032 г. ще дойде утре и положението с паспортите ще бъде същото, ама нали да се харесаме на хората…“, коментира той.

С въпросния технически паспорт към момента разполагат всички нови сгради, както и санираните с европейски средства и държавно финансиране. Възможно е изготвянето на паспорти на старите сгради да започне по вид конструкция. Така например, обследването и изготвянето на паспорти може да започне с панелните сгради, които са най-висок процент от жилищния сграден фонд в страната. Също така повечето панелни блокове разполагат с документация, която се намира в архива на Направление „Архитектура и градоустройство“, що се отнася до София.

„Методиката, която изготвихме и е утвърдена със заповед на министър Нанков, е близо 170 страници, а цената ѝ е близо 1 млн. лв. След това трябваше да се изготви картата на сеизмичната уязвимост на сградите. Това има пряко отношение към живота“, казва инж. Йовев.

Той припомня за работата на българската група експерти след земетресението в Албания на 26 ноември 2019 г. с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер, чийто епицентър беше в северозападната част на страната. От там експертите ни се връщат с много снимков материал, на базата на които правят ключови анализи. „Там също доста от сградите не са имали нито паспорти, нито каквато и да е документация, което ги е затруднило да определят дали дадена сграда е годна за обитаване и дали би издържала при вторични трусове или не. Правили са само визуален оглед, а през това време докато експертите обикалят сградите, хората са извадени навън на студа. Липсата на документация затрудняват експертите да кажат дали дадена пукнатина е повърхностна или има конструктивни изменения, тъй като липсва паспорт, в който се посочва и конструкцията на сградата и нейната сеизмична осигуреност“, казва инж. Йовев. Основният извод, който е направен от българските експерти там, е че стоманобетонните сгради почти не са били засегнати от земетресението, докато повечето с тухлени колони и стени, някои от които дори не са имали и щурцове (бел. ред. гредата, която трябва да крепи отвора на прозорците или вратите) са със сериозни, а някои от тях с непоправими повреди

„Виждаме колко са жертвите. Няма гаранция, че в България няма да има подобно земетресение. Разбира се, нашето строителство е далеч по-добро и това се потвърждава от всички специалисти. Също така земетресението в Перник показа доста добра сеизмична устойчивост, но това не значи че трябва да сме спокойни. След като методиката беше изготвена, картата, макар и експериментално, трябваше да бъде направена за един или два града“, коментира инж. Йовев, който смята, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър е можела да управлява подобен проект за изготвяне на карта за сеизмичен риск, още повече че се явява и някакъв централен регистър/архивар на паспортите на сградите, които са в електронен вид и най-вероятно трябва да се направи надграждане на електронната система на кадастъра КАИС с нови функционалности.

Подобна карта е много важна за органите, ангажирани с геозащита и други защитни функции, защото в подобен критичен момент ще знаят как да реагират най-адекватно и с какъв ресурс да разполагат. В нея са посочени също така начин на евакуация, какви спасителни действия е необходимо да се предприемат, колко е очакваният брой на жертвите, ранените, какви са очакваните социално-икономическите последици , тук има и геоложки риск (свлачища, срутища) и.т.н. „Според мен, ние нямаме никаква предварителна подготовка – ако стане ще му мислим“, заключава инж. Йовев.

Друг не по-малко важен въпрос е кой ще изработи подобна карта. Вариантът е с обществена поръчка, но досега у нас няма фирма или дори консорциум, която да се занимавала с подобен род дейност и пак трябва да се обърнем към науката, превъплатена в практиката – т.е.към колектив от тези хора, които разбират от тази работа – геолози, сеизмолози, картографи, еколози, социолози, икономисти, учени от ТУ, от УАСГ, от МГУ, от БАН и разбира се от много други! 2025 г. чука на вратата, карта няма – санкции от страна на ЕС вероятно ще има, но по-важното е какво се случва с хората, в случай че не дай си Боже се случи силно земетресение.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    Щурц на Български език е ТРЕГЕР!Слага се над ВРАТИТЕ,Там бетона е вай-солиден.Приготвих едната къща за живеене и продухахме Комина.Комина е най важната част от Къщата.Не се готвя за земетръс ,а за всеки случай при война!
  • 2 Еми то е казано ОБЕТОВЕНА земя

    3 2 Отговор
    Кофража базата да е от бетон а надстройката от леки материали например Небостъргачите по целия свят
  • 3 един

    14 1 Отговор
    Не разбирам какво ефективно обследване на една населена жилищна сграда може да се направи така, че да се предпази сградата и живущите в нея при земетресение!Това може да стане,но трябва да се наруши спокойствието на живущите,а може и да се наложи да освободят сградата за определено време!И следват ред въпроси,къде ще живеят тия хора през това време,какво правят семействата с малки деца,с възрастни и болни хора и т.н.!Затова такива обследвания е добре да се правят само на опасни сгради,сгради които имат конструктивни нарушения от земетресения,слягвания и т.н./евентуално и панелните сгради/,а не на всички сгради!
  • 4 Пълната енергия е

    2 3 Отговор
    mgh+mvv/2 и земята се върти с 34km/s около оста си
  • 5 Идеята беше

    10 2 Отговор
    ,на Борисов.По 500 лв на апартамент,
    за да ти дадат паспорт и да си
    спокоен до следващото дране .А то
    е вече факт.Донев изтипоса декрет,
    дето ,каквото си иска домакина на
    блока,това ще става.Най-вече,
    безкрайни ремонти.Нещо???,
    обществено обсъждане???
  • 6 Ген. Гурко

    16 0 Отговор
    Отново започват опитите за дране на хората. Преди няколко години това беше спряно от г-жа Комитова в качеството и на министър и със съдействието на Мартин Димитров и група бивши народни представители. Сега тарикатите отново изпълзяха от дупките си и се облизват за лесни и гарантирани пари, но няма да им мине номерът. Не се отказват обаче, страшно нагла паплач..

    Коментиран от #10

  • 7 Мммммм, дааааа

    7 1 Отговор
    И за да им мине номерът, за щяло и нещяло се дават за пример панелните блокове. А, че по селата и градовете има къщи и малки блокчета без бетонни колони, със стени само от тухли, никой не повдига въпрос. Панелките са от най-здравите конструкции и там паспортаджиите няма да имат сериозна работа по огледите. Лесни парички, а каквото и да стане после, виновник ще е магнитутът. Излязъл е по-силен, какво да се прави?!?
  • 8 АРХИТЕКТ

    5 2 Отговор
    Комшиите нямат качествени работници в строителството. Резултата се вижда. Рихтер лично провери през 1977-ма година панелките и видя че са здрави. Поздрави от г-н Рихтер и все пак не го дразнете много..
  • 9 толковамъка

    5 0 Отговор
    Ами като ги сърби да ни тръскат още и още....да си правят паспорти,колкото си искат.По служебен път за тяхна сметка.Нямам проблем след уговорка да пусна спецове вкъщи да си гледат и пишат.Но за тяхна сметка.
    Не им омръзват опити за утежняване на и без това плачевното състояние на всички ни.Докато др./нормални/държави гледат как да подпомогнат собствения си народ,нашите еничари се чудят как да ни"режат главите.
    Търпеливи се оказахме много,но...чашата е почти препълнена.Внимавайте,какво си пожелавате !!
  • 10 МАРТИНЕЕЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ген. Гурко":

    Мартин Димитров е виден български инженер-конструктор и архитект, с принос във всички български работи.
    Разбира от икономика и от футбол. Обича гювеч и евтините кюфтета. Каквото може да му е без пари го харесва, а после като стане беля, мига като мишок и сочи другите с пръст. Вижда ги нещата отдалеч и от високо.
    Хвала на такива хора