Last news in Fakti

2 Октомври, 2003 00:00 667 0

АП нарушава законите като не подписва с "Вива" за БТК

  • сделка-
  • венчърс-
  • сделката-
  • следва-
  • напълно-
  • решения-
  • държавата-
  • които-
  • изпълнителния-
  • съдебни-
  • положение-
  • освен-
  • одобрена-
  • всички-
  • съвет-
  • вива венчърс-
  • съдебни решения-
  • освен това
Изненадващо за мнозина, сделката за БТК навлезе в поредния си период на затишие. Противно на здравия разум и в противоречие със законите, АП продължава да не сключва сделка с "Вива Венчърс", въпреки че миналата седмица съдът за пореден път посочи, че сделката е одобрена от Надзорния съвет с мълчаливо съгласие. По този начин бяха премахнати и последните съмнения относно това как следва да се процедира занапред - след одобрението на сделката може единствено да се пристъпи към сключването й. Явно и от австрийското дружество са изхождали от това разбиране, тъй като вече три пъти (за последно - този понеделник) официално заявиха пред АП, че са готови и желаят да сключат незабавно сделката, като изразяват и пълна готовност да изпълнят и задълженията си по плащане на цената. Освен това категорично потвърждават, че са напълно готови да включат и всички подобрени параметри, който бяха поискани от правителството. Въпреки това от АП идва само мълчание, защото били проучвали решението на 5-членния състав на ВАС. А това проучване следва да отнеме не повече от две минути, за да се прочете напълно ясната формулировка на съда - "с изтичането на 15-дневният преклузивен срок е налице хипотезата на "мълчаливо одобрение", визирана в чл.16, ал.2 ЗПСК, което по своите правни последици е приравнено на одобрението по чл.16, ал.1 т.5 ЗПСК". При това съдът изрично е пояснил, че това му заключение се ползва с възможно най-голямата правна стабилност и задължителност. А какво следва да се прави с една одобрена приватизационна сделка е напълно ясно на АП.

Очевидно в приватизационното ведомство още не са се отказали от идеята да дадат БТК на турския кандидат "Коч Холдинг". Дори и да не взема предвид правното положение на двата кандидата, а само да се сравнят офертите им, е безспорно, че офертата на "Вива Венчърс" е по-добра във всяко едно отношение, включително и относно предлаганата цена. Това обаче явно не спира приватизаторите ни да се опитват да измислят и невъзможното, за да не сключат сделка с "Вива". А се предполага, че дори и на тях им е ясно, че сделка с "Коч", при наличието на всички съдебни решения, не може да има. Най-вероятно и самите "Коч" няма са тръгнат сделка, която би била очевидно нищожна. Просто никой не би рискувал да изгуби значителна инвестиция заради нехайно и престъпно поведение.

При това положение съвсем не са разбираеми мотивите на АП да продължава да се дърпа, все едно някой ги е насилвал да откриват процедура за приватизация и да определят "Вива Венчърс" за победител. А това упорство може да доведе до крайно неблагоприятни резултати, както за самите началници на АП, така и за държавата.

От една страна, както е отбелязано и в последното съдебно решение "допуснатото неизпълнение на съдебните решения от административния орган представлява нарушение както на чл.30 и чл.32 ЗВАС, така и на нормата на чл.6, т.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи". А по очевидни причини нищо хубаво не може да се чака от държава, в която се нарушават разпоредбите на точно тази конвенция. И това няма да остане незабелязано от потенциалните инвеститори. Не случайно Асоциацията на чуждестранните инвеститори (БИБА) изрази своята категорична подкрепа правителството да спази решението си и последвалото обещание и да сключи сделка с "Вива Венчърс".

Не по-малко важно е, че отказът да се сключи сделка в този момент би представлявал престъпление по служба, за което виновните би следвало да носят отговорност. Няма съмнение, че подобно действие би представлявало неизпълнение служебните задължения с цел да се причини другиму вреда, от която ще настъпят немаловажни последици - съставът на чл. 282 от НК. Неизпълнението на съдебни решения също е престъпление.

Освен това при наличието на толкова голям брой съдебни решения, които потвърждават качеството "лице, спечелило конкурса" на "Вива Венчърс" и указват, че сделката с този кандидат е одобрена и следва да бъде сключена, за Вива не би съществувало особено голямо затруднение да осъди държавата ни пред международен съд и то за значителна сума. И този извод няма как да не е бил направен от топ-приватизаторите ни, които би следвало да понесат отговорност и за това. Може би те разчитат, че докато "Вива" се съди с държавата, те отдавна ще са загубили примамливите си постове. Не бива обаче да се забравя, че все пак НК съдържа разпоредби и за подобно поведение. А освен това евентуално дело срещу държавата за вреди не означава, че "Вива Венчърс" ще се оттегли от процедурата.

Не на последно място страда самото дружество и обществото като цяло. В това "разкрачено" положение на приватизираща се компания от дълги години, за БТК е невъзможно да функционира нормално и не е далеч времето, когато тя ще започне да усеща с пълна сила последиците от забавено си развитие. А това означава още продължителен период на високи цени, калпава мрежа и африканска степен на цифровизация и липса на широколентов достъп.

Ето защо е крайно време да се вземе едно национално отговорно решение по приватизацията на БТК и управляващите да покажат, че могат да спазват (а не само да променят по конюнктурни съображения) написаните и приети от тяхното мнозинство закони. След всичко, което се случи по тази сделка, е напълно задължително вече да се спрат евтините и безнадеждни политически игри и да се действа съобразно закона, за да не остава куха декларация разпоредбата на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, че Република България е правова държава.

Подготвя се светкавична операция "Договор с "Коч"
По последна информация от източници, близки до агенцията, отново е в ход подготовка за отхъврляне на "Вива Венчърс", като всички документи вече се подготвят извън приватизационното ведомство. Идеята е отново изпълнителния съвет на АП (в отсъствието на председателя, който е в отпуск по болест) в лицето на зам. изпълнителния директор на г-н Сабри, да установи, че липсва банкова гаранция или да бъде открит някакъв друг "дефект", който да прави "обективно невъзможно сключването на сделката". Докладната записка следва бързо да бъде представена за одобрение на Надзорния съвет и след светкавичното й одобрение да се премине към сключване на сделка с "Коч Холдинг". Веднъж вече беше направен опит за извършването на подобни действия, който са напълно незаконосъобразни. При тази обстановка стават ясни и причините,поради които изпълнителния директор не желае да участва в подготовката на тази комбинация.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА