Last news in Fakti

19 Май, 2023 09:21 2 648 9

Завишените цени са основният проблем пред сегмента

  • imot.bg-
  • бгсклад-
  • логистични площи

Успя ли пазарът да компенсира хаоса около пандемията и военните действия в Украйна в сегмента на индустриалните имоти

Завишените цени са основният проблем пред сегмента - 1
Снимка: М. Богданова ©

„2022 г. я приключихме с изключително нисък процент свободни индустриални площи – около 4%. В същото време търсенето остава високо. София остава в центъра на това търсене със своите 4 магистрали. Пловдив също е атрактивен като се очертава добра локация за производство. Компаниите, които търсят да изместят своето производство, се насочват към по-малките градове. Те са атрактивни с наличието на повече свободни площи и по-евтина работна ръка“, каза Никола Белчев, „Логистика и индустриални имоти“ „Колиърс Интернешънъл“ по време на четвъртата международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСКЛАД, с медийното партньорство на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

„Ако през последните години делът на свободните площи е бил около 3-4%, то към момента той е между 1.5-2%. Делът на пазара на модерните складови площи в София е 1,5 млн. кв.м, а делът свободни площи като обем не е повече от 30 000 кв.м. Той е фокусиран в 3-4 по-големи сгради, и останалото е в няколко по-малки. Всяко едно търсене в момента за имот с площ над 10 000 кв.м, няма къде да се насочи в столицата“, казва Димитър Христов, Старши консултант Логистика и индустриални имоти, „CBRE“.

Днес проектите на „Си Ти Пи“ промениха цялостно пазара и в момента може да отговорим на търсения на и над 30 000 кв.м. „Очаква се равновесието в сегмента да се постигне в края на тази и началото на следващата година“, прогнозира Христов.

Що се отнася до цените, то те се завишиха значително не само поради свободни площи, но и поради завишените разходи за строителство и инфлацията. В момента наемите за модерни клас „А“ складове достига до 5.5 EUR/кв.м плюс такса обслужване (бел. ред. 0.75 евроцента на кв.м.).

„Повишавайки цените в София, се наблюдава такова и на останалите пазари от ЦИЕ, с които се конкурираме. Такъв пример е Полша. В Прага от 6 EUR/кв.м, достигнаха 7.9 EUR/кв.м, което е рекордно повишение, но да кажем, че това е частен случай. В Румъния, които са ни основен конкурент, цените за последното тримесечие се повишиха от 4.10 EUR/кв.м на 4.25 EUR/кв.м. Така те все още са едни от най-големите ни конкуренти по отношение на цена. В Белград се повишиха от 4.25 EUR/кв.м на 4.75 EUR/кв.м. Така, че ценово сме доста добре позиционирани“, коментира Христов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 финикиец

    10 2 Отговор
    Цените в София рано или късно ще дойдат по местата си. Панелките ще струват по 800 ойро/кв.м на добра локация. Новото строителство изобщо не го броим , и без пари да ги дават не ги искаме. Народът е търпелив и изчаква да се налудуват лудите .

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "финикиец":

    Абе то нема лошо да чакаме, ама докога, вече и внуците пораснаха и станаха за женене

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    9 0 Отговор
    Поредната статия, крепяща се на пазарът в четирите основни града. А останалите 7/8 от България?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бивш вече брокер

    7 0 Отговор
    Завишените цени са основният проблем, довел до ПРЕКРАТЯВАНЕ на пазара на имоти. Алчнотията не прощава, разсипва всичко

    Коментиран от #9

  • 8 Ленке ле

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Той живота си върви, възрастните умират и остават празни имоти за децата, безконтролно се строят все повече нови, които остават празни и така
  • 9 Точно така е

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "бивш вече брокер":

    Това е абсолютната истина. Скоро много брокерски агенцийки ще пуснат кепенци и ще ду... супата