6 Юни, 2023 12:07 2 961 22

Основният препъни камък пред санирането не са парите

  • саниране-
  • работници-
  • строители

Проблемът е липсата на работници

Основният препъни камък пред санирането не са парите - 1
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на „Маркет Линкс“ сред около 100 фирми в цялата страна. Основната причина е, че няма достатъчно обучени професионалисти. Над 80 % от фирмите твърдят, че са напълно готови в организационен план, но най-неготови са във финансов. Част от тях са скептични към прехода към зелена икономика посочвайки, че това ще бъде поредната „имитация“ и „побългаряване“. Въпреки това те смятат, че това е посоката за развитие, която е неизбежна.

Само 10 % от фирмите, участвали в проучването, заявяват, че техни служители са участвали през изминалите няколко години в обучение, свързано с енергийна ефективност, уточнява БНР. Това обясни доц. Цветелина Стоянова, експерт- изследовател в „Маркет Линкс“. "Оказва се, че в България поради "политически чадър", един експерт, професор чисто субективно е задържал процеса на обучението на нови кадри, свързани с енергийно обследване и енергийни оценки. Поради тази причина, мнението на повечето експерти е, че не сме готови от тази гледна точка, няма достатъчно енергийни оценители. Всички знаят, че 11 години е замразена възможността да се организират курсове за енергийна ефективност за енергийни одитори. Сега се откри такъв курс от негови колеги. Това са някакви политически игри, които аз като външен специалист недоумявам и се чудя как светът на бизнеса понася такова нещо. За 40 дни обучение таксата е 3 500 лв., това е като едно обучение в университет. Веднага се записват около 100 човека, като има още много желаещи, което показва големият интерес към тази подготовка", коментира тя.

Голям проблем се оказва, че енергийните одитори са много небалансирано разпределени между София и страната. Проблем е и че те могат да работят само в две консултантски фирми, допълни Стоянова. Това ги ограничава и забавя процесите. Експертите от бранша посочват, че има необходимост от координиране и съгласуване на действия между обучението и подготовката на нужните кадри. "Браншът е в криза на кадри. Една от причините е, че архитектите се преквалифицират на ИТ специалисти. Това беше много изненадващо. Другото нещо, което ни впечатли е липсата на възможност за придобиване на практически умения. Студентите са много откъснати от практиката. Няма проектантски колективи, които да им помогнат да навлязат в бранша. Другият проблем, който всички изтъкнаха е административната тежест", обясни експертът.

Резултатите от проучването не са изненадващи, коментира изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. "Всички програми, свързани с енергийна ефективност до момента бяха старт и стоп програми - като има програма, има търсене, като няма програма, няма търсене. Няма как един бизнес да оцелее по този начин - нито консултантския, нито строителния бизнес. Като приключи поредната мащабна акция, строителните фирми си губят квалифицираните работници, които са обучили. Те заминават на друго място, в чужбина най-често. Консултанти няма нужда да се създават в огромно количество", коментира той.

Според него, трябва да има постоянни инициативи, които да поддържат интереса към сградното обновяване, проектите за енергийна ефективност и за възобновяеми източници.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сериозна работа

    6 4 Отговор
    Трябва и обучение и специализация и университет, че и докторат! То си е направо висша математика!
  • 2 Верно ли?

    6 2 Отговор
    На кой да вЕрвам?Оня ден писахте,че служебния кабинет спрял програмата за саниране,поради ЛИПСА на пари!"Нема пари....действайте"-песничка отпреди 30 години
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Това на снимката е Качественно саниране с Фибран!Това в бг не се прави по принцип...Като химиотерапията в бг...на единици правят мишени в голяма белодробна вена и там вкарват лекарствата,а на повечето където намерят вена ......И скапват вените на хората,а и лекаството през Голяма белодробна вена влиза и се усвоява по бързо!Същото е и с белия стиропор,койтое некачествен ипо-добре а не се санира,за да няма мухъл и плесен и гъбички по стените да дишате....
  • 4 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Как го определиха това до минус 6 пр, а защо не минус 7 или 12, или 30?
    До края на миналата година всички отричаха категорично всякакъв спад в цените.
    Ето какво казва статистиката за нашата столица:
    Статистика на НСИ за отминалата 2022 г. Над 30% или всяко трето жилище в столицата е необитаемо. 259000 празни имота от общо около 700000. Данните от 2021 г. също бяха притеснителни. Тогава стана ясно, че населението в много от областните градове, включително и София, намалява. Броят на жилищата обаче се увеличава. Данните на НСИ показваха още, че през първото тримесечие на годината в София е започнало строителството на 4204 нови жилища, което на годишна база е ръст с близо 89%.

    Според експерти жилищата са празни, защото няма кой да ги купува при тези цени.

    Коментиран от #5

  • 5 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    не че няма кой да ги купува а просто седят като банка тези празни апартаменти. Парите от европроекти се влагат в апартаменти за да не се обезценяват.

    Коментиран от #7

  • 6 Бай Митю

    6 0 Отговор
    Като гледам цените за всякакви ремонти, то тук е по-скъпо от Германия и Белгия. Така че ако се привлекат фирми от тези две държави , ще има хора , колкото искаш. Важното е да се обяви "на светло" Държавната поръчка в Европейския съюз.
  • 7 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "умен":

    Как точно парите вложени в трикратно надценена стока не се обезценявят?
    За да бъде по ясно. Инфлацията обезценява всички активи и имотите в частност.
    Когато лихвите са високи цените на активите падат. Инфлацията в момента е в услугите. А това кара централните банки да вдигат лихвите което прави инвестицията в имот нерентабилна, губеща. Имот се купува когато цената му е ниска дори лихвата да е висока. Но влизам в тематика която явно не познаваш.

    Коментиран от #8

  • 8 умен

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Много пребързани заключения за мен. Първо тези имоти не са купени сега! Те са купени поне последните 2-3 години, когато цените бяха по-нормални! Второ това не е краткосрочна "инвестиция"/влог а дългосрочна. Трето това са фактите. Купува сега за 100к евра утре струва 150к ще паднат на 120к било то заради инфлация или спад в цените и пак ще е с едни 20% напред. Тези 20% банката не може да му ги осигури. А и банките фалират понякога като гарантират депозит само до 100к евра ли беше(сигурно си по-запознат). Всичко над това гори. При имота не е така. Там и 500к са ти гарантирани, Е освен ако не стане война или природно бедствие.

    Коментиран от #9

  • 9 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "умен":

    Не познавам физическо лице което да държи в една банка повече от 100к евро.
    Казваш имотите ще паднат и пак ще са напред. Да, може би, но след около 10 15 години. Напомням ти, че имотите падаха от 2009 до средата на 2016 с общо 40 до 50 пр. Казваш купуваш днес за 100 а утре ще е 150. Де да беше така. Проблема е че купуваш през 2019 на 800 евро м2 а след 3 години му търсиш 3500 евро на м2. Това не е устойчиво. Казваш инвестиция. Каква инвестиция е да купиш имот за да го държиш празен или да го дадеш под наем с 2 пр годишна доходност. Да напомня че вече има банки дават 1.5 пр годишна лихва в евро и 3 пр в щатски долари. Тенденцията на лихвите е да растат.

    Коментиран от #10

  • 10 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Ти сам потвърждаваш, че физическите лица не държат повече от 100к в банка. Имено тези физически лица са и собственици на празните апартаменти, защото имат още 5 пъти по толкова. Какво да ги правят? Тези пари не са им от честен бизнес а са от далавери с евросредства. Т.е. няма къде да ги вложи другаде освен в имот.
    Както съм посочил, имотите не са купени с краткосрочна цел. Той ще го продаде след 10-15 години като му затрябват пари и когато цените ще са се нормализирали. Дори от твоя пример личи, че накрая ще е на печалба. Купува на хайде да са 1000 евро кв. Стават на хайде 2500 след 3 години. След още 10 години цените са паднали с 50 процента(малко вероятно заради инфлацията) и ще го продаде за 1250. Ако са на влог 2% ще докара близка печалба за тези 13 години. И това е песимистичния вариант т.е. цените паднат с 50 процента и продаде в дъното на цената. А то реално спада ще е не повече от 20-30% и ще продаде след още 2-3 години като започнат да се покачват цените. Има го и другото, че лихвата, както казваш ще се покачва. Но пак вярвам,че ще са близки печалбите от банката и от продажбата след 13-15 години. Само дето банката може да фалира а имота не може. И никой няма да те пита откъде са ти парите за имотите. Тези хора правят и друга врътка. Теглят заем, с който да купят имотите и после връщат от откраднатите пари. Така ги изпират.

    Коментиран от #11

  • 11 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "умен":

    Виж умен,

    Говориш за масата от хората като за 10 процента богати българи които са на върха.
    Понеже не искам да те убеждавам в нещо в което ти не вярвяш, а и не ми се спори, ще кажа само следното и с това приключвам, а в близките години ще видим какво ще стане и кой е бил прав.

    Продай на тези цени, стани богат. Не си пази кешът за разпродажбата. И давай имот под наем с доходност от 2 пр.

    Цените на никой пазар не са вечно високи или ниски. Важното е да се движиш спрямо пазара в моментите на срив и на възход.

    Успех и лек ден

    Коментиран от #12

  • 12 умен

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    върни се към първоизточника на нашата дискусия а имено последното изречение от коментар 4! Точно тези 10 процента държат маса апартаменти празни и обясних защо не ги продават. Нали не мислиш, че Пешо дограмаджията има едни 500к евра и се чуди какво да ги прави и си е накупил апартаменти ей така да му седят. За цяла София има 36000 имота в продажба барабар с магазините, заведенията, офисите и парцелите. В друга статия четохме, че празните апартаменти в София варират между 15 и 30% по кварталите т.е. голяма част от тях не са обявени за продажба. А те не са обявени за продажба заради посочените от мен причини а не, защото нямало кой да ги купува на тези цени. Ако имах апартаменти за продажба точно сега бих ги обявил на тези цени, защото на всеки му е ясно, че след година ще са надолу вече.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "умен":

    Все пак ще отговоря.
    1.има 2 млн. българи в чужбина. Голяма част от тях са гурбетчии които няма да продават защото ще се върнат
    2.останалата маса от хората няма да продадат защото си казват че ще трябва да купят на тези балонизирани цени.
    3.има много хора които вярват че цените никога няма да паднат и чакат да станат по 8000 евро м2.
    4 някой от строителите задържат нарочно част от апартаментите за да видят каква ще е ситуацията в близко бъдеще.

    Ако по някаква причина 5 пр. от тези празни имоти излязат на пазара с него ще е свършено.

    В миналият ти коментар казваш че след 15 г ще продадеш на печалба. Да така е но не взимаш предвид инфлацията, която ще е изяла твоята печалба от продажбата. Всичко зависи от достъпността която е 0 в момента а и тогава пак може да е нула. Има смисъл да се инвестира в имот когато цените са на дъно а банките са вдигнали лихвите. Защо, защото си купил евтино имота, цената му ще расте а лихвите ще падат поради специфичността на този етап от цикъла

    За лихвите, да сега те са 1.5 за евро и 3 за USD, но те ще растат. Това е неизбежно, а рентабилността от наеми е смешна.

    Извода е че има сметка да се инвестира в имот на дъното на пазара а не сега. Затова и големите играчи пазарува ха имоти през 2012 а не през 2008 точно след пика на балона.

    Коментиран от #16

  • 14 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "умен":

    И никой няма да те пита откъде са ти парите за имотите. Тези хора правят и друга врътка. Теглят заем, с който да купят имотите и после връщат от откраднатите пари. Така ги изпират

    Относно това по горе.

    Явно не си купувал имот. При покупка декларираш откъде са ти парите точно както както като внасяш в банката.

    За банките, сметките до 100к евро да гарантирани. Някой хора имат по 5 сметки с толкова пари в различни банки.

    Тези с врътките не са повече от 1 до 2 процента.
    Ти просто гледаш горните 10 процента и си мислиш че всички са като тях.

    Хората в бг са масово бедни. На повечето от тях изобщо не им е до имоти.
    А инвестициите в страна като бг са безмислени

    Коментиран от #15

  • 15 умен

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Купувал съм имот, но съм забравил, че се декларираха. Но то е проформа. Винаги можеш да напишеш дарение или хазарт или заем.
    Да не почваме да спорим колко са бедни българите, че съсвем ще се отплеснем от темата.
  • 16 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз Кочо":

    Все пак потвърждаваш моето мнение, че не че няма кой да купува а никой не продава(заради което започна цялата дискусия). Иначе съм съгласен, че тези дето не искат да продават,ако започнат, то цените ще литнат надолу и ще се намери кой да ги купи за правилната цена.
    Относно продажбата след 15 години и ти не отчиташ инфлацията, ако ги държиш в банка. При инфлация над 10 процента за миналата година тази лихва от 1,5 сега отдавна е изядена. След 1-2 години(дано) се нормализира инфлацията на 3-4 процента и лихвите се повишат нещата ще са на нула или около нея. Но пак загубата от инлфацията от тази и миналата година нанасят голяма щета на парите в банка.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "умен":

    Да така е, имай предвид, че когато цените тръгнат надолу, а това е сегашния цикъл, тези които са чакали по високи цени изпадат в паника и пускат за продажба. Тогава излизат маса имоти и дефакто предлагането е огромно а търсенето минимално. Ако си закупил на или около дъното си на печалба. Затова няма как да държиш парите в банката следващите 10 15 години. Дъното ще се разкрие до 4 максимум 5 години. Така че от инфлацията губят всички и имотите които ще се продадат до 4 5 години. . Хората които са закупили имоти без намерение да ги продават са печеливши. Но така или иначе те най вероятно никога няма да продадат. Факта е че масата купува на пик и продава на дъно.

    Коментиран от #20

  • 18 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Виж САЩ. Хората теглят от банките и влагат в облигации на 5 пр. годишно, въпреки че CPI e близо 6 пр.Хората не продават имоти защото са вързани с 3 пр лихва за 30 г. Същевременно имотите губят цена и сделките се сриват. Не искат да рефинансират на 7. Но тук в Европа такива лихви няма. Максимумът е 10 г. Те ще трябва да рефинансират. Зависи къде ще е дъното. Зависи и колко продавача е на зор. Бъди сигурен че ще има такива които ще са под водата. Тоест ще продават на цена под тази която са закупили. Тогава някой който е държал дори на лихва от 0.30 пр пари в банката през последните години ще е по напред от този който е породал имота си на загуба.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    Нали казвахте на работника: - Като не ти харесват парите, на портала чакат десет за твоето място. - Е, къде ги тия 10 сега? Що не си наемете някой от тях?
  • 20 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Кочо":

    От няколко седмици, за пръв път от години забелязвам имоти, които да си струват. Пазарът вече почна да се раздвижва, поне на обяви, че досега и обявите бяха отвратителни. Малко са, слабичко е още, но поне има нещо след дългата суша.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "умен":

    Достатъчно е да излязат на пазара поне някои от продавачите, които още стискат и не обявяват. Те ще привлекат основната маса купувачи и ще им вземат парите. След тях ще съберат смелост и останалите продавачи, но те ще трябва да се борят за малкото останали купувачи. Първите продали ще спечелят най-много.
  • 22 Азз

    2 0 Отговор
    Искам да поздравя "Аз кочо" и "умен" за културния диалог , без да се изсипва "помия". Човек може да прочете коментарите ви, да помисли, и да си направи заключението си без да му е неприятно. Браво! Напредваме като общество!