7 Октомври, 2024 18:37 705 3

Започва оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища

  • саниране-
  • мррб-
  • проекти-
  • оценка-
  • енергийна ефективност

Те ще са в трите най-засегнати въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора

Започва оценката на първите проекти за енергийна ефективност на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Общо 329 проектни предложения от 3-те въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, са подадени в системата ИСУН по процедурата за подкрепа на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по Приоритет 4 „Справедлив преход“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (ПРР). Получените предложения са от 24 общини в най-засегнатите въглищни региони. Общата им стойност е почти 455,4 млн. лева, което надвишава около 2 пъти бюджета по процедурата – 196,4 млн. лева.

Дейностите в проектните предложения трябва да съответстват на приоритетите, включени в одобрените териториални планове за справедлив преход за трите области, уточнява МРРБ. С изпълнението им се очаква да бъде намалено потреблението и сметките за ток на домакинствата, на въглеродните емисии чрез внедряване на възобновяеми енергийни източници, отоплителни и климатични инсталации, намаляване на енергийната бедност на най-уязвимите потребители на енергия. След изпълнение на енергоспестяващите мерки многофамилните жилищни сгради в трите региона трябва да постигат клас на енергопотребление „В” или по-висок и да подпомогнат прехода към климатична неутралност в тези региони.

Оценката на получените предложения ще се осъществи на два етапа – започва с проверка на административно съответствие и допустимост, следва техническа и финансова оценка, и трябва да приключи през месец януари 2025 г.

Освен настоящата процедура по Приоритет 4 на ПРР 2021-2027 г., Управляващият орган на Програмата планира до края на 2024 г. да бъдат обявени следните мерки: за повишаване на квалификацията и преквалификацията, за картографиране на уменията на засегнатите работници в секторите на въгледобива и производството на електроенергия от полезни изкопаеми; за подкрепа на диверсифицирането и адаптирането на фирмите (малки и средни предприятия) в трите региона към икономическия преход и за подкрепа на индустриални и логистични паркове и зони в тях.

Планираните допълнителни инвестиции в рамките на ПРР 2021-2027 г., свързани с прехода към зелена енергия и опазване на околната среда в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил са в размер на 2,7 млрд. лева, осигурени по Фонда за справедлив преход.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Менгелеле

    1 0 Отговор
    Айде Дечо Колев взе да смуче ! И ПП- ДБ - също !
  • 2 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    А в Поибрене кога?И ние имаме нужда

    Коментиран от #3

  • 3 Вуи

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Кочо, ти се смениш, но сме на второ место по външни тоълетни, и аз съм на външнъ и нивгъш не съм влизал в закрита такъвъ