Last news in Fakti

29 Юни, 2023 11:47 4 720 3

Масови проверки на собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем

  • гърция-
  • собственици-
  • краткосрочно наемане-
  • данъци-
  • проверки

Собствениците на над 73 000 имота в Гърция са „забравили“ да декларират приходите от тях

Масови проверки на собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Независимият гръцки данъчен орган (AADE) идентифицира повече от 73 000 мениджъри на имоти и собственици на краткосрочни наеми, които са „забравили“ да декларират общо 102 млн. EUR приходи през 2022 г.

Данните за недекларирани доходи влизат в AADE чрез дигитални платформи - Airbnb, Booking.com, VRBO - и се съгласуват с декларираните доходи. В резултат на това бяха изпратени имейли до 73 258 собственици.

През миналата година контролът е бил насочен основно към управителите, посочват от данъчните. В същото време, в съответствие с протокола за сътрудничество, към платформите са изпратени файлове, изискващи техните управители да деактивират общо 14 736 регистрации на имоти, тъй като или нямат регистрационен номер, или този, който имат, се оказва невалиден.

Освен това имейли са изпратени и до уебсайтове за управление на луксозни вили с молба да спазват местните закони. Преди това AADE е открила множество случаи на отдаване под наем на жилища от висок клас за значителни суми пари, в някои случаи над 10 000 EUR на ден, без да бъдат декларирани пред данъчните власти.

Проверки ще бъдат извършени тази година във всички островни региони, според източници в данъчните власти, като се използват данни от дигитални платформи, уебсайтове, както и информация от трети страни.

Съобщава се, че проверките ще бъдат особено задълбочени и постоянни, като ще обхващат периода, започващ на 1 март 2023 г., с акцент върху парите, набрани от фирми и хора при краткосрочни наеми.

Това означава, че регулаторите ще търсят чрез интелигентни устройства на месечна база, за да идентифицират хората, които избягват да разкриват спецификата на своите вноски в регистъра, в допълнение към проверката на декларирания доход от предходната година.

С оборот от краткосрочни наеми над 2,2 млрд. EUR, значително по-висок от 2019 г., данъчната администрация планира да съгласува наемните плащания с данните, които данъкоплатците декларират в данъчните декларации за тази година. Това е необходимо, за да се идентифицират лицата, които укриват доходите си от отдаване под наем на недвижими имоти от данъчните власти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАП

    2 3 Отговор
    Крайно време беше, милиони се правят от тоя бизнес, на черно
  • 2 Като прочета Милена.......

    1 1 Отговор
    Тук съм за коментарите.Тая е голяма гугутка.
    Плащат и и тя не знае за какво!Брокита къде сте?
  • 3 бл.134 в Zап. парк

    1 2 Отговор
    Няма що ? Новия "икономически тигър " - Гърция .За 10-15 години цяла Европа заприлича на Гърция -заеми,заеми -сиртаки, зелен преход и войни.Супер
    Сега да видим на кой ще го напират с бежанците , свали ще е на холандци и австрийци.После се чудете ,че 15 години немогат да ни приеман в извънземния си Шенген или в пропандлата Еврозона