Last news in Fakti

14 Юли, 2023 11:06 1 958 0

Съседите с нова система за бързо идентифициране на неплащащите краткосрочни наеми

  • гърция-
  • наем-
  • краткосрочно наемане-
  • правила-
  • данъци

Гръцката данъчна администрация сключва договор за сътрудничество с Airbnb, Booking и VRBO

Съседите с нова система за бързо идентифициране на неплащащите краткосрочни наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцката данъчна администрация и три големи платформи (Airbnb, Booking.com и VRBO) са на път да сключат нов протокол за сътрудничество, който ще доведе до идентифициране на неизпълнените задължения при краткосрочни наеми.

Новият протокол ще даде възможност за подробен и по-добър обмен на информация между платформите и данъчната администрация (AADE) както за доходите, получени от собствениците на имоти, така и за регистъра, който те декларират в платформите.

Това означава, че платформите автоматично ще дисквалифицират собствениците на имоти, които или не декларират своя регистрационен номер на собственост (PRN), или декларират фалшив такъв.

От 2024 г. сумите, получени от краткосрочни наеми, ще бъдат предварително попълнени във формуляра E2 въз основа на данни, получени от трите платформи, според източници от данъчната администрация. Отбелязва се, че през миналата година размерът на събрания данък от краткосрочно наемане на имоти е надхвърлил 550 млн. EUR.

Данъчните казват, че ревизиите ще бъдат задълбочени и продължителни и ще започнат на 1 юли 2023 г. Това означава, че освен проверка на декларираните доходи за предходната година с интелигентни инструменти, всеки месец проверяващите органи ще търсят данни от онлайн платформи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА