Last news in Fakti

25 Юли, 2023 11:25 1 909 2

Едва 20% от сделките се реализират с банков заем

  • гърция-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

Над 8 млрд. EUR са инвестирани в имоти в Гърция през изминалите 12 месеца

Едва 20% от сделките се реализират с банков заем - 1
Снимка: Shutterstock

Средствата, инвестирани в периода юни 2022-юни 2023 гг. в гръцкия жилищен пазар, се оценяват на над 8 млрд. EUR, което подчертава възходящата тенденция в търсенето, както и в цените. Тази сума е висока, като се отчете фактът, че банките вече не финансират 100% от стойността на закупения имот, както и че само 20% от сделките се осъществяват чрез банково кредитиране.

Според данни на централната банка на Гърция общо 1,1 млрд. EUR са били отпуснати под формата на жилищни заеми през 2022 г. Тази цифра, въпреки че е нараснала с 42% в сравнение с 2021 г., все още е еквивалентна на само 10% от съответните средства, изплатени по време на балона на недвижимите имоти. Според Централната банка на Гърция в периода 2005-2007 г. средногодишно са отпускани жилищни заеми в размер на около 12 млрд. EUR.

Смята се, че през 2022 г. банките са финансирали приблизително 65% от стойността на придобития имот. Това означава, че общата стойност на имотите, закупени чрез банкови заеми, възлиза на 1,45 млрд. EUR. Като се има предвид, че тази цифра е 20% от общата сума, общата стойност на инвестициите, направени в пазара на недвижими имоти, достига около 8,4 млрд. EUR. В същото време само 2 млрд. EUR са похарчени за покупка на недвижими имоти в Гърция от чужденци.

Оказва се, че стойността на финансираните от банките имоти е средно ниска. Според данни на BoG за първото тримесечие на 2023 г. общите плащания по ипотечни кредити са достигнали 337 млн. EUR, което е ръст от 31,4% на годишна база. Бяха отпуснати общо 4 069 заема на средна сума от 82 700 EUR с процент на финансиране от 61% от стойността. Това означава, че средната стойност на недвижими имоти, закупени на кредит през последните три месеца на 2022 г., е била едва 115 000 EUR.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 4 Отговор
    Бедни били византийците, на кредит пазарували.. Митове и легенди. Само Ганя може да се закачи на кредитната кукичка и после цял живот да изплаща панелката.
  • 2 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Този пазар е сезонен. Това са данни от пролетния сезон който по дефолт е най силен.
    Наблюдавайте цените от края на юни, те ще продължат падат. До март ще има спад а ако лихвите се задържат на тези нива може да видим и срив. Повече никога няма да видите отрицателни и нулеви лихви. Това беше аномалия която се случва веднъж на 100 години . Инфлацията няма да падне толкова лесно и ще държи лихвите високи. Това ще продължи с години. Ако пък тя падне рязко това ще рече че рецесията е тук(загуба на работни места и дефлация). Банките ще свалят лихвите но вече ще е късно за пазарите. Те винаги са се сривали скед като банките започнат да намаляват лихвите. Зa QE- печатане на пари просто забравете. Банките ще се борят само с лихви но не и с принтера.