Last news in Fakti

4 Юли, 2023 13:21 1 847 5

Темпът на поскъпване се забави - Юли 2023

  • малта-
  • жилища-
  • цени-
  • поевтиняване

Малта все още не може да достигне нивата от 2019 година

Темпът на поскъпване се забави - Юли 2023 - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата в Малта продължават да растат, но с много по-бавни темпове, отколкото преди пандемията, се посочва в нов доклад за жилищата от Grant Thornton и Dhalia.

През втората половина на 2022 г. цените на жилищата се увеличават с 1,7% спрямо първото полугодие. Междувременно цените паднаха с 2,9% през първите три месеца на 2023 г. Въпреки корекцията надолу те все още остават по-високи от 2019 г.

Наемните цени се повишиха с 8,7% през втората половина на 2022 г. и останаха горе-долу непроменени през първите три месеца на 2023 г. Това отбеляза пълно и стабилно възстановяване от спада на цените на наемите по време на пандемията от коронавирус.

Достъпността на жилищата остава голямо предизвикателство, въпреки че има малко подобрение през последните години. Анализатори коментират, че някои групи, особено нови купувачи, трудно навлизат на пазара на имоти.

Докладът за жилищата показва, че максималната достъпна цена на дом за семейство от един възрастен е 160 000 EUR. „Това е далеч от средната цена на жилище от 250 000 EUR“, припомнят специалисти от имотния бранш.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръста на Ръста

    7 1 Отговор
    се оръсти, балона прави фъсссс
  • 2 Аз Кочо

    6 1 Отговор
    Същото беше и с цените на олиото. Докато не се сринаха

    Коментиран от #3

  • 3 Архитект

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Такова сравнение може да направи мног елементарен човек

    Коментиран от #4

  • 4 Коструктор

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Архитект":

    да , ама е вярно

    Коментиран от #5

  • 5 Вуй

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коструктор":

    Кое е вярно, че се елементарен ли ха ха