Last news in Fakti

10 Август, 2023 12:21 8 432 21

Претъпканите складове и последствията за европейската и американска икономики

  • складове-
  • стока-
  • икономика-
  • забавяне

Изчерпването на запази започна късно

Претъпканите складове и последствията за европейската и американска икономики - 1
Снимка: Shutterstock

Слабите времена, пред които са изправени много американски и европейски компании, може да продължат по-дълго от очакваното, тъй като те се опитват да разпродадат своите големи запаси във времена на слабо търсене.

Препълнените складове означават по-малко поръчки за производителите, което води до по-ниски нива на бизнес активност и в крайна сметка по-слаб растеж.

Високите нива на складови наличности са резултат от търговците на дребно, търговците на едро и производителите, които трупат всичко - от бира до инструменти за „направи си сам“, химикали и дрехи до блокирането в резултат на коронавируса, което смути веригите за доставки и затвори фабрики.

Сега търсенето в световен мащаб намалява, тъй като разходите за заеми се повишиха, така че компаниите започнаха да намаляват запасите си. Но процесът е много по-бавен от очакваното и може да се проточи през идната година.

„Очаквахме клиентите да намалят запасите около средата на годината, но засега не виждаме признаци това да се случи. Може да се случи в началото на следващата година“, каза Винсент Клерк , който е главен изпълнителен директор на Maersk – един от най-големите превозвачи на контейнери в света. Компанията контролира около една шеста от световната търговия с контейнери, транспортирайки стоки за множество големи търговци на дребно и компании за потребителски стоки, пояснява аг. Reuters.

Над 30 американски и европейски компании, включително Hugo Boss (BOSSn.DE), Heineken (HEIO.AS) и A.P. Moller-Maersk (MAERSKb.CO), 3M Co (MMM.N) и Stanley Black & Decker (SWK.N) се оплакаха, че намаляването на запасите е навредило на представянето им през второто тримесечие.

Неблагоприятната перспектива идва на фона на ниските очаквания за резултатите през второто тримесечие, тъй като възстановяването на Китай след пандемията се забавя. Данните на Refinitiv I/B/E/S показват, че американските и европейските компании се очаква да отчетат най-лошите си тримесечни резултати от години.

В еврозоната запасите на готова продукция удари рекорди през август миналата година, а изчерпването започна едва през май въз основа на последните данни за производството в еврозоната.

В САЩ анализ на Бюрото по трудова статистика на САЩ от CFRA Research показа, че бизнес запасите са скочили с 20% в средата на 2022 г., най-големият скок откакто се води подобна статистика от 1993 г.

Търговците на дребно бяха водещи в тази тенденция - повишиха запасите с една четвърт спрямо година по-рано.

Някои компании, включително BASF (BASFn.DE), Levi Strauss (LEVI.N) и Holcim (HOLN.S), казаха, че най-лошото е зад гърба им въз основа на скорошни коментари на ръководители.

За листнатата в Лондонската стокова борса Coats Group (COA.L), която произвежда конци и прежди, нещата се подобряват, но намаляването на запасите е по-дълбоко и продължи по-дълго от обикновено. Главният изпълнителен директор Раджив Шарма очакваше с нетърпение взрив на поръчките, след като клиентите изпразнят складовете си, но каза по време на разговор с анализатор на 1 август, че не може да предвиди времето и мащаба на това възстановяване до четвъртото тримесечие.

Магазините много внимават да не се зареждат максимално, но Арун Сундарам, вицепрезидент по проучване на капитала в CFRA Research, каза, че се тревожи от търсенето, което се насочва към празничния сезон в САЩ. „Излишните спестявания, които потребителите са направили от началото на пандемията, намаляват и смятаме, че всички тези излишни спестявания могат да бъдат изчерпани до края на годината или началото на следващата.“

Парул Джейн, професор по финанси и икономика в университета Рутгерс, смята, че проблемът в САЩ може да се е влошил, а не подобрил. Съотношението инвентар към продажби в САЩ беше 1,4 през май спрямо 1,33 преди година, което означава, че търговците на дребно, производителите и търговците на едро имат повече инвентар, отколкото могат да продадат с по-висок процент от преди година, каза тя.

Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, не очаква възстановяването да започне до 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 40 Отговор
    а в Русия няма нищо...

    Коментиран от #6, #11, #15

  • 2 Българин

    14 39 Отговор
    европейците сме презадоволени хора-за това милиони руснаци емигрираха в Европа

    Коментиран от #4

  • 3 Комуниста

    63 4 Отговор
    Купувайте неща от които имате нужда наистина и ще смажем алчните капиталисти. В едно жилище трябва да има въздух, а не непотребни вещи, а и човек не може да има всичко което поиска иначе живота се обезсмисля.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Икономист

    57 8 Отговор
    "Препълнените складове означават по-малко поръчки за производителите, което води до по-ниски нива на бизнес активност и в крайна сметка по-слаб растеж"

    Препълнените складове говорят само за едно - че потребителите не купуват а това значи че производителите трябва да намалят производството или да го спрат напълно което пък води до стагнация а не до растеж.

    Да живеят санкциите - колективния запад се самопростреля в крака. Сега ако приемат и нови държави в БРИКС и почнат разплащания в национални валути "щастието" ще е пълно.

    Коментиран от #7

  • 6 Антитрол

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И в главата ти няма нищо - обаче си първи.

    Коментиран от #8

  • 7 аонсаджия

    11 29 Отговор

    До коментар #5 от "Икономист":

    как е руплата?чинайците вече залагали цена
    на стоките 200 руплии за 1$ 🤡

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Миризлив пор

    38 1 Отговор
    Много от търговците вдигнаха неоправдано цените и регистрираха бързи печалби, да но много хора не са им изгодни цените и спряха да купуват. Ако нормализират цените и ще се нормализират и продажбите.
  • 10 БАНко

    32 4 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ !!! НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА Е ПРОГЛЕДНАЛА !!! ЗА ЕДНА ГОДИНА 176 КОМПАНИИ ОТ СКАПАНАТА ЕВРОПА И АМЕРИКА СА ЗАГУБИЛИ НАД 100 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАРАДИ НАПУСКАНЕТО ОТ РУСИЯ , СЛЕД ЗАПОВЕДИТЕ НА БАЙДЪНЧО И УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО !!! ДА ТЕ ПРИНУДЯТ ДА НАПУСНЕШ РУСИЯ СЛЕД ВЛОЖЕНИ МИЛИАРДИ ИНВЕСТИЦИИ Е ПОЗОРНО И ПРАЗНОГЛАВО !!!

    Коментиран от #19

  • 11 БАНко

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ДЕФИЦИТЪТ НА РУСИЯ Е 1,8 % , А СКАПАНАТА ЕВРОПА СЕ СТРЕМИ И МАНИПУЛИРА ЗА ДА СЛЕЗЕ ДО .... 3 % !!!! КАКВИ ГИ БРЪЩОЛЕВИ ,, НЕЗНАЕН БЪЛГАРИН " ????
  • 12 пишман санкции

    18 3 Отговор
    те ти санкция, видовден...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "аонсаджия":

    Как е японската йена....

    1050 за 1 долар

    Как е южно корейски вон ...

    1100 за 1 долар

    Коментиран от #18

  • 15 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Затова ли ЕС каза на гражданите да започват да ядат насекоми
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    14 5 Отговор
    1 Японска йена равно на 0,0070 Щатски долар
    1 Японска йена равно на 0,0063 Евро
    1 Южнокорейски вон равно на 0,00069 Евро
    1 Южнокорейски вон равно на 0,00076 Щатски долар

    С великите САЩ и ЕС
  • 18 рупиилите

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "🇷🇺 Zвяра 🇷🇺":

    ги слагай в дюшека.да те топлат 😁
  • 19 на э банко

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "БАНко":

    довечерй пак ше си челастрен
  • 20 Б аах м ааму

    9 0 Отговор
    и евреи ...
  • 21 Знайко

    15 0 Отговор
    Е толкова лъжи на едно място не бях чел. Хем ллкадовете задръстени, хем фирмите намаляват запасите си, хем сме очаквали изчерпване на наличности заради сезона, хем не се е случило заради по-високите разходи! Явно това е новата схема- заливаш хората с информация, която не могат да смелят заради термините и докато те се лутат в мъглата от лъжи, взимаш парите и на Малдивите! Няма да мине толкова лесно с такива витиевати обяснения тоя път! Африканеца и каза на нашта Кристалинка....много хубаво ми се усмихвате , ама тоя път няма да мине с усмивки! Къде ни е жп-то север-юг, което обещавахте, къде ни е магистралата от атлантика до индийския океан? Панджабитата се усетиха, а ние хентелигентните не можем!