Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:03 5 061 9

Драстично поскъпване на тези имоти в Пловдив

  • бгсклад-
  • атанас ласков-
  • складове-
  • пловдив-
  • пазар-
  • цени-
  • наем

Наемите, за разлика от продажните цени на складове, отчетоха умерен ръст

Драстично поскъпване на тези имоти в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на производствени и складови площи през 2022 г. в Пловдив беше динамичен, подобно на 2021-ва и се характеризираше с леко покачване при наемните и драстично поскъпване на продажните цени. Основните фактори, които повлияха на пазара бяха инфлацията, политическата обстановка у нас и войната в Украйна.

При наемите на по-малки имоти – до 150 кв.м, имаше тенденциозно повишено търсене, съпътствано и от повишаване на наемните нива.

При по-големите имоти - от 800 до 3000-4000 кв.м, имаше интерес и се сключиха сделки главно с чуждестранни инвеститори, които вече са навлезли стабилно на българския пазар и такива, които преместват производството си в страната, привлечени от по-добрите възможности на логистиката, по-достъпна работна ръка и икономически перспективи“, казва Атанас Ласков от БГСклад.

При сделките с покупка и продажба на индустриален имот се регистрира повишен интерес към малки и средни обекти със стойност до 800 000 EUR, но и вакуум на пазара, породен от липса на проекти. Изтеглянето на оферти от продажба доведе и до повишаване на цените на имотите, които останаха в пазара.

„Наблюдаваме и леко отдръпване на интереса към по-големи проекти с цени над 1-1.5 млн. EUR, поради икономическите и политически събития в България и Европа през изминалите 12 месеца. Вдигането на лихвените проценти, прекъсването на веригите за доставки, прогнози за идваща криза се отразяват негативно върху търсенето и инвеститорите са много по-предпазливи и дисциплинирани“, уточнява Ласков.

Основно търсенето е към малки парцели до 5000-7000 кв.м за строителство на малки складови или производствени бази за собствени нужди. През третото и четвъртото тримесечие, след балансиране на цените на строителните материали и услуги се възстанови и строителството на нови площи за отдаване под наем.

Трудно бихме прогнозирали 2023 г. Развитието на войната в Украйна, инфлация покачващи се лихвени проценти, икономическа несигурност обуславят непредсказуемост на пазара. Сигурното е, че цените на индустриалните площи не се повишиха с темпа на жилищните, затова и при тях не бихме могли да очакваме корекция надолу с повече от 10%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    6 2 Отговор
    Ето , ето ураааааа , имотито ша фръкнат
  • 2 счети

    10 3 Отговор
    Бравос на филибето. Още може да набивате пари там. Във Румъния е същата работа - пустеещи складови площи , само желаещи да има да въртят трътки там.
  • 3 Вуй

    5 4 Отговор
    Ми много ясно,с тая бясна инфлация парите се обезценяват
  • 4 Стамат

    3 0 Отговор
    Честит празник
  • 5 Купувам три

    3 3 Отговор
    докато още са скъпи, че после ще поевтинеят.

    Коментиран от #6

  • 6 Трътлю

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Купувам три":

    … ’ще поевтинеят’ спрямо кое? Наясно си че количеството напечатани пари е малък процент от създадените от нищото пари във вид на компютърни 00000000000. Мастилото е скъпо, пластиката (вече не използват хартия), водните знаци, машините за печатане на банкноти, заплатите (не можеш да изнесеш печатницата на £,$,€, в Китай) всичко това струва пари, затова те просто произвеждат 00000000000, нарича си ‘количествено облекчение / quantitative easing’. Та, питам те аз сега, спрямо ТОВА ли ще поевтинеят имотите?

    Коментиран от #8

  • 7 Трътлю

    8 1 Отговор
    Във Waalwijk, Холандия, се строй град със складове по-големи и модерни от Терминал 2 всеки, десетки и десетки огромни супермодерни структури в една изключително спокойна паркова среда, с невероятна пътна и жп инфраструктура. Всички са моментално заети от мултинационалните гиганти като Apple, CEVA, MAERSK, China Shipping… Поне Панаира можеха да го разработят но не става, не се получава. Не и в БГ.
  • 8 Спрямо това че

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Трътлю":

    сметката ми за газ е 426 лв., вода 153 лв., ток 82 лв., телефон 50 лв., за храна всеки ден по 60 лв. и то бедничко.
  • 9 Перо

    4 0 Отговор
    Аз пък съм добре платен,защото някога вместо да ритам топка.......УЧИХ