Last news in Fakti

8 Декември, 2023 18:56 2 649 11

Голям процент от сградите у нас трябва да са климатично неутрални до 2050 година

  • климатична неутралност-
  • инициатива-
  • оае-
  • държавни-
  • сгради

България се присъедини към американската инициатива за климатична неутралност на държавните сгради

Голям процент от сградите у нас трябва да са климатично неутрални до 2050 година - 1
Снимка: БГНЕС

Сградите, в които се помещават държавни учреждения и фирми у нас, трябва да са климатично неутрални до 2050 г. и да не произвеждат никакви вредни въглеродни емисии – от отопление, осветление или други енергийни нужди. Причината България да се ангажира именно с този срок е, че страната ни се присъедини към американската инициатива за климатична неутралност на държавните сгради до 2050 г. Договорът беше подписан по време на COP28 в Дубай. В инициативата са се включили над 30 държави.

За да се постигне пълна климатична неутралност, сградата на първо място не трябва да се отоплява с използването на изкопаеми горива. Към момента това се постига най-вече чрез монтиране на термопомпи. Тя обаче не трябва и да използва електричество, което е добивано от кондензационни въглищни централи, а това в България към момента няма как да се приложи.

Постигане на климатична неутралност е възможно, ако собственикът на сградата – в случая държавата, започне да купува разрешително за въглеродни емисии.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доматито

    28 1 Отговор
    Има само един ЕДИНСТВЕН начин тия изисквания да бъдат изпълнени и този начин - връщане в каменната епоха. Даже и тогава може би няма да сме климатично неутрални, но отпечатъка ни ще бъде нищожен. По-голяма глупост тоя климатичен неутралитет НЯМА, във войните по света се използват такива хубави климатично неутрални бомби и машини, че представа си нямаме. В държавите на тия с климатичната неутралност почвите, водите и въздухът им бяха отровни още в средата на 60те години на 20 век - Германия, Англия, Франция, Италия, Холандия. И кой им ги отрови - алчните им капиталисти, не стига друго, ами изхвърляха токсични и радиоактивни отпадъци в световния океан. Хайде сега - който е мърсил планетата да си плати и чистенето, а не те яли кифтетата, всички ще им плащаме сметката, а те пак на далавера искат да излязат. Ама нии си трайм, щот доматито го ядем барабар с колците.
  • 2 Сатана Z

    15 5 Отговор
    Ами тогава още сега им спрете парното на тия търтеи.
  • 3 Боклук

    31 1 Отговор
    "Постигане на климатична неутралност е възможно, ако собственикът на сградата – в случая държавата, започне да купува разрешително за въглеродни емисии."
    Нали се сещате,че след това ние трябва да си купуваме правото да дишаме въздух?

    Коментиран от #6

  • 4 Нема да стане

    20 2 Отговор
    Няма да се наложи. До тогава тая измама ще е официално разкрита, а зелените шарлатани ще са в затвора.
  • 5 хахаха

    14 0 Отговор
    В единия ъгъл на басейна покаят, а в другия си е чисто. Няма такива тъпани!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    Еврофедалите могат да измислят само еврофедалски никому ненужни (вкл.на природата) "правила"

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стойко

    2 1 Отговор
    Абе какво е това " климатична неутралност" на обикновен език ?