Last news in Fakti

27 Май, 2024 10:41 8 347 87

Руснаците все по-трудно разпродават имотите си по българското Черноморие

  • imot.bg-
  • полина стойкова-
  • ваканционни имоти-
  • цени-
  • пазар

Акцентът в търсенето е на по-бюджетни имоти в по-отдалечени от основните туристически атракции райони

Руснаците все по-трудно разпродават имотите си по българското Черноморие - 1
Снимка: М. Богданова ©

Необичайното топло време в края на април и началото на месец май подлъга част от курортните комплекси по българското Черноморие да отворят врати още по Великден. Темата за покупка на ваканционен имот в близост до морския бряг отново е на дневен ред. Кой купува, кой продава, налице ли са все още последствия за пазара в резултат на пандемията от коронавируса и какви са те? На тези въпроси отговаря в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Госпожо Стойкова, какво се случва на пазара на ваканционни апартаменти и къщи по българското Черноморие?

В началото на 2024 г., дори все още извън активния туристически сезон, виждаме голяма активност на пазара на морски ваканционни имоти. Хората се подготвят за предстоящото лято, като търсенето обхваща цялото българско Черноморие. Забелязваме, че интересът е насочен към бюджетни апартаменти, дори те да са по-отдалечени от основните туристически атракции.

Кой продава и кой купува днес морски ваканционни имоти?

Основни купувачи продължават да са българите, които са много активни и все повече от тях научават за възможностите за покупка на собствен имот на морето. Чужденците на пазара са ограничени, като те идват основно от страни като Румъния, Полша, Чехия, в най-общи линии съседни страни или такива, които имат традиции в туризма по българското Черноморие, като най-много от тях предпочитат Слънчев бряг.

Руснаците понастоящем остават по-скоро в позицията на продавачи и макар сега да има на кого да продадат имотите и то на много добри цени, тъй като има търсене, а предлагането е ограничено, те вече се сблъскват с редица проблеми и ограничения при продажбата, породени от наложените санкции.

Руснаците все по-трудно разпродават имотите си по българското Черноморие

Как COVID-19 пандемията промени търсенето на ваканционни имоти по морето?

Пандемията донесе по-голяма гъвкавост за живот и работа от разстояние, което повиши интереса към притежаването на втори дом на морето, където може да се прекарва цяло лято или да се работи отдалечено. Виждаме, че хора, които са се сдобили с имот на морето още от Великденските празници се възползват да прекарват време там до късна есен (до края на октомври), когато все още има подходящи условия за разходка и туризъм.

Така че бихме могли да кажем, че пандемията определено засили интереса към покупката на втори дом, а последвалата инфлация допълнително ускори този процес, като накара хората да побързат да вложат своите средства.

Туристите започнаха да се връщат през миналото лято. Как това се отрази на пазара на ваканционни имоти?

Завръщането на туристите особено българите, които са силно привързани към определени български курорти, доведе до засилен интерес към покупка на имоти там. Някои купуват за собствено ползване, а други с цел инвестиция за отдаване под наем, което да генерира доходи по време на силния туристическия сезон. Поскъпването на цените на хотелските услуги даде допълнителен стимул за покупка с цел отдаване под наем, което дълги години не даваше добри възможности за доходност.

Какви фактори трябва да са налице, за да бъде отново българското Черноморие атрактивна дестинация за инвестиция в имот?

Трябва да се работи най-вече за удължаване на сезона, за да сме по-конкурентни на други страни с по-дълги летни сезони. Макар нашият летен сезон да е по-кратък, той може да бъде разширен от Великден до края на октомври, когато все още времето е подходящо за морски туризъм.

В допълнение, подобряване на инфраструктурата и услугите и осигуряване на по-добър и бърз транспортен достъп също би помогнало и виждаме, че доста неща се правят в тази посока. Също така, наличието на повече полети до морските ни курорти би увеличило интереса към тях. В общи линии, мисля, че вървим в правилната посока и това се вижда и в развитието на ваканционния пазар и възвръщането на неговата атрактивност, макар и основно сред местни купувачи.

Кои нации като чужденци имаме най-голям шанс да купуват имоти по българското Черноморие?

Най-голям шанс имаме да привлечем купувачи от съседни страни като Румъния, Сърбия, дори Турция. Интерес проявяват и граждани от страни, които имат традиции в предлагането на туристически пакети за България – най-вече това са страни от Централна и Източна Европа, Германия, Великобритания и други.

При положение, че имаме стагнация при продажбата на ваканционни апартаменти по Черноморието, какво се случва с ваканционните къщи, които са още по-скъпа инвестиция?

Къщите са по-трудно продаваеми, особено тези в затворени комплекси поради високите такси за поддръжка и липсата при много от тях на собственост върху земята. Въпреки това, съществува сегмент от пазара със заможни купувачи, които предпочитат качествено изградени самостоятелни къщи с двор, които предлагат истински лукс и уединение в близост до морето.

Топлото време от началото на април определено спомогна за по-ранното започване на летния сезон. Това как се отразява на пазара на имоти? И като цяло глобалното затопляне може да звучи абстрактно, но то влияе на пазара на имоти.

По-топлото време в началото на сезона може временно да засили интереса към имотите по морето, но ние виждаме, че топлото време беше заменено от традиционно пролетно време, което на морето е дори още по-хладно. Със сигурност обаче то дава възможности за разходки, за време на открито и за пълноценен отдих край морето.

Затоплянето като че ли води до по-голяма несигурност и притеснения относно дългосрочната стойност на имотите в ски курортите, но те пък привличат не само любителите на зимните спортове, а и природолюбителите, хората, които обичат планината и ѝ се радват през цялата година.

Какви са вашите прогнози относно цените на ваканционните имоти – апартаменти и къщи през това лято?

Прогнозираме, че цените ще се задържат на съществуващите нива поради забавянето в броя на сделките и изявените предпочитания към по-бюджетни имоти. В повечето курорти цените остават около 800 EUR/кв.м за обзаведени апартаменти, докато в най-скъпите райони достигат до 1300 EUR/кв.м на база на наши данни за реално сключени сделки.

Кои селища ще са най-предпочитани за покупка на имот?

Всички курорти привличат интерес, но особено активни са районите около Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Поморие, както и на юг Созопол и Черноморец, а на север Бяла, Балчик и Каварна. Тези места привличат най-голям интерес сред купувачите.

Какво ще се случи с цените?

Цените вероятно ще се задържат на същите нива, като можем да очакваме отстъпки за имоти, които са застояли на пазара. Няма да видим значителни промени в цените през тази година.

Строителството по морето продължава? Къде и какво се строи?

Строителството продължава, като се развиват малки сгради или следващи фази на съществуващи комплекси, а също така и се довършват изоставени преди години сгради и комплекси.

На какви цени се продава?

Цените варират между 1100 и 1500 EUR/кв.м в зависимост от местоположението и екстрите в комплекса.

Кой го купува и с каква цел?

Трябва да се отбележи, че купувачите на ваканционни имоти предпочитат завършени и обзаведени имоти, тъй като това улеснява техните възможности за отдаване под наем или незабавно ползване, а и от разстояние те трудно могат да наемат майстори за довършване и да ги обзавеждат.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези имоти

    58 46 Отговор
    трябваше да бъдат конфискувани!!!!! Камчия трябва да се национализира!!!!

    Коментиран от #12, #14, #41

  • 2 Буден

    53 7 Отговор
    Иска им се на брокерите ?...!
  • 3 честен ционист

    50 13 Отговор
    Много от руснаците разменят ваканционните си имоти по БГ Черноморието с подобни по турското Средиземноморие. Турски фирми масово са вече собственици на руските имоти в БГ.

    Коментиран от #36

  • 4 хахахха

    21 22 Отговор
    те не разпродават, те изкупуват, за тях е пресъпен рай Варна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руснаците

    37 23 Отговор
    не купуват , а на тези руснаци , които по продават , имотите им са в руски общности ! И никой ги не ще за комшии !

    Коментиран от #15

  • 7 Русофил

    35 30 Отговор
    Толкова имоти на руснаци има в БГ. Ако ще стоят празни едно данъче 100евро/м2 ще е добре.
    По-добре от това да бъдат национализирани като безстопанствени, както руснаците правят в
    момента с жилищата на украинците.

    Коментиран от #42

  • 8 Аз Кочо

    44 10 Отговор
    Тепърва продаването ще става все по-трудно и не само за руснаците а и за българите.
    Пазара се пренасити, хората купиха и продадоха.
    Ниските лихви издърпаха напред бъдещото - отложено търсене на пазара.

    Коментиран от #24

  • 9 Аз Кочо

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "инфлацията дигна цените":

    Трябва да разберете че има разлики при инфлацията на активите и на потребителските цени

    Къщите са активи и са част от инфлацията на цените на активите, а не от инфлацията на потребителските цени. Инфлацията на потребителските цени обхваща предмети за потребление, стоки и услуги, които потребителите потребяват. Цените на активите вървят нагоре и надолу и могат да паднат много. Като цяло потребителските цени почти никога не падат. Голяма разлика. Ето защо те се проследяват отделно както и инфлацията в заплатите се проследява отделно от тази на активите и на потребителските цени

    Коментиран от #45, #52

  • 10 Колата

    30 5 Отговор
    Тоя все едно говори на запис. повтаря едно и също вече 3-4 години. Умрял е туризма в БГ, държи се на системи. 20-30 % предлагат качествен продукт който отговаря не цената. Другите са бетонирано краибрежие с цел пране на пари, продукт ниско качество за висока цена или просто слаб тур. продукт.
    Киргизите ще извадят сектора от застой ? Работят добре обаче европейски езици не владеят.

    Коментиран от #46

  • 11 Важното е

    28 20 Отговор
    Да са маат от тука

    Коментиран от #30, #38

  • 12 Русофил

    17 19 Отговор

    До коментар #1 от "Тези имоти":

    По-добре: 700 000 имота на руснаци х 40м2 х данък 100евро/м2 = 2.8 млрд.евра/година от руснаците ресто.
  • 13 Черноморието е супер

    16 21 Отговор
    Е, не е всичко безплатно като в Гърция, но определено си заслужава ! Повечето негативни коментари са от хора били за последно 1999 тапи от жалбата на абонамент към разни русофилски и корпоративни субекти.

    Коментиран от #44

  • 14 Руснаци

    30 20 Отговор

    До коментар #1 от "Тези имоти":

    Колко демократично и революционно е да отнемеш нещо на някого или по-скоро да го откраднеш и да си го вземеш. Истински европейски ценности.

    Коментиран от #26

  • 15 Руснаци

    26 22 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаците":

    Първо, руснаците не купуват недвижими имоти в общности, и второ, не защото съседите не са доволни от тях, а защото цената на руските недвижими имоти е много висока, тъй като, като правило, те се намират в елитни комплекси.

    Коментиран от #25

  • 16 иухъгтф

    23 18 Отговор
    Как пък не се сещам и за един от поне 1000-та руснаци дето знам, че имат имоти в бг да се е засилил да продава... Даже напротив- знам поне 200 човека които си купиха имоти у вашата дупка в последните 6 месеца... С кой акъл решиха да се бутат в лаѝната не ми е ясно, но купиха- всеки луд с номера си...

    Коментиран от #21, #23

  • 17 Мъдрият

    37 17 Отговор
    "Необичайното топло време в края на април и началото на месец май "

    Това не е вярно!

    Тази пролет е една от най-хладните до момента и още не сме тръгнали по къси ръкави. А в началото на май - беше студено, на Великден бях с дебелото яке, а предни години винаги съм бил с тънки якета, въпреки че Великден беше и по-рано.

    Освен това няма смисъл руснаците да си продават имотите, защото скоро тези евро-атлантически партии(които ни управляваха) ще слязат от политическата сцена и ще дойдат други управляващи(родолюбци и патриоти), които ще възобновят добрите ни отношение с Русия!

    Коментиран от #19

  • 18 Каква покупка като се изплаща 20

    27 4 Отговор
    Години ипотеката това е договор за наем за 20 години а до края на договора я камилата я камилатя
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стойкова

    28 3 Отговор
    Обичам да лъжа, правя го за удоволствие, брокер съм все пак, още от Варна ме....и така

    Коментиран от #77

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бате Венци от Славия - сикаджията

    34 4 Отговор
    Ай стига с тез имоти , че ми писна вече. Имам си имот, не ми трябва нито да купувам, нито да продавам. Вземете си намерете социални, полезни за обществото работи. Стига сте ми седяли из тея офиси и сте "анализирали" пазара на имоти в България. ВВ България всичко е с краката нагоре няма какво да му се анализира. Намерете си обществено полезни работи. Като за начало се разходете из гробищните паркове да видите бабите и дядовците ви в каква помия "почиват". Може да започнете като чистачи към някои от тях.
  • 23 хи хи хи

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "иухъгтф":

    мъ как 200 ве, милиони са, и всички тука искат да додат, при тебе
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Имаш

    14 9 Отговор

    До коментар #15 от "Руснаци":

    си понятие ти от елитни комплекси ? Чак пък тези , в които продават руснаци апартаментите си , биле такива ?!

    Коментиран от #32

  • 26 В момента

    16 16 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаци":

    Руснаците са тези които "освобождават" украинците от техните територии, жилища, заводи... Така че не ми обяснявай кое било демократично.

    Коментиран от #27, #33, #34

  • 27 ДемоКра

    21 9 Отговор

    До коментар #26 от "В момента":

    Демократичния майдан и преврат - най-добрия преврат :) Сега и Гурзия искаха преврат, ама нещо им се опъва: било първа ценност да защитаваш чуждия интерес и да не може да имаш собствен такъв.
  • 28 И българите

    20 3 Отговор
    все по-трудно разпродават имотите си в София
  • 29 "Кредит Маркет ООД"

    12 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма

    Коментиран от #31

  • 30 Ха ха ха

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "Важното е":

    С прииждащите друговерски лилави талибани ще ти е по-добре, нали? Спомни си това, като те скепцат да те колят на коляно някоя вечер на безлюдно място.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Руснаци

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Имаш":

    Тоест например комплекси в Свети Власи, линия 1 и 2, на кое ниво е това?
    11:34 27.05.2024 г
  • 33 Руснаци

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "В момента":

    По-добре попитайте в интернет как същите тези „нашественици“ се срещат и очакват в Украйна.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Аспровалта

    5 1 Отговор
    Дреме ми на тирантите.
  • 36 Началник

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Абе циониста, ако турците изкупуват имоти по черноморието това май не е много добре, м ?! Щото бай ти султан може да си поиска румелийско в един момент ! Не че може де , щото земята е важна , а тя е българска.

    Коментиран от #47

  • 37 Ти да видиш когато

    14 2 Отговор
    всички купувачи на имоти в България, закупили имоти със стаи тип "кибритени кутийки" за баснословно големи суми започнат все по-трудно да ги продават и отдават под наем какво ще се случи!
  • 38 Мислиш ли преди да драскаш?

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Важното е":

    Сигурно турци е по - добре да ги изкупуват? Те си нямат по - добри курорти от нашите и защо го правят? Отговори си на тези въпроси, преди да далдисваш в помийната яма.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тези имоти":

    Всичко, което беше национално, го подарихте на концесионерите. България обедня за нула време, но пък някои хора напълниха джобчетата.
  • 42 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    И в момента данъ4ето не е много сладко. По курортните места данък + такса смет отиват над 6 промила, май. А там, данъчната оценка може и да надхвърли пазарната цена на имота. За едно партаменче 50 кв ще снасяш всяка година около 600 кинта на общината и по още толкова за такса поддръжка.
  • 43 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Най-много пак да хукнеш към Кап. Андреево, надиплил 6алвари.
  • 44 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Черноморието е супер":

    Не моа ви ра3бера вас, гебропатлантъците: хем ходите на почивки у гръ4к0, хем викате на хората, че нашенско било по-добре от там?!!?
  • 45 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    При активите, каквито са имотите, цените могат да паднат с много, но в края на краищата, пак си се покачват, дори повече, отколкото са били преди падането си. Преди купуваше апартамент с 20 хил лв, а днес го купуваш с 200 хил лв.

    Коментиран от #49

  • 46 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Колата":

    Ако киргизите работеха добре, щяха да си оправят тяхната държава. Нямаше да идват тук.
  • 47 Гост

    8 7 Отговор

    До коментар #36 от "Началник":

    И защо да не може да си я поиска? Кой ще го спре? Приятелите му от патланти4еск0т0 сб0рище ли? Забравихте ли, че 0йропата и краварник0т винаги са въртяли алъш-вериш със с0лтана и са имали интерес да ни държат в негово п0д4инение? Колко му е утре да протегне ръка, а приятелите му да признаят новите му граници?

    Коментиран от #48

  • 48 щял си да ставаш

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    първа кадъна
  • 49 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    След като се качат с много повече, което не е сигурно пак ще паднат и може да е с много повече от преди което пак не е сигурно.
    Факт обаче е че падат и се качват докато цените на услугите почти никога не падат.
    Извода е че не може да се аргументира с това че след като хляба бил станал 2 лева то и имоти трябва да поскъпне два пъти!
    Това което ти ми обясняваш от години и което е смешно.

    Коментиран от #50

  • 50 Гост

    15 6 Отговор

    До коментар #49 от "Аз Кочо":

    Смешното е, че от 89-а досега, имотите са падали няколко пъти, но в крайна сметка пак са с 10 пъти по-скъпи, отколкото бяха тогава, а ти продължаваш да твърдиш, че ще останат по-евтини.

    Коментиран от #51

  • 51 Аз Кочо

    4 8 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Смешното е че ти се правиш на неразбрал.
    89 България беше комунистическа държава със строго регулирани пазари и заплати далеч от европейските.

    Трябва да сравняваш пазара от 2000 г натам.

    И не забравяй къде бяха цените от 2009 -2017 спрямо 2007.

    Това пак ще се.случи, въпросът е кога.

    Коментиран от #65

  • 52 Морски

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Колега, това което си написал е вярно, само че звеното което свърза потребителските стоки и имотите са доходите на населението. Там където има заетост, поминък, производство, услуги и туризъм (в основните областни градове), имотите се вдигат, понеже следват дпходите и кредитирането (което отново е свързано пряко с доходите). Така, че в тези градове няма скоро да паднат имотите. Освен това строителите имат готови завършени имоти, които са ги обявили за продадени, а реално те не са и по този начин напомпват допълнително цените. Оставай със здраве !

    Коментиран от #53

  • 53 Аз Кочо

    8 8 Отговор

    До коментар #52 от "Морски":

    Вуе, писна да отговарям на твойте твърдения които са все едни и същи.
    Няма пак да влизам в спор.

    Ти дори не знаеш как се изписват имената на някои градове!
    Само ще кажа че заплатите в бг са смешни а цените на имотите в бг са равни и дори по високи от тези на запад. Онагледил съм това много пъти.
    За пръв път чувам за търговец които не иска да си продаде стоката!

    Коментиран от #54, #82

  • 54 Морски

    8 7 Отговор

    До коментар #53 от "Аз Кочо":

    Първо - не съм този, който ти е правил няколко пъти дуплика по-горе, това ми е втория пост. Второ - не ме познаваш за да даваш квалификации. Трето - има правила в езика и гледай да ги спазваш, особено с препинателните знаци. Четвърто - смешни са доходите, но къде ? Можеш ли да сравниш напр. Пловдив с Тутракан?! При среден чист доход в семейството от 4-5 хил. лв. за основните 4 областни града в България, можеш ли да посочиш кой точно доход е нисък ?! Пето - виж колко струва апартамент в Мюнхен и виж колко в Бургас и после пак пиши. И шесто - в България гражданите на ЕС могат да купуват свободно имоти, провери статистиката за да видиш колко такива на чужденци има. Айде пак със здраве !

    Коментиран от #55, #56

  • 55 Аз Кочо до умен

    10 8 Отговор

    До коментар #54 от "Морски":

    Понеже твърдиш че не си Вуи, горещо ти препоръчвам да провериш всички статии на факти свързани с имотния пазар публикувани в последния месец . Там ще видиш снимки от чужди сайтове и мой публикации от които ясно се виждат цените на имоти в цяла Европа, сащ, Канада, Австралия Нова Зеландия, Дубай.
    Всички те са по евтини от копторите в София дори от тези в Пловдив, Варна и Бургас.
    Заплатите в бг са 2 89 евро на час. В западна Европа от 11.5 на час нагоре. Канада, Австралия подобно от 11 евро на час нагоре. На Доналд в сащ Мин заплата е 20 долара на час.

    Това едно, второ не си ти този който ще ми поправя правописа нито ще минава наклон как да пиша.

    Ти не можеш да напишеш Монреал правилно а ме учиш на правопис!

    Смешно е!
  • 56 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #54 от "Морски":

    Ето ти цена в Мюнхен.
    На тази цена продават гарсониери в Лозенец,.Вазов и даже младост и то за ремонт.
    А в докторската цената на тези м2 е двойна.

    Коментиран от #57, #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Нота бене

    7 2 Отговор
    Балкона не влиза в квадратурата а е голям!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Аз Кочо

    5 6 Отговор

    До коментар #59 от "Морски":

    Изток също не е централен район в София.
    Ето ти оферта близка до тази в Мюнхен.

    И все пак КАК МОЖЕШ ДА СРАВНЯВАШ СОФИЯ С МЮНХЕН????????

    Сравни заплатите в Мюнхен с тези в София

    Казвал съм ти че се излагаш винаги когато спориш с мен!

    ТОВа е смешно

  • 61 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #59 от "Морски":

    В Германия 60 + от апартаментите се държат от две -три фирми които ги отдават под наем.
    Масово хората предпочитат да наемат. Затова там цените на имотите са високи особенно в градове като Берлин, Мюнхен, Франкфурт.Няма много имоти за продажба.
    Население 1.56 млн. София 1.196 млн.

    Масово емигранти към Германия и никакви към България. България масово емиграция. Отрицателен прираст. БВП на гл. Население Германия в пъти по голям от Мюнхен.

    Мин заплата Германия 12.41 евро на час, бг =2.89 евро.

    Никога не си подготвен и винаги се излагаш

    Коментиран от #62

  • 62 Корекция

    12 1 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Кочо":

    БВП на гл. население Германия в пъти по голям от този на България
    .
  • 63 Аз Кочо

    6 4 Отговор
    Ето ти и ново строителство за 3000 евро на м 2 в Мюнхен

  • 64 Аз Кочо

    7 5 Отговор
    Умен, и преди ти обяснявах че в западно европейските столици няма център като в София и Сливен..Има кота 0

    Например:

    Париж първи район където е Лувъра не е най скъпият район.

    най скъпия район е 7 район който не е точно в географския център на Париж.

    Спри да съдиш по София и Ловеч!
  • 65 Гост

    10 7 Отговор

    До коментар #51 от "Аз Кочо":

    Първо: България никога не е била комунистическа държава. Беше си тоталитарна държава. Какъвто ни беше комунизма, такава ни е и демокрацията.
    Второ: Точно по него време се построиха жилища, с които и днес търгувате и правите ДЛВери. Днешните бекярски квартири не могат да стъпят на малкия пръст на някогашните апартаменти.
    Трето: Кризата от 2009 нас ни застигна чак 2011 и трая до към 2014. Знам, защото точно тогава усилено търсих имот. През 2015 вече нямаше нищо свястно за купуване.
    И четвърто: Да, пак ще се случи, но при срив на цените продавачите се оттеглят и чакат по-добри времена за продажби. Малкото останали, които са на зор, биват разграбени за броени дни, от пълчищата гладни, чакащи цяло десетилетие купувачи. Около 70% от чакащите купувачи ще изтърват много сгодни сделки и ще чакат следващият срив.

    Коментиран от #67

  • 66 Гост

    11 2 Отговор
    Продуцентите Иван и Андрей се подиграха с цените на имотите в София
    Те посочиха няколко наистина фрапантни обяви. 120 000 лева се искат за жилище от 30 кв.м в „Горубляне”, а подобно в „Лозенец” е 150 000 лева. Апартамент от 44 кв.м в „Красна поляна 2” се предлага за 165 000 лева, а двустаен в „Лозенец” е с цена близо 600 000 лева.

    За последната оферта Иван коментира, че за толкова пари можеш да си купиш същото жилище в Барселона и не е ясно как някой ще избере българската столица пред каталунската.

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #67 от "Трифун":

    Купил е ама и той с кредит и на върха на балона.
    Затова не може да спи спокойно и нахъсва другите и те да се извозят
  • 69 Бургаска Вафла

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Как кой, такива като вуи, нали бе умен?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Дедо Йоцо еца

    2 1 Отговор
    Хе хе хе хе присмял се щърбел на хърбел
  • 73 Умен

    1 7 Отговор

    До коментар #70 от "Лекар":

    И като се събуди - нито имот във "Вазовия", нито в МонТреал /така се пише и се къзва името на този град, и ако наистина си припарвал там щеше да го знаеш/. Събуди се, и отново чакаш пред тоалетнита, баба, дядо, мама, тати и съпругата да "минат" оттам, та да дойде и тваят ред."
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Знайко

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стойкова":

    Нямаш представа колко си прав. Тази фирма е горама перачница, но клона им във Варна е много рехав.
    А самата стойкова е от втората вълна във фирмата, но понеже е симпатична я ползават за лице шефчетата.
    Първо любовница на шефа, после жена, после развод, после приятелка на другия шеф и т.н. и т.н....
    Лъже -маже все е шефка. Назначава с усмивка и уволнява със съжаление:)

    Коментиран от #78

  • 78 Стойкова

    8 0 Отговор

    До коментар #77 от "Знайко":

    Първо в Адресс във Варна, там ....яко, след това беше другото, което си описал. Общо взето няма разлика в морала и поведението на "дамите" от порнофолка и имотните продавачки
  • 79 тиквенсониада

    4 2 Отговор
    А мис Бикини Борислава Йовчева лесно ли е продала къщата дарена й от вожД Бойко , за благодарност , че го е задоволявала КЕКСУално ?
  • 80 чичака

    3 4 Отговор
    Оставете рашките, вижте българите балъци, купили апартаменти през 2008-9 г по Слънчака.... щяха да ги дават по 200 евра на вечер под наем, накрая....

    Коментиран от #81

  • 81 накрая

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "чичака":

    пак ти нищо не си разбрал
  • 82 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "Аз Кочо":

    Ти Кочо , не си заравяй главата в оборска тор а я изкарай и погледни голямата картина! . Заплатите в БГ са смешка но пораснаха с 18% последната година и с атака от 10 години поне ... с тоя темп само за 2-3 години няма да са смешка , защото настигаме Гърция и Португалия, ако продължи още 5-10 години ще станат за уважение, защото настигаме Испания и Италия ... цените на имотите само надолу така ли !? Апропо да не се обърка някой Германия и Холандия никога няма да настигнем ...

    Коментиран от #83, #86, #87

  • 83 Бай Ганьо

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "бай Даньо":

    Ти брокерчо по-добре си търси нова работа, че скоро ще трябва да плащаш ипотеката или да се връщаш на село. Заплатите пораснаха с малко, НО живота поскъпна с много, затова хората нямат пари за имоти на кредит, анадъмно

    Коментиран от #84

  • 84 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #83 от "Бай Ганьо":

    Малко много заплатите пораснаха с 18% , а цените с 9% на имотите дори по малко ... ако не са заплатите причината за ръста на цените какво е , демографията в БГ знаем е катастрофална ( казвам го без никаква ирония) , корупцията е унищожителна това кънти в празните ви кратуни нали , престъпността знаме по лоша от африканска ... какво ако не заплатите?

    Коментиран от #85

  • 85 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "бай Даньо":

    Кредитчето даньо кредитчето, тонер всичко, когато спре край с имотите!
  • 86 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "бай Даньо":

    Заплатите с 18 процента а инфлацията 30 изяде.

    Парите същите спрямо цените в магазина а за имотите кредит защото повишените заплати не стигат. Това е картината. На запад поскъпнаха с 60 пр. А тук с 350 пр.
  • 87 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "бай Даньо":

    Вместо да философстваш както винаги, погледни цените по долу. Излиза че в бг цените са като в Германия, Франция, сащ, Канада, Австралия, цяла Западна Европа!!!!!
    А заплатите са смешни в бг.
    Минимална 2.83 евро на час. Западна Европа и навсякъде по белия свят те са от 11 евро нагоре.

    Стига дрънка смешки защото найстина ставаш отчайващо смешен