Last news in Fakti

22 Ноември, 2005 00:00 839 0

Ски насред пустинята, тенис и голф на покрива

  • метра-
  • дубай-
  • света-
  • трябва-
  • център-
  • долара-
  • бурдж-
  • около-
  • хотела-
  • близо-
  • дубай-
  • брега-
  • между-
  • милиона-
  • апартамента-
  • търговски-
  • жилищни-
  • започва-
  • емирства-
  • араб-
  • хотел-
  • градуса-
  • покрива-
  • защото-
  • няколко-
  • дирхама
Къде в пустинята туристът може да поиграе тенис на покрива на хотела или да отпусне в края на уикенда с голф на 28-ия етаж? В единствения в света седемзвезден хотел "Бурдж ал Араб" (Арабската кула), привлякъл за промоцията на спортните съоръжения Роже Федерер, Андре Агаси и Тайгър Уудс. Къде има плажове с контролирана температура на въздуха? По бреговете на Персийския залив в Дубай. Къде ще бъде издигнат изкуствен архипелаг, който ще предлага водолазни приключения и дори ще се вижда от Космоса? Пак там.

Но нещо липсва, за да е пълен комплектът забавления. Ами да... ски.

Няма проблем да го направите в съседната улица - на 2 декември в столицата на равните като тепсия Обединени арабски емирства (ОАЕ) отваря врати буквално "най-горещият" ски курорт в света - навън е 45 градуса, а под покрива вали истински сняг. "Ски Дубай" е третата по големина в света покрита изкуствена писта с площ от 22 500 кв.м (колкото три футболни игрища), покрити с близо 6 хиляди тона сняг. Пистите са всъщност пет, с различна трудност, като най-дългата за скиори е 400 метра и започва от височина 60 метра, а улеят за сноубордисти продължава 90 метра. В най-ниската част започват седалкови и обикновени ски влекове.

Вероятно видът на туристи, навлечени с алпийски дрехи и ски обувки, шокира чужденците, шляпащи по сандали между магазините в близкия мол. Това няма никакво значение, когато прекрачиш през прага (и смразяващият дъх на климатика) на зимния комплекс, в който няколко веселяци вече се замерят със снежни топки между отрупаните в бяло борове (изкуствени, защото естествените крият опасност от пожар).

В ъгъла няколко араби с ококорени очи са коленичели и ровят с ръце в дълбокия сняг в заемащия 3 хил. кв. м сектор за семейни забавления и снежни човеци, снабдени с истински иглу. За уморените има няколко кафенета с алпийски имена - "Сен Мориц" и "Лавина". Под покрива, побиращ спокойно около 1500 души, целогодишно се поддържа температура от -1 до -2 градуса с изключение на няколкото нощни часове, когато оръдията за сняг работят при -8 градуса.

Няма нужда да се мъкне от чужбина алпийска екипировка - тя е включена в цената на билета. Срещу 115 дирхама (около 50 лева) ви снабдяват с яке, ски, клин, обувки и дори чорапи за еднократна употреба. Достъпът до пистите струва между 170 дирхама (80 лв.) за деца и 220 дирхама (100 лв.) за възрастни. В тези рамки са и таксите за ски училище.

Ако всичко това не ви звучи достатъчно сюрреалистично, Дубай - този град на неограничената амбиция, продължава да събира проекти, вървящи срещу законите на логиката, физиката и географията. През 2007 г. Трябва да заработи "Хидрополис" - хотелски комплекс с подводна част на 5 км от брега, до която ще се стига по стъклен тунел под вълните, а престоят в прозрачните стаи започва от около 10 хиляди лева на ден. Същата година ще отвори врати Спортното градче, обединяващо футболна школа на "Манчестър юнайтед", тенис център на Дейвид Лойд и голф училище на Ърни Елс.

През 2008 г. над пустинята трябва да се извиси най-високият небостъргач в света - "Бурдж Дубай" (Дубайската кула), пълен с хотели, жилищни апартаменти и магазини. Никой не казва колко метра точно ще е височината на комплекса на стойност стотици милиони долари, защото има опция за надстрояване, ако се появят мераклии да притежават още някой етаж. Засега само се носят слухове, че последният 189 етаж ще е на близо 700 метра. По същото време ще се разбере дали е вярно, че рокзвездата Род Стюарт си е купил остров Британия за 18 милиона паунда.

Става дума за откриването на "Светът" - близо 300 изкуствени острова на 5 км от брега, оформени като най-големите парчета суша на планетата. Накрая, през 2010 г. трябва да заработи "Дубайленд" - увеселителен парк за 5 млрд. долара, два пъти по-голям от "Дисниуърлд" във Флорида. Този град на чудесата ще бъде изграден във формата на сокол, символ на традиционния спорт - лов със соколи - в седемте обединени емирства. Ще бъдат пресъздадени египетските пирамиди, висящите градини на Семирамида в древния Вавилон, Айфеловата кула, Тадж Махал в Индия, Великата китайска стена, наклонената кула в Пиза и Александрийският фар.

В града на чудесата ще бъдат построени вили, луксозни хотели, ресторанти, търговски, спортни и бизнес центрове, училища и паркове. Реализирането на проекта ще премине в пет фази, като първата започва в началото на 2006 г.

Но да се върнем към хотелите. Седемзвездният "Бурдж ал Араб" е собственост - по традиция - на шейха на Дубай Мухамад бин Рашид ам Мактум. Със своите 321 метра това е най-високият хотел в света. Постройката има две крила с V-образна форма, свързани с огромна "мачта". Пространството между тях е затворено в преддверие от извиващото се "платно" с покритие от фибростъкло. Ефектът на мачта и платно е търсен, защото когато наближаваш брега откъм морето, на хоризонта първо се вижда "Бурдж" като огромен платноход и чак след това - градът.

Централното преддверие е едно общо пространство с височина 183 метра и пищно украсено със злато. "Бурдж ал Араб" има 28 етажа над общата част, като всеки от тях е два пъти по-висок от нормалното. "Арабската кула" е изградена на изкуствен остров на 300 метра от брега. Злите езици говорят, че това е направено да се развива хазартът, който е забранен в земите на шейха.

Общо 52-етажната сграда е декорирана в злато и ярки ориенталски цветове. През витрините на подводните етажи на хотела може да се наблюдава морският живот в Персийския залив. Хотелът не предлага обикновени стаи. Най-малкият апартамент е 169 кв.м. Той може да бъде нает за около 660 долара, но това е промоционална цена. Има 2 апартамента, предназначени специално за кралски особи, които струват на вечер по 6240 долара. Те доста се различават дори от двата "обикновени" президентски апартамента.

В хотела може да се отседне само с резервация. В сградата не може да се разхожда обикновен любопитен турист, просто за да разгледа архитектурното чудо. Допускането само до разглеждане на фоайетата на хотела струва 60 долара.

Всичко това трябва да бледнее пред "Бурдж Дубай". Наричан още "Новата Вавилонска кула", небостъргачът ще е само един елемент от гигантски проект на стойност 20 милиарда долара, който трябва да промени облика на историческия център на Дубай. "Бурж Дубай" е проектирана от чикагския архитект Ейдриан Смит, който работи за компанията Skidmore, Owings & Merrill. По негов проект е изграден 420-метровият небостъргач "Дзин Мао" в Китай, четвърти в класацията на най-високите сгради. Изпълнител на строителството е южнокорейската Samsung Corporation.

Върху близо 354 000 кв.м закрита площ ще има търговски център, места за развлечения, хотелска част, жилищни етажи, луксозни апартаменти, офиси на компании и панорамна тераса. На практика всеки от 700-те апартамента е с панорамна гледка към Дубай и всички вече са продадени на инвеститори от целия свят. Кулата в Дубай ще се извисява над новия търговски център на града, който ще се разраства и до края на 2007 г. ще стане най-големият в света. В него ще има луксозен хотел, жилищни небостъргачи, изкуствено езеро и паркове около булевард с дължина 3 километра.

Със своите малко над милион жители Дубай иска да се наложи като регионален делови център и туристическа дестинация, за да смекчи шока в бъдеще от изчерпването на петролните му ресурси. Емирството има амбицията да привлече 15 милиона посетители през 2010 г. и 40 милиона през 2015 г.

Преди откриването на петрола жителите на емирствата обитавали къщи, направени от палмови стъбла. Изминали са само 30 години и сега повечето от градовете в емирствата приличат на оазиси с хармонично вписващите се ултрасъвременни и нестандартни архитектурни сгради.

Богати залежи на нефт са открити в емирата Абу Даби през 1958 г., а през 1962 г. тръгват първите експортирани количества. През 1969 г. почва разработването на петролните находища и в Дубай.

Като федерална държава Обединените арабски емирства (ОАЕ) са образувани на 2 декември 1971 г. Петролът е изиграл консолидираща роля за формирането на конфедерация на седемте пустинни княжества и превръщането й във федерация от съвременни градове-държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА