4 Февруари, 2019 11:21 14 799 79

Измама с ТЕЛК: "Слепи" цигани фучат с 200 км/ч с лъскави коли (ВИДЕО)

  • цигани-
  • измами-
  • телк-
  • долни дъбник

Маринови са получили, използвали и прикрили произхода на 3 523 934.58 лв.

Когато слепци прогледнат или сакати проходят е чудо. Но не винаги. В Долни Дъбник има двама братя, които според лекарите от ТЕЛК са слепи. В експертните решения, в графа работоспособност, е посочено: 100% потребност от чужда помощ. Двамата обаче сядат зад волана на скъпи лимузини и фучат по улиците с 200 км/час, показва разследване на trafficnews.bg.

Правят го отдавна и не смятат да спират. Абсурдът е още по-голям, защото Горан Станев и Станьо Маринов имат влезли в сила актове за шофиране без книжки, които с тяхната диагноза нямат шанс да изкарат. Горан дори има и присъда за същото прегрешение.

Запис показва как двамата спокойно карат автомобили. Свидетелски показания на местни хора също потвърдиха невероятната история със „слепите“ шофьори.

На Горан и Станьо явно изобщо не им е необходима 100% чужда помощ, защото се справят чудесно без асистенти.

Лекарите от ТЕЛК-Плевен, които са преценили, че братята са незрящи и не могат без асистент, твърдят, че са сложили подписите си под становището заради решение на Административния съд в София. Според него Горан Станев наистина има проблеми със зрението, като магистратите се позовават на медицински експертизи на вещи лица.

Станьо Маринов по документи през 2001 г. има 77% загубена трудоспособност, която пет години по-късно вече е 100 на сто.

Личният им лекар обаче смята, че братята изобщо не са инвалиди, а страдат само от хипертония и лека форма на диабет. Те често са му искали направления за специалисти по очни болести, но никога не са му показвали резултатите от изследванията.

Най-често младежите са ходили в клиники във Варна, където са получавали желаните епикризи.

„Виждат си, май ги мъчи само кокоша слепота, ама тя е по наследство, не са съвсем в ред, защото в рода им са се женили за лели и племенници”, коментират местните хора от Долни Дъбник.

Доскоро в социалните мрежи братята се хвалеха с луксозни автомобили за стотици хиляди левове. Лишен от излишна скромност Горан дори публикува клипове, от които се вижда как шофира с далеч над разрешената скорост.

Като по-разумен Станьо отрича някога да е управлявал автомобил, както и че може да живее без чужда помощ. Видеозаписи обаче доказват обратното.

Двамата братя никога не са работили и нямат никакви доходи, освен получаваните от 2001 г. инвалидни пенсии, но живеят като баровци. Двете им къщи в Долни Дъбник са като палати спрямо съседните домове.

За Горан Станев и Станьо Маринов важи с пълна сила поговорката, че крушата не пада далеч от дървото. Влечението към сладък живот, без усилия, им е заложен по рождение. Цялото им семейство е разследвано за пране на пари. Братята са подсъдими заедно със своите родители -Иванка и Иван Маринови, както и сестра им Елисавета Маринова.

Обвинителният акт срещу ромската фамилия от град Долни Дъбник е внесен в Окръжния съд в Плевен от прокуратурата още през август 2015 г. Според държавното обвинение през периода 2009 г. – декември 2013 г. Маринови са получили, използвали и прикрили произхода на 3 523 934.58 лв., за които знаели, че са придобити от майката Иванка чрез измама. Тя е прочута врачка, която дори летяла в чужбина за специални клиенти.

Нейни жертви за последно са станали три палестински гражданки от град Рамала. Според обвинението палестинките са ужилени с огромна сума в долари, а част от хонорара е под формата на златни накити.

Иначе общият брой на измамите, осъществени от Иванка, са цели 212. Сред любимите ѝ трикове е да убеждава своите жертви, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки.

Петимата от семейство Маринови са осъдени на общо 41 години затвор на две инстанции. Предстои ВКС да гледа делото и да реши остават ли в сила присъдите им. Едната от тях вече е факт и майката Иванка е в Сливенския затвор, където трябва да лежи 8 години.

Преди месеци държавата, в лицето на Комисията за противодействието на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, отне три от луксозните возила на семейството.

Конфискуваните две кила златни накити на ромския клан от Долни Дъбник пък може да се видят в календара на комисията „Антикорупция”, както по-накратко наричат КПКОНПИ. Става въпрос за златни пендари, монети, гривни, синджири, пръстени и обеци за близо 250 000 лева.

Братята също са на мушката на комисията. На Горан вече са отнети луксозни коли за 140 000 лева, а все още не е приключило делото срещу Станьо, който може да се прости с имущество за 2 847 297 лева.

Компетентните органи са сезирани за шофьорите слепци. По случая започна разследване на отдел „Икономическа полиция” към ГДНП и Специализираната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Конфуций

    73 1 Отговор
    Я, подай ми Мале, тенката пешка!
  • 4 Бай Иван

    102 1 Отговор
    Да видим колко време ще се задържи тази статиа преди да е свалена хах
  • 5 Един

    66 1 Отговор
    Ударили са кьоравото.
  • 6 АБВ

    67 0 Отговор
    Пази Боже,сляпо да прогледа...
  • 7 Гост

    132 1 Отговор
    18 години са точили пари от ТЕЛК. Сигурно са им стигал само за бензинец до кръчмата, но за реално нуждаещите се с реални ТЕЛК решения са ощетявани в продължение на 18 години. Това си е чист геноцид!
  • 8 Иван

    86 0 Отговор
    До последна капка я изцедиха този държава!!!
  • 9 Бай Благой

    68 3 Отговор
    Така е....трябва електорат...трябва някой да гласува за тия ми ти "народни избранници".
  • 10 Кумчо Вълчо

    80 2 Отговор
    шумкаров какво ме занимаваш с циганетата,защо не написа имената на докторите които са ги освидетелствали ,защо не пита тях по колко пари са гушнали? Все циганетата ви са виновни,те са си такива ,да не са само тези?
  • 11 Очевидко

    64 1 Отговор
    Време е ние да ги направим слепи и инвалиди. Очивидно си го търсят.
  • 12 ТРОПЧО

    44 7 Отговор
    НАЛИ СА ВАШИ ИЗБИРАХЕЛИ ГЕРБАДЖИИИ НЕ ГИ ЗАГАЧАИТЕ ЧЕ НЯМА КОИ ДРУГ ДА ГЛАСУВА ЗА ВАС ИЛИ ПАК ЩЕ МАНИПУЛЕРАТЕ КАКТО НАИ ДОБРЕ ЗНАИТЕ АМАН ОТ ВАС

    Коментиран от #44

  • 13 Batushka

    40 1 Отговор
    Само да попитам лекарите от каква народност са?
  • 14 гост

    53 1 Отговор
    И това е положението от 2001, 18г. след това няма още решение и не са в затвора, пък и да влязат, ще лежат 2,3 години, ще ги пускат за почивните дни и като излязат пак ще си продължат. Това е циганска наглост и безхаберие на МВР, само случката с актовете е в разрез с телковете и тези е трябвало да бъдат прибрани още тогава без право на гаранция, нали нямат доход, откъде тази гаранция. Толкова са много такива типове, не само цигани, които нямат доходи, а живеят като баровци, но НАП спи. Вместо да се правят тол агенции, да преустроят МВР и чиновници да работят в икономическа полиция и да конфискуват имущество без доказуем доход.
  • 15 Христос

    47 1 Отговор
    Трябва да ликвидираме мафиотите и анти-българите в управлението на България. И после да я изчистим от всички плъхове и мангусти.
  • 16 филанкиши

    42 0 Отговор
    А КОГА ЩЕ ПРОВЕРИТЕ д-р ВЕСЕЛИН ЙОЦОВ ОТ ВИДИН , КОЙТО РАЗДАВА ТЕЛК СРЕЩУ ПОДКУП!?
  • 17 Бай Иван Майсторо

    28 0 Отговор
    Оставете ги вие телковете дайте тия 3.5 милиона лева да ги видим
  • 18 Дей..а мангалата

    30 0 Отговор
    Сичките на някой остров и ракети отгоре на богато.
  • 19 агент

    61 0 Отговор
    Време е Българите да се събудим десетки години циганите изстискват всичко което постига данъкоплатеца. То не са ТЕЛК, помощи, детски (и деца с детски), първи учебен ден, безплатни превози, не знаят какво е да си купиш билет за градския транспорт, не плащат ток, вода и всякакви сметки, който ги плащаме после ние на изравнение!!! И всичко това е без наглите им непрестанни кражби !!! ДО КОГА ще търпим всичко това ??? Събудете се българи защото няма да има нищо за нас на старини а за нашите внуци тежко им..

    Коментиран от #57, #63

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Безобразие

    33 0 Отговор
    Това не е държава!

    Коментиран от #23

  • 23 Коментар📝

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "Безобразие":

    Е Ти Сега ли Разбра
  • 24 Цвъ Цвъ

    26 2 Отговор
    Който е пипнал Горан и Станьо, ще му светна синята ламБа. За бавно разбиращите - да си пишат оставките. Горан и Станьо много помагат на Партията. Сега идват избори, след 2 години ще има нови избори, пак казвам - не ги пипайте.
  • 25 химлер

    31 4 Отговор
    Борисов Борисов гербаджииска продажна мутро - виж какво става в твоята родна родина - дано ти пръснат кратуната някой снайперист ама да е на показ някъде дето има поне 1000 човека
  • 26 Alpha_Lone_Wolf

    33 1 Отговор
    Циганин пари няма как да има, ако не е сводник, дилър, лихвар, да се занимава с купуването на гласове по изборите, да източва държавата със социални помощи и да поработва от дъжд на вятър, да го видят, че бачка. Ей такива милионерчета, ако ги погне държавата ще прибере милиарди.
  • 27 Бесен

    37 0 Отговор
    Сега ако имаше държава, на тези "лекари", които са им направили експертизата за ТЕЛК,щяха да се отнемат правата да практикуват до живот, а можеше да влезнат и в затвора. Най-вероятно щяха да са осъдени и да възстановят откраднатите държавни пари...
    Интересно е колко ли още "инвалиди" взимат пари за сметка на наистина нуждаещи се хора?
    Много се надявам някога да дойде Видов ден за всички боклуци в тази нещастна територия, наречена България!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 от Сараите

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "SOAP":

    Хаир нема да види държава, в която Пеефски пише законите, Борисов управлява по тях, а Цацаров бди за спазването им.
  • 30 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    17 3 Отговор
    Народноста им е българоубийци подобрен селектиран сорт с гербер и измекяр ,а крайният резултат е Герберобългароубийски-Измекяр
  • 31 Азазел

    26 2 Отговор
    Чета коментарите против циганите и циганията и се чудя. Всъщност какво са виновни циганите. Реално в България, все още за съжаление, издаването на документи (лекари, администрация и т.н.), БХК, съдилища, полиция и управлението на държавата е в ръцете на българи. Реално циганите смучат под благосклонния поглед на българи. И всъщност потърпевшите българи страдат защото други българи го позволяват. Приказката за лудия и зелника.

    Коментиран от #37

  • 32 Анализатор

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "SOAP":

    Тези двамката, вече са готови за ЕВРОЗОНАТА !
  • 33 Монк

    23 2 Отговор
    Лекарите от ТЕЛК в затвора!
    Разследване до дупка на всички ТЕЛК в България!
  • 34 Миризлив пор

    20 2 Отговор
    Само едно не ми е ясно, как така една държавна структура определя че човек е инвалид в случая не вижда а друга му дава книжка защото е добре с очите? Защо няма връзка между ТЕЛК и КАТ? След като не виждаш или си епилептик зад волана си убиец!
  • 35 нервен

    10 0 Отговор
    И трябва да се правя че това е някаква новина ли ,че съм изненадан от нещо което всеки знае че се случва от 50 години ?? не схващам ?
  • 36 кенефистан

    21 1 Отговор
    В тоя европейски кенеф тряба да се сформира един отряд от специални агенти, които да изпълняват мокри поръчки, като хайдутите по време на турското робство!
    Като почнат от чорбаджиите във властта, да минат през мутрите им и накрая техните к*рви.
    България е приключила тотално, без трепане няма да мине номера, не се заблуждавайте, всичко е само прах в очите, заради новите избори, после пак ще е същата песен.
  • 37 Иванов

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Азазел":

    Пак падаш от небето. Колко години протестираме срещу мафията на Тиквата,че точи бюджета и полицията не ги закача за престъпления за да си купува цигански гласове??? Даже и този сайт му изпрати официално запитване на което Тиквата не пожела да отговори, просто защото каквото и да каже, все ще е лъжа и измама.

    Коментиран от #38

  • 38 кенефистан

    12 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иванов":

    Ако не е Тиквата, ще е кака ти Кури, ако не е тя ще е някой друг, ядрото им е едно, а партийнат аим линия сочи право към парата.
    Протестите не оправят нещата или поне не в тоя нашия софт формат.
    Жълтите жилетки във Франция протестират много по ефективно, за далече по незначителни неща, които в България отдавна са норма.
    30 години избори, 30 години крякане по площадите и положението е същото!?
    Колко години още ще трябват, за да разберем, че нещата така не стават?
  • 39 Б51

    14 0 Отговор
    Тежката за тези слепоци и инвалиди от цигански произход! Много им е лесно. Лейбват се за инвалиди каквито не са. И за слепоци каквито не са и си смукат парите от ТЕЛК и тн. А за изтинските умират. Нямат пари за средства. Имат ама са при грешните хора. Трябва строг контрол. Трябва тежката. Военно положение. Венецуела номер 2. Време е за борба. Време е да убиваме. Тези които крадат и нищо не правят за родината. Време е да убием хрантутниците на родината.
  • 40 Българин

    14 0 Отговор
    Циганията е тотална и за това в България няма пари, ама няма и хора които да си вършат работата и такива екземпляри да бачкат до скъсване, а не да дебелеят, да крадат и да считат нормалните хора за глупаци.Тъжно, ама факт.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 АРЕС

    16 2 Отговор
    БОЙКООО КАКВО ПРАВИШ БОЙКОООО.ВЗЕ ОТ ХОРАТА КОИТО СЕ НУЖДАЯТ И ДАВАШ НА ТИЯ МРЪСНИ ГАДНИ ЛЪЖЛИВИ И КРАДЛИВИ ЦИГАНИ БОЙКООО ,БОЙКООО.
  • 43 Завеждащ 2 хирургия д-р Т.О.Ш.И.Б.И.Я.Н

    12 0 Отговор
    На сапун
  • 44 Славчо

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТРОПЧО":

    Съмнявам се, че си циганин. Само циганин може да пише така неграмотно. Не ти се ходеше на училище, а ? Никога няма да се интегрирате. Все ще сте си в калта. Как си се добрал да клавиатура и компютър ? Да не си ги "гепил" от някъде ?
  • 45 Асанчо

    13 1 Отговор
    Слава на ГЕРБ и процъфтяваща ни Родина! Слава на родното правосъдие! Слава на Патриотите, дето управляват уж за да спрат циганията ! Слава на мафията, която притежава и управлява държавата ни!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Болярин

    15 1 Отговор
    Майка ми е на 89 г. по рождение е инвалид но няма инвалидна пенсия и е и дават никакви помощи поне за дърва, това е БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #54

  • 50 vvv

    14 1 Отговор
    AK47
  • 51 Щурчо

    15 1 Отговор
    Шшшит, тихо, ще притесните гласоподавателите .., те са болни хора ..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Селянин

    17 1 Отговор
    Ето още едни дето щяха да са жертви на социализма и щяха да са най-вероятно в някой тухларна или максимум в сметосъбирането. Да живее демокрацията и свободата от законите! Да живеят НПО-тата и САЩ! След нас и потоп! Да живей! Подал съм документи за ТЕЛК на баща ми, който може да ходи с голяма мъка 5-6 метра и има 4 тежки заболявания. Заради такива хубавци и некадърниците от ГРОБ документите му се бавят и никой не ги разглежда. Да не говорим, че когато подавах документите церберите на входа викаха по една женица, която видимо беше объркана и бедна с палто от 90-те години и не знаеше какво да прави... а те ѝ викаха какво правела при тях, че тия документи не се подавали при тях и им било писнало вече от заблудени... Мене ме попитаха за какво съм и на секундата се обърнаха на другата страна да довикат на женицата без да се интересуват от моя отговор. За съжаление съм грамотен и имам книжка, спазвам ограниченията по пътя и законите... сигурно затова баща ми все още няма ТЕЛК и не се знае дали ще има скоро! Да живей ГРОБ, след нас и потоп или по-скоро дори да стане потоп ние сме с офшорки и ще сме на някой връх!
  • 54 Селянин

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "Болярин":

    Ако си от Търново проблема е в чиновничките от социалното и от ТЕЛК, те са престъпно неграмотни и незаинтересовани към проблемите на хората.
  • 55 Хмммм

    13 1 Отговор
    Трябва зануляване на системите. Спиране на всички плащания и рестарт чрез централно преиздаване на всички ТЕЛК от комисия в София от 50 души записвани с видеокамери в 10 стаи под охрана от полиция и наблюдение на 3 прокурора за всеки случай
  • 56 1994

    15 1 Отговор
    Съд за издалите решението от ТЕЛК и възползвалите се цигани.Да им дадат по 15 годинки да се научат.
  • 57 Михаил Димитров

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "агент":

    Преди години, когато ползвах още градски транспорт, си се возя с една маршрутка. Отивах на лекции. Качват се десетина тъмнозелени в маршрутката и плащат САМО 3 БИЛЕТА! Никакви коментари от останалите пътуващи нямаше на тема "Защо циганите се возят с нас в една и съща маршрутка", нямаше обиди, възклицания, прояви на расизъм. Обаче половината народ го беше страх да направи забележка на ромалеата, че пътуват на практика безплатно. Шофьорът мълчеше като .утка, взе парите за три билета и им ги предаде назад. В нормална държава същият шофьор ще откаже да потегли с неплатили билета си пътници и ще извика полиция, ако е нужно. Същото се отнася и за пътниците - всеки нормален човек ще сезира компетентните органи какво се случва в автобусите им, влаковете им, маршрутките им... Не и у нас! Единствено ние двамата с друго момче реагирахме с въпроса кой ще плати останалите 7 билета. Резултат нулев! Шофьорът се прави на недочул, тъмнозелените ни гледат на кръв (бяхме 20-годишни студентчета), а другите пътници се правят на невидяли... Да ти имам държавата!
  • 58 Алоу

    12 0 Отговор
    Трябва само в София да се издават решения защото до там няма да могат да постигнат мръсните си пипала.
    И трябва прокурор наблизо - да ги е страх служителите. А и да не смеят да заплашват тия които кандидатстват че често със заплахи го получават ТЕЛК
  • 59 Факт

    4 0 Отговор
    Катп в ломската болница?
  • 60 Auschfich

    5 1 Отговор
    А има балгариа които немогат да си купят хляб на тез дето всичкото на сила бои в бабреците
  • 61 Евала..........$$$$$

    6 0 Отговор
    На българските юристи, ако не политиците, тези ще затрият държавата!
  • 62 Танас

    8 0 Отговор
    Каквито са се писали такива да станат.
  • 63 Ggffff

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "агент":

    Аз не съм видял циганин да издава ТЕЛК, не съм видял циганин да работи в социалните и да определя, кой ще получава помощи....и още много институции, после казвате циганите живеят с нашите данъци, нали ние българите им даваме, те какво са виновни.
  • 64 БАРС

    17 0 Отговор
    Всички които са се подписали на телка барабар с двамата цигани на разтрел в Китай за такива деания ги разтрелват у България какво са мотат ощте че не гласуват строги закони.Моето мнение смърт на всичкитете виновни.Тия доктори съм сигурен че болни българи са ги ощтетили като не са им дали пенсия на тях а на мангалите и то да бяха само те може айсиктир смъртно наказание не ми е жал за такива доктори
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хахахааа

    8 0 Отговор
    Ама гледайте сега, то само изглежда така все едно тия ни крадът и *** здраво, без да можем да направим каквто и да е, защото съдът ги защитава. Сега ще се окаже че всички ние сме преживели масова психоза, не виждаме че видеата са манипулирани, документите за телковете са изчезнали и мутрите са напълно невинни ... и най-важното, няма виновни!
  • 67 патриотъ

    9 0 Отговор
    Питайте Боко и Цоко защо е това беззаконие!Дали ще ви отговорят?!
  • 68 Гого

    10 0 Отговор
    Има начин за въвеждане на ред в територията!Трябват само няколко смели българи,добра оптична техника и добро оръжие за отстрел!Но не на циганите,а на политиците!
  • 69 Той

    9 0 Отговор
    Не затвор а смърт за онези 240 хрантутника!!!
  • 70 Киро

    8 0 Отговор
    Да се привикат за разпит продажните доктори които са ги освидетелсвали и да ги осъдят!!
    А комисията по лекарска етика да им отнеме правата!!!
    Но тук е България и едва ли ще се случи.....
  • 71 брег

    3 0 Отговор
    има такива и в мвр карат а-ли регистрирани на инвалиди не плащат винетки данъци
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ВСЕКИ ДА СИ НОСИ ПОСЛЕДСТВИЯТА

    3 0 Отговор
    Аз не ги виня тези, но обръщам внимание на корумпираните доктори , които трябва да бъдат лишени от право да практикуват специалността си до края на живота си.
    Така се постъпва в нормалните държави, корумпираният да носи послетствията независимо на каква длъжност е.
    Що някой не се опита да покупи немски полицай ?

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Д-р Сретен Йосич

    2 0 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата. Щом Боко българоубиеца мълчи, значи има причини от рода на: с какви пари/облагаеми?/ е придобил имоти в Испания. Адреси? Банкови сметки? "Замразено " участие във фирми? Щом най-близкото му обкръжение краде спокойно, значи знае отговорите на тези въпроси. Боко, докато можеш, върви си с мир.
  • 77 XXX

    1 0 Отговор
    https://www.facebook.com/Таймс-Ню-Рома-531363727336322
  • 78 Котьо

    0 0 Отговор
    Държавниците ни са супер глупави. Само на база недоказани доходи могат да съберат толкова средства, че да оправят държавата ни за 20 години напред и да направят пенсиите двойни. Като си е спестил данъка - вземаш цялото дето е недоказано!
  • 79 Котьо

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "ВСЕКИ ДА СИ НОСИ ПОСЛЕДСТВИЯТА":

    Лекарите като са издали грешни доагнози - да платят золума от джоба си. С колкото е ощетена държавата за доказаните случаи - да се вземе от джоба им, който се е напълнил със същия акъл с който са подписвали решенията!