ФАКТИ.БГ

Съдът масово отменя глоби на РЗИ за нарушаване на карантината

Много от предписанията за поставяне под карантина бяха оспорени пред административните съдилища

Публикувана: 13 Април, 2021 08:10
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3917
Съдът масово отменя глоби на РЗИ за нарушаване на карантината
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 18 гласа.

Съдилищата у нас масово отменят глобите за неспазване на карантината заради незаконосъобразни предписания и пропуски в дейността на регионалните здравни инспекции. Над 80% от делата, атакуващи съставените актове за административни нарушения, приключват в полза на жалбоподателите, показва проверка на "Телеграф". Поставянето под карантина е най-тежката противоепидемична мярка, която бе наложена у нас със заповед на здравния министър. Съгласно нея всички, които са болни от COVID-19, контактували са с хора, заразени с новия коронавирус, или пристигат от определени държави, се поставят под карантина за 10 дни, а в по-ранен период и за 14 дни.

Голям проблем обаче са оказа броенето на дните от поставянето под карантина до крайния ѝ срок. Причината е, че масово от РЗИ-тата в страната брояха дните на хората от момента, в който са установили контакт с тях, а не от момента, когато човекът реално се е самоизолирал. Така например, ако на 1 януари човек, който е контактувал с болен, се изолира, но от РЗИ се свържат с него на 4 януари, те му броят десетте дни считано от тази дата и не му признават предходните дни от 1 до 4, януари, което в повечето съдилища у нас се приема за незаконосъобразно действие от страна на инспекторите.

И реално е така, тъй като човек стои 12-14 дни, а му ги броят за 10, след което за тези в повече нито получава трудово възнаграждение, нито пък болничен за временна нетрудоспособност. Наред с това мярката "поставяне под карантина" по същество представлява лишаване от свобода по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека, което трябва да отговаря на определени критерии. Съдилищата в страната не са единодушни в мнението си по тези казуси, но като цяло с един или друг мотив санкциите, наложени от РЗИ, падат.

Причината е в изключително неясната и хаотична уредба и хилядите възможности за вратички и различни врътки за измъкване на прегрешилите. Които обективно погледнато също е относително доколко са прегрешили, нарушавайки карантината си. Масово в съда падат и глобите, които бяха налагани преди около година за неносене на маска или разходка в парка. Най-спорната от всички противоепидемични мерки обаче се оказа "поставяне под карантина" на контактни хора, показва съдебната практика у нас.

Много от предписанията за поставяне под карантина бяха оспорени пред административните съдилища, а над 80%, дори в София е почти на 100% - оспорените предписания за поставяне под карантина, за които има постановени решения, са отменени. Според решението по едно от спечелените дела във Видин полицай успя да осъди РЗИ, след като е бил лишен от възможността да работи за две седмици миналия април. Униформеният изпълнявал наряд по патрулно-постова дейност, бил на едно от наложените през април КПП-та между населените места.

Докато проверявал документите на мъж, проверяваният кихнал. Негов колега незабавно сигнализирал, че е възможно кихащият да е с коронарирус. Полицаят бил свален от наряд и поставен под карантина – тогава за 14 дни. Той обаче оспорва това предписание. Твърди се, че е опитал да разбере как е установено, че е бил контактен със заразено лице и кое е това лице, но не получил отговор. По-късно от личния си лекар разбрал, че е получен сигнал в РЗИ. В жалбата си полицаят сочи, че не е имал непосредствен и пряк контакт с кихащия, за когото така и не са установени данни кой е и дали страда от новия коронавирус. Той твърди още, че сигналът очевидно цели да го унижи и да го постави в неблагоприятно положение, като в резултат на тези неправомерни действия оспорващият е разделен от семейството си, децата му са върнати от изпит в училище, поставено е семейството в социална изолация, която дискредитира него и цялата му фамилия.

Актът на полицая пада в съда, а мотивите на магистратите са много показателни и гласят следното: „Извънредната обстановка и големият брой сигнали, не следва да се приема, че определят като по-адекватна бързата реакция от страна на компетентните да издават предписания за карантиниране органи. Принципът на законност, прогласен в чл. 4 от АПК, изисква актовете да се издават за целите, на основанията и по реда, установени от закона, като субектите на административния процес са длъжни да упражняват своите права и свободи, без да вредят на държавата и обществото и на правата, свободите и законните интереси на други лица.

От друга страна, принципът на съразмерност (чл. 6, ал. 2 от АПК) поставя като изискване административният акт и неговото изпълнение да не засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава“. Казусът с полицая е единственият, но е много показателен. Друг съществен казус, по който масово съдилищата отменят предписания на РЗИ, е свързан с прословутите PCR тестове. Оказа се, че много хора веднъж изследвани са дали положителен тест и са били карантиринари за 14 дни, но междувременно вторият им тест е бил отрицателен. Независимо от това РЗИ незнайно по какви критерии приема за меродавен само първия им тест и им налага карантина.

Жена спечели дело срещу столичното РЗИ заради наложената ѝ 14-дневна изолация след първи положителен тест за коронавирус и въпреки втори с отрицателен резултат. Административният съд в София е отменил санкцията. Един от основните мотиви в решението на съда е, че има два различни теста. И съответно РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен. Фен на Григор Димитров пък бе глобен и поставен под карантина заради снимка с тенисиста, докато беше през лятото в Хасково.

Няколко дни по-късно самият Григор обяви в социалните мрежи, че е заразен с новия коронавирус. Това не убягнало на инспекторите от РЗИ и те сгащили мъжа, който гордо позирал с Гришо в Instagram. Наложили му глоба, че не се е поставил в изолация и го накарали да остане под карантина 14 дни. Мъжът завежда дело и съдът в Хасково е приел, че актът на РЗИ е незаконосъобразен, защото неправилно административният орган издал предписанието за карантина, без да уточни с кого, положителен на COVID-19, жалбоподателят бил контактен, каквито били изискванията на Заповед №РД-01-333/12.06.2020 г. Само можело да се гадае, че това бил известният български тенисист Григор Димитров, с когото мъжът се снимал на 16 юни 2020 г. и бил в известна близост с него не повече от 20 секунди в Хасково.

Шест дни по-късно тенисистът Димитров обявил, че е заразен с коронавирус. Според съда не било установено, че по това време – 16 юли 2020 г., Григор Димитров бил положителен на COVID-19, след като той нямал проба за коронавирус в България, което било публично известно. Съдът е възприел и тезата на оспорващия, който смята, че в случая били нарушени основни негови конституционни права, както и принципите на административния процес равнопоставеност, последователност и предвидимост. Счита, че непосочването в предписанието на заразените или болните от заразна болест, създава предпоставка за административен произвол. Освен че санкцията на мъжа е отменена, от съда са осъдили РЗИ да заплати 510 лева разноски по делото.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бацо
1 Отговор
Е позор да влиза у затвор

Оценка:
-0 +29

Петър
2 Отговор
Дори и българският съд преценява че карантината е един ненужен хаос сътворен прости хора работещи в РЗИ.

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +50

Трудовакъ
3 Отговор
Оспорват се не актовете за установяване на административно нарушение (бъркат се с възражението по чл. 44 от ЗАНН), а издадените наказателни постановления. Уважаеми журналисти, преди да пишете, консултирайте се с юрист, за да не изпадате в неудобно положение.
А що се отнася до решенията на съдилищата - съвсем правилни и обосновани са, предвид качеството на нормотворчеството през последните петилетки и нивото на компетентност на мат'ряло, който изготвя законопроектите (повечето са на Министерския съвет) и мнозинството в Народното събрание, което ги приема. Та както биха казали на Острова - "Качество на мат'ряла, сър"!

Оценка:
-0 +25

Гошо
4 Отговор
Незнам да се ръкувам ли с някого?Ако се ръкувам отивам в затвора.Ако не се ръкувам съм невъзпитан.Побъркаха хората.

Оценка:
-1 +22

Гост
5 Отговор

До коментар #2 от "Петър":


Прочете ли статията ама цялата ? Обмисли ли я ? Разбра ли я ? Май не а? Не карантината е проблем и не не е безмислена !

Коментиран от #10, #18


Оценка:
-22 +4

Деф
6 Отговор
Всичко ще отменят. И после ще съдим тези, които ни причините всички тези мъки.

Оценка:
-2 +23

Миризлив пор
7 Отговор
Гледам хубаво обяснявате как съда отменя наказателни постановления, ала бала. Е хубаво но има 800 човека в интензивното заради вируса, хора между живота и смъртта, на ден умират по над 100 а тези които са "излекувани" тепърва се борят с последиците. Хайде заемете единна позиция, има ли вирус, мре ли се от него и дали ако не се спазват мерките за интензивно ще има 2000 при капацитет 1500, тези останалите 500 колко ще изкарат? Или пак ще пишем "умря в линейка" и "умря на стълбите"?

Коментиран от #11, #13, #14


Оценка:
-28 +3

Некой си
8 Отговор
НОЩ и министрите на здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието да ги карантинират в затвора.
Те организираха този дебилен хаос.

Оценка:
-0 +14

Интереси
9 Отговор
Всички РЗИ имат сиви вещества както на кунчев ботокса и коремния годжи затова губят дела и ще губят още

Оценка:
-1 +21

Българин
10 Отговор

До коментар #5 от "Гост":


А ти прочете ли я? Разбра ли я? Я я прочети още 5-6 пъти и ако пак не разбереш за какво иде реч ползвай жокер "обади се на приятел"...ето и от мен едно жокерче - Нaрeд c тoвa мяркaтa "пocтaвянe пoд кaрaнтинa" пo cъщecтвo прeдcтaвлявa лишaвaнe oт cвoбoдa пo cмиcълa нa Eврoпeйcкaтa кoнвeнция зa зaщитa прaвaтa нa чoвeкa, също така според конвенцията никой няма право да ти забранява да работиш и изрично е подчертано "при никакви обстоятелства", според тази точка всички глоби на заведенията, които отвориха в Чехия и Полша въпреки забраната бяха оменени от съдилищата им.

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +11

Елементарно
11 Отговор

До коментар #7 от "Миризлив пор":


Клиничната пътека за настинката става 50 лева болниците се опразват за 24 часа от всички кихащи и лекарите щат не щат започват да отделят внимание на тези в интензивните, които са там не заради разни коронки, а заради нелекуваните си леки придружаващи заболявания като рак, чернодробни и бъбречни проблеми.

Оценка:
-0 +17

Доктор Ох Боли
12 Отговор
Една нескопосана и недобре обмислена наредба води именно до това. И без това натовареният съд да се занимава и с глупостите на издалите наредбата.

Оценка:
-0 +14

Диверсант
13 Отговор

До коментар #7 от "Миризлив пор":


За здравето си отговарям АЗ, не миризливи порове на държавна служба. Държавата създава условия за лекуване на болни ако има. В случая създава условия за разболяване и побъркване.

Оценка:
-0 +17

Учуден
14 Отговор

До коментар #7 от "Миризлив пор":


Това сънува ли го??? В България в момента има 4327 легла в интензивни отделения, 57 000 легла в болници, 30486 лекари / и по трите поаказателя сме на първо място в Европа на глава от населението/ и 232 000 медицински персонал /на първо място в света/. Разбира се на първо място в света сме и по мързел, некадърност и корупция на медицинския персонал.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +21

Диверсант
15 Отговор
Ако не бъркам утре започва делото е Италия срещу Джузепе Конте, министъра на здравеопазването и губернатора на Ломбардия

Оценка:
-0 +10

Миризлив пор
16 Отговор

До коментар #14 от "Учуден":


Хубава статистика изкарваш, кара ме да се гордея че съм българин. Проблем в случая е човешкия фактор, много хора са болни и от други болести освен корона, така че болниците си имат и друга работа. Малко обаче са лекарите и сестрите които са съгласни да работят в ковид-отделение, отделно там наблюдението е 24 часа а не слагаме някой на леглото и леглото го лекува и след 10 дена го вдигаме. първо се сблъскай с вируса, виж кой как го кара, виж какви са пораженията които остава и колко умират, от мои познати до сега 4 човека. Така, че "на мен нищо ми няма" и да ходиш да ръсиш пък кой как ще го кара да се оправя не е работа.

Оценка:
-6 +1

Факт
17 Отговор
Те и общинските наредби са в разрес със закона!

Оценка:
-0 +7

Петър
18 Отговор

До коментар #5 от "Гост":


Естествено че съм я прочел и разбал статията. Ти май не разбираш колко е безмислена карантината,почети по горе в статията примера с Григор Димитров и човека който се е снимал с него,не е ли тъпо да бъде поставен под карантина? Ако еднин човек се окаже положителен днес,но вчера е събирал таксата за чистачката и асансьора в един вход с 24 апартамента,целият вход ще бъде ли поставен под карантина? Айде мисли.

Оценка:
-0 +8

Петър
19 Отговор

До коментар #10 от "Българин":


Прочел е грънци,ама дава акъл,но в същото време не мисли изобщо.

Оценка:
-0 +3

Боже,боже
20 Отговор
Колко излишен ресурс се е отделял и продължава даде отделя,а лилавите си вършеят с обирите и тормоз над българите в отдалечени селца и градчета!Срам и некомпетентност!Това е лицето на провалената герберастия и гешефтура!!!!

Оценка:
-0 +5

ИМПЕРИАЛИСТ
21 Отговор
След медиците и адвокатите се радват на БОГАТ УРОЖАЙ...

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5