Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 11:12 1 691 0

Театър "Кредо" с триумфален гастрол в Япония

  • театър "кредо"-
  • япония-
  • гастрол-
  • "шинел"-
  • "каквото направи дядо..."-
  • гогол-
  • андерсен-
  • димитр несторов-
  • стелиан радев

Актрисата Нина Димитрова и младите й колеги подариха уникален български спектакъл на Фукушима

Театър "Кредо" с триумфален гастрол в Япония - 1
Нина, Стелиан и Димитр в храмовия комплекс Асакуса в Токио

Нина Димитрова и новите й колеги от Театър „Кредо” - Стелиан Радев и Димитр Несторов, обиколиха триумфално Япония със спектаклите „Шинел” по Гогол и „Каквото направи дядо...” по Андерсен. Това е седмият поред гастрол на актрисата в Страната на изгряващото слънце – успех, непостиган от друг български театрал досега там. За Стелиан и Димитр това е първата среща с тази уникална държава и с японската публика. Нина, Стенли и Митко вдигаха на крака зрителите в Токио, Сапоро, Фукушима и Якумо в прдължение на месец.

Спектаклите се играха на японски език. След усилена работа с преводачите Добринка Данчева, Фуми Осанай и Антон Андреев, само за месец актьорите подготвиха двата спектакъла на непознатия за тях език и удивиха японците с блестящото си актьорско изпълнение. Развълнуваната публиката ги изпращаше с бурни и продължителни аплодисменти.

Турнето започна с представление на „Шинел” в Театър „Ямабико-За” в град Сапоро.Спектакълът "Каквото направи дядо...” за пръв път се игра на японски език. Премиерата се състоя в театъра на град Фукушима в присъствието на кмета на града и българския посланик в Япония. Представлението бе обявено като подарък от България за гражданите на Фукушима. С този спектакъл през 2011 година Театър „Кредо” заедно с Театър 199 „Валентин Стойчев” направи благотворителна кампания в подкрепа на Фукушима след трагедията, сполетяла града по време наголямото земетресение през март същата година.

150-ото юбилейно представление на „Каквото направи дядо...” Нина Димитрова и Димитр Несторов отпразнуваха в Токио, заедно със своите колеги от Театър „Пук”, организатори на турнето на „Кредо” в Япония. Турнето завърши с участие на Международния театрален фестивал в Якумо, където Театър „Кредо” участва за втори път и за втори път залата на Театър „Шиноми” не можеше да побере всички желаещи да видят българските спектакли. Театралната общност в Япония оцени гостуването на „Кредо” като вълнуващо културно събитие.

Веднага след завръщането си Театър "Кредо" стартира новия си сезон и в България. Нина Димитрова отпразнува със Стелиан Радев  22-рия рожден ден на спектакъла „Шинел” и на Театър „Кредо” в препълнената до краен предел зала на „Театър 199 и веднага след това  заедно с Димитр Несторов – 9-ия рожден ден на “Каквото направи дядо, все е хубаво”.

Нина Димитрова - създател и двигател на „Кредо“, е в процес на подготовка на премиерни заглавия в афиша на театъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА